Connect with us

Hrvatska

Sabor prihvatio proračun nove Vlade

Objavljeno

-

Veliki test danas je čekao Vladu Tihomira Oreškovića. Na dnevnom redu Sabora izglasavao se državni proračun za ovu godinu, a na prijedlog Oreškovićeve vlade podnesena su 94 amandmana. Proračun je u konačnici prihvaćen, s 80 glasova ‘za’, prenosi N1

[ad id=”93788″]

Odmah na početku sjednice, Hrvatski laburisti zatražili su stanku zbog neisplate plaća radnicima TIBO-a, inače tvrtke u državnom vlasništvu. Sjednica je nastavljena u 11.15 sati.

Hrvatski sabor potom je izglasao da usvaja prijedlog novog ministra branitelja, umirovljenog generala Tomislava Medveda, i to s 88 glasova ZA, 30 protiv, i 15 suzdržanih.

Sabor je u 14.30 sati s 80 glasova ‘za’ izglasao da prihvaća proračun, dok je 51 zastupnik glasao ‘protiv’.

Amandmani na predloženi proračun ‘teški’ su gotovo milijardu i pol kuna. Zastupnici i klubovi stranaka najviše bi sredstava oduzeli stavkama među kojima su subvencije trgovačkim društvima, političkim strankama, vjerskim zajednicima, ali i Uredu predsjednice i uredu bivšeg predsjednika Stipe Mesića.

Upravo taj prijedlog, da se 600 tisuća kuna namijenjenih Mesiću, prenamjeni za civilne invalide Domovinskog rata, dolazi od vladajućeg Mosta, a zajedno s HSLS-om predložili su i amandaman o preraspodjeli novca od političkih stranaka za znanost, prenosi N1.

Ukupni proračunski prihodi projicirani su na 114, 9 milijardi kuna, a rashodi u iznosu od 122,4 milijarde kuna, što čini planirani manjak državnog proračuna od 7,5 milijardi kuna odnosno 2,2 posto BDP-a. Na predloženi državni proračun za 2016. saborski su zastupnici podnijeli 94 amandmana, daleko manje od rekordnih 500-tinjak, ali je njihova ‘težina’ respektabilna, pa samo HNS-ovi iznose više od pola milijarde kuna.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari