Connect with us

Vijesti

Sabor raspravlja o opozivu premijera

Objavljeno

-

Hina

Hrvatski sabor počeo je u četvrtak popodne na prijedlog 33 oporbena zastupnika raspravljati o opozivu premijera Andreja Plenkovića pri čemu je Ivan Penava iz Domovinskog pokreta nabrojio u ime predlagatelja razloge za smjenu – od korupcijskih afera do spore obnove nakon potresa.

Penava je iznoseći prijedlog za smjenu rekao da su se na istoj strani našli kolegice i kolege iz 12 različitih stranaka i svjetonazora koji su bili u stanju sve svoje razlike nadići kako bi ukazali na činjenicu da Hrvatska ne stoji dobro i ne ide u dobrom smjeru.

Nabrojiti sve afere bilo bi zbog obima suludo, rekao je Penava, navevši samo one najvažnije od tvrtke Ina koja je značila više od 20 posto hrvatskog BDP-a.

Sisak je prestao biti industrijski grad, kazao je Penava, nazvavši izdajom transport hrvatske nafte i prirodnog bogatstva u Mađarsku u sred energetske krize i rekordne cijene energenata.

Naveo je i “aferu svih afera”, nezakonitu preprodaju plina, teška milijardu kuna, a smatra da je odgovornost na vladi jer preko nadzornog odbora ima ključan utjecaj na poslovanje te tvrtke. Ta ista vlada i premijer snose najveću odgovornost za taj skandal koji demoralizira građane.

Kao grijehe vladajućih naveo i slučaj bivšeg potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića koji je kao dio koalicijskog paketa SDSS-a i HDZ-a bio prva žrtva zbog popisa tvrtki koje trebaju dobiti novce.

Vezano za aferu “software” rekao je da pojam najbržeg prsta koji asocira na Divlji zapad ne bi smjela koristiti ni jedna demokratska država.

Penava je upozorio također na neprovođenje pravodobne obnove nakon potresa, ističući da je Hrvatska tri godine nakon Domovinskog rata obnovila 158 tisuća domova u svega tri godine, sve bez europskih fondova i rejtinga.

“Međutim, ta država je imala tada više snage, suverenosti i empatije od današnje države koja ima kreditni rejting, fondove i kako nas je uvjeravao premijer pripada među 15 najrazvijenijih zemalja.

Vezano za neprovođenje sveobuhvatne reforme, što je također jedna od zamjerki rekao je da su hrvatski liječnici koji postižu izvrsne rezultate prepušteni sami sebi i njihov se rad često temelji na domoljubu i entuzijazmu.

Uz to upozorio je i na ne procesuiranje zločina srpske agresije, zamjerivši zbog nedostatka hrabrosti i emocije da se se Hrvatsku izvede na pravi put.

Penava: Stvorili ste koruptivno ozračje

Oporba premijera proziva i zbog kršenja prisege koju je dao prilikom preuzimanja dužnosti jer je obećao da će je obavljati savjesno i časno poštujući zakon i Ustav.

“Vi ste gospodine predsjedniče stvorili koruptivno ozračje dosad neviđenih razmjera koje po zatrovanosti i štetnosti po hrvatsku državu i društvo nadmašuje i period vladavine Ive Sanadera za kojeg sam mislio da ga je nemoguće nadmašiti”, rekao je Penava.

Plenkovića je prozvao da je stvorio zatrovan sustav u kojem stradavaju u suštini pošteni ljudi jer pod pritiskom postaju kriminalci i završavaju u zatvorima dok je lista imena ministara, državnih tajnika i ostalih je preduga. (HINA)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari