Connect with us

Politika

Sabor u petak zadužuje Vladu da provjeri Mostove potpise

Objavljeno

-

Foto: Hina

Hrvatski sabor u petak bi i formalno trebao zadužiti Vladu da provjeri broj i vjerodostojnosti potpisa prikupljenih za Mostove referendumske inicijative Odlučujmo zajedno i Dosta je stožerokracije!

Sabor će, naime, glasovati o takvom prijedlogu Odbora za Ustav i Poslovnik, kao i o prijedlogu da se u prebrojavanje uključe i minimalno po dva predstavnika svake inicijative čiji su ciljevi ukidanje covid potvrda i prebacivanje ovlasti sa Nacionalnog stožera na Sabor.

Most je u i saborskoj raspravi ustrajavao da se odredi rok u kojem Vlada treba prebrojiti potpise, no većina tome nije bila sklona, kao ni zahtjevu oporbe da se brojanje povjeri Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

“Koliko će trajati postupak provjere potpisa to u ovom trenutku ne mogu reći, to više onda nije u rukama Sabora“, rekao je u ponedjeljak predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Objasnio je kako se, čim brojanje bude gotovo, “loptica vraća” u Sabor.

Utvrdi li se da je Most skupio dovoljno potpisa moguća su dva scenarija: da Sabor raspiše referendum ili da od Ustavnog suda zatraži ocjenu jesu li referendumska pitanja u skladu sa Ustavom.

“Vidjet ćemo što će se dogoditi, može se dogoditi da ne bude dovoljno potpisa, ali o tom potom, ne bih govorio unaprijed”, kazao je Jandroković.

Most je potpise prikupljene za raspisivanje referenduma predao Saboru 24. siječnja, objavio je da imaju 410. 533 (za inicijativu Odlučujmo zajedno) i 409.219 potpisa (za inicijativu Dosta je!), što je više od potrebnih 368.867.

Sabor će u petak glasovati i o izmjenama paketa pravosudnih zakona, u njemu su i izmjene zakona o sudovima, o Državnom odvjetništvu te o područjima i sjedištima sudova i državnih odvjetništava. Njima se, uz ostalo, precizira postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda i glavnog državnog odvjetnika, te uvodi obvezna sigurnosna provjera svih sudaca i državnih odvjetnika svakih pet godina.

Prije samog glasovanja, raspravit će amandmane podnijete na te zakone, te izmjene Zakona o predmetima opće uporabe.

Ti predmeti, među inim, obuhvaćaju proizvode namijenjene dojenčadi i djeci mlađoj od tri godine za olakšavanje hranjenja, posuđe, pribor, dječje igračke, kozmetičke proizvode itd.

Sada se detaljnije uređuju opći uvjeti koje takvi predmeti moraju ispunjavati, nadzor nad proizvodnjom i stavljanjem istih na tržište. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas