Connect with us

Hrvatska

Sabor u petak glasovanjem o IGP-u završava izvanrednu sjednicu

Objavljeno

on

Saborski zastupnici će u petak završiti izvanrednu sjednicu i ovogodišnje zasjedanje glasovanjem, među ostalim, o Prijedlogu odluke o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa (IGP) Republike Hrvatske u Jadranskom moru i provedenim konzultacijama s tim u vezi.

Zastupnici će glasovati o dvama zaključcima – prihvaćanju Izvješće o konzultacijama u vezi s namjerom proglašenja isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske u Jadranskom moru i o podršci Prijedlogu Odluke o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske u Jadranskom moru.

Također i da se zadužuje Vlada Republike Hrvatske da na trilateralnom sastanku u siječnju 2021. godine, između Republike Hrvatske, Talijanske Republike i Republike Slovenije, podupre snaženje suradnje u svijetlu proglašavanja isključivih gospodarskih pojaseva Republike Hrvatske i Talijanske Republike u 2021. godine.

Nakon toga će se potvrditi Odluka o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa u Hrvatskom saboru, stoji u zaključku.

Prema prijedlogu odluke, proglasio bi se isključivi gospodarski pojas u Jadranskom moru u skladu s pravnim režimom utvrđenim UNCLOS-om i Pomorskim zakonikom.

Utvrdili bi se morski prostori koje obuhvaća isključivi gospodarski pojas i načini utvrđivanja njegove vanjske granice, te ujedno uredilo i privremenu vanjsku granicu isključivog gospodarskog pojasa do njezina konačnog utvrđivanja.

Utvrdilo bi se i da se pravni režim isključivog gospodarskog pojasa izvršava u skladu s Pomorskim zakonikom, UNCLOS-om i zakonodavstvom EU, te da isključivi gospodarski pojas Republike Hrvatske ostaje morski prostor u kojemu sve države, ne dirajući u suverena prava i jurisdikciju Republike Hrvatske, uživaju međunarodnim pravom zajamčene slobode i prava.

Također bi se utvrdio dan stupanja Odluke na snagu.

Vlada RH je na sjednici 14. prosinca 2020. utvrdila Prijedlog odluke o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske u Jadranskom moru. Vladin Prijedlog upućen je Hrvatskom saboru na prvo čitanje, zajedno s Izvješćem o konzultacijama, kako bi se odluka o proglašenju donijela u Hrvatskom saboru nakon trilateralnog sastanka ministara vanjskih poslova Republike Hrvatske, Talijanske Republike i Republike Slovenije u siječnju 2021.

Zastupnici glasovanjem završavaju izvanredno i ovogodišnje zasjedanje Hrvatskog sabora i odlaze na zimsku stanku koja će trajati do 15. siječnja iduće godine kada u skladu s ustavnim rokom slijedi nastavak zasjedanja.

Sjednica počinje glasovanjem u 10 sati. (Hina)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari