Pratite nas

Politika

Sabor u petak o zemljišnim knjigama i prijedlogu Mire Bulja

Objavljeno

na

Hrvatski sabor u petak će raspravljati o konačnom prijedlogu zakona o zemljišnim knjigama kojim će se pojednostaviti i ubrzati postupanje u zemljišnim knjigama, kao i prijedlogu zastupnika Mosta Mire Bulja kojim, kako tvrdi, želi uvesti red među teleoperatere pri postavljanju baznih stanica.

Predloženim zakonom o zemljišnim knjigama definiraju se novi poslovni procesi i instituti zemljišnoknjižnog prava u svrhu uspostave modernog, efikasnog i transparentnog sustava vođenja zemljišnoknjižnih i katastarskih podataka u elektroničkom obliku.

Pojednostavljenjem procesa uskladit će se i veći broj zemljišnoknjižnih i katastarskih podataka, čime će se povećati pravna sigurnost u postupanju s nekretninama.

Novim zakonom će se cijeli zemljišnoknjižni postupak odrediti kao hitni postupak te propisati rok za donošenje rješenja za svaki upis. Tako je za redovne postupke (primjerice uknjižba prava vlasništva, uknjižba založnog prava, hipoteka) rok za donošenje rješenja 15 dana.

Mijenja se i rok za valjanost punomoći tako da se isti određuje danom sklapanja ugovora, a ne od podnošenja prijedloga.

Za 160 katastarskih općina za koje se ne vode zemljišne knjige propisan je petogodišnji rok za osnivanje zemljišnih knjiga, odnosno rok od tri godine za osnivanje zemljišnih knjiga za one katarske općine u kojima se vodi polog isprava ili kartoni zemljišta.

Uvodi se i elektronički vođena zbirka isprava i elektronički spis, a komunikacija između tijela sudbene i upravne vlasti sa zemljišnoknjižnim sudovima vodit će se isključivo elektroničkim putem.

Zastupnici će u petak raspraviti i izmjene Zakona o elektroničkim komunikacijama koje je predložio Mostov zastupnik Miro Bulj, a kojim predlaže uređenje pitanja naknada za korištenje općeg dobra i nekretnina u vlasništvu Hrvatske i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te nekretnina u vlasništvu drugih pravnih i fizičkih osoba.

Bulj predlaže propisivanje obveze zajedničkog korištenja elektroničke komunikacijske infrastrukture i druge povezane opreme, osobito u svrhu zaštite ljudskog zdravlja, očuvanja okoliša, izbjegavanja prekomjerne gradnje u određenim situacijama, zaštite i očuvanja kulturnih dobara te nacionalne sigurnosti. Predlaže i način izračuna visine naknade za pravo puta koja se koristi za pristup, postavljanje, korištenje i održavanje elektroničke komunikacijske infrastrukture.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Suverenisti dali bezrezervnu podršku predsjedničkom kandidatu Miroslavu Škori

Objavljeno

na

Objavio

Suverenisti su u srijedu objavili punu i bezrezervnu podršku predsjedničkom kandidatu Miroslavu Škori.

“Obavili smo nekoliko razgovora s Miroslavom Škorom i dogovorili podršku Suverenista. Razgovarali smo s njim o programskim i političkim načelima, kao i o njegovim osobnim načelima.

Na sva je naša pitanja odgovorio pozitivno, odnosno pokazalo se da je njegov svjetonazor komplementaran s onim što predstavljaju Suverenisti. Našu podršku ima i mi smo mu na raspolaganju…

Siguran sam da će on ući u drugi krug, da ćemo prvi put imati predsjednika koji je nezavisni kandidat. Miroslava Škoru je narod pozvao, on se odazvao, mi smo za zajedništvo i zato ga podržavamo.”, rekao je Hrvoje Zekanović.

“Škori vjerujemo i sigurni su da ih neće razočarati”. Sadašnja predsjednica ih je razočarala, kazao je Zekanović.

“Zalažemo se za jačanje funkcije predsjednika. Nama ne treba predsjednik koji će se naslikavati po Hrvatskoj, već predsjednik koji će slušati narod i bit mu na dispoziciji”, rekao je Zekanović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Vladimir Šeks poručio Škori: ‘Uzalud vam trud, svirači’

Objavljeno

na

Objavio

Vladimir Šeks komentirao je mogućnost promjene datuma Dana državnosti i njegovo vraćanje na 30. svibnja.

Za današnji datum kaže da treba ostati, samo je pitanje u kojoj formi… “Sigurno će ostati kao državni blagdan, možda neki spomendan”, kaže Šeks, prenosi N1

Na pitanje hoće li sljedeće godine u ovo vrijeme aktualna predsjednica ponovno obnašati tu dužnost, kaže kako neće komentirati ništa što se odnosi na predsjedničke izbore, ali na spomen Miroslava Škore ipak kaže da je s njim često pjevao pjesmu “Uzalud vam trud svirači”.

O materijalima koji bi mogli kompromitirati aktualnu predsjednicu, a koje je upravo Šeks ponovno doveo u fokus javnosti, kaže: “Već godinu dana se plasiraju različite priče i spinovi da neki krugovi posjeduju kompromitirajuće materijele koji bi mogli kompromitirati predsjednicu. Nisam ništa drugo rekao. Ja ne znam, samo govorim da se u javnom prostoru o tome pričalo.”

 

Čestitke za Dan hrvatske državnosti uputili Škoro i Milanović

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari