Pratite nas

Politika

Sabor u srijedu o odnosima s Hrvatima izvan Hrvatske

Objavljeno

na

Za brojne projekte hrvatskih institucija i udruga diljem svijeta, Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske u 2017. usmjerio je više od 50 milijuna kuna, podatak je iz Izvješća o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Hrvatske s Hrvatima izvan nje o kojemu će u srijedu raspravljati Hrvatski sabor.

Ured kontinuirano podupire aktivnosti kojima se želi očuvati hrvatski identitet i povezati s domovinom Hrvate u Bosni i Hercegovini, pripadnike hrvatske manjine u 12 europskih država, hrvatsko iseljeništvo.

Povezivanje s Hrvatima u BiH, potpora njihovu povratku i ostanku, čuvanje njihove jednakopravnosti strateški je interes hrvatske države. Jedan od načina ostvarenja toga cilja financiranje je različitih projekata za što je Hrvatska u 2017. izdvojila 23, 5 milijuna kuna, a od 2004. do 2017. čak 323 milijuna.

S različitih pozicija usmjereno oko 117 milijuna kuna

Vodila je brigu i o hrvatskim manjinskim zajednicama u 12 europskih država, za 295 njihovih projekata u 2017. dodijelila je 4, 5 milijuna kuna.

Skrbila je i o organizacijama hrvatskog iseljeništva u Južnoj Americi i Južnoj Africi, za 18 njihovih programa osigurala je 1, 3 milijuna kuna, nakladničku iseljeničku djelatnost podržala s oko 400 tisuća kuna. Za stipendiranje studenata u akademskoj 2016./2017 izdvojila je 3, 3 milijuna kuna, neki su od podataka iz Izvješća Ureda koji je koncem 2017. imao 30 zaposlenih.

Sredstva koja hrvatska država daje preko Ureda, nisu jedina, pa je s različitih pozicija u 2017. za Hrvate izvan Hrvatske usmjereno oko 117 milijuna kuna.

Da brine o Hrvatima izvan Hrvatske, Vlada je te godine potvrdila i osnivanjem Savjeta za njih, savjetodavnog tijela čiji mandat traje četiri godine.

Inače, u pet godina, od 2012. do konca 2017. zaprimljeno je i MUP-u upućen 301 zahtjev za ubrzanje primitka u hrvatsko državljanstvo, riješeno ih je 239.

Kandidati za Programsko vijeće HRT-a

Sabor će raspravljati i o kandidatima za četiri člana Programskog vijeća HRT-a, nadležni Odbor za informiranje, informatizaciju i medije posalo mu je listu s 12 imena koji ispunjavaju uvjete natječaja raspisanog koncem 2018.

Svoje će mišljenje dati i o prijedlogu Živog zida i Snage da se ispitivanje porijekla imovine i oduzimanju nezakonito stečene imovine uredi zakonom.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Politika

Škoro: Smatram da je ovo pobjeda Domovinskog pokreta koji je napravio veliki rezultat

Objavljeno

na

Objavio

Miroslav Škoro stigao je u stožer i obratio se okupljenima. Zahvalio je svima koji su sudjelovali i kampanji i rekao kako je bila vrlo kratka i prljava.

“Kampanja je bila vrlo kratka i prljava”, ustvrdio je Škoro na početku i dodao: “U cijeloj toj priči možemo biti sretni da smo nakon 50 dana postojanja uspjeli napraviti treći rezultat u Hrvatskoj”.

Komentirajući trenutne rezultate rekao je: “Ja sam realan i smatram da je ovih 15 mandata dokaz da smo na pravom smjeru, birači su to prepoznali”.

“Ja smatram da je ovo pobjeda Domovinskog pokreta koji je napravio veliki rezultat”, poručuje. Čestitao je HDZ koje je nazvao pobjednicima te je dodao: “HDZ ima povijesnu priliku da vidimo hoće li nastaviti vladati kako je vladao do sada ili će okrenuti dres”.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Jandroković: Rezultati su na razini najboljih HDZ-ovih rezultata iz 1990-tih godina

Objavljeno

na

Objavio

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković rekao je u nedjelju kako traže političke opcije koje su spremne s HDZ-om podijeliti teret odgovornosti u vremenu koje je pred nama.

“Sačekat ćemo konačne rezultate da vidimo kakav će biti finalni rezultat kako bi vidjeli koliko će mandata imati HDZ, a koliko drugi. Sada je za nas situacija jako povoljna i ako tako ostane do kraja onda će trebati jako malo da bismo formirali parlamentarnu većinu i vladu”, rekao je Jandroković u izbornom stožeru HDZ-a u Arheološkom muzeju upitan o formiranju vlade.

Istaknuvši kako su vremena izazovna, poručio je i kako u većinu i vladu ne bi željeli da uđe netko tko bi nakon toga počeo glumiti oporbu i igrati se politike.

“Ta vrsta politikanstva u vremenima koja su pred nama nisu dobrodošla. Tražimo one političke opcije koje su s nama spremne podijeliti teret odgovornosti u vremenu koje je pred nama. Nećemo sada govoriti da će jesen biti bajna jer znamo svi da će biti zahtjevna i zdravstveno i gospodarski. Hoćemo uz sebe imati one koji to prihvaćaju i koji će odgovorno upravljati zemljom”, naglasio je.

Upitan vidi li se ponovno na mjestu predsjednika Hrvatskog sabora odgovorio je da će o tome razgovarati između sebe u HDZ pa će vidjeti tko će doći na koju poziciju.

Izrazivši zadovoljstvo dobivenim glasovima poručio je i da su ti rezultati na razini najboljih HDZ-ovih rezultata iz 1990-tih godina.

“To je i jako velika obaveza. Građani su nam poručili da su zadovoljni onim što smo radili u zadnje četiri godine, posebno u ovih zadnjih mjeseci. Ovo je sada velika obaveza za sve nas. Dobili smo ponovno priliku upravljati zemljom i moramo biti odgovorni, stručni i odgovoriti na sve izazove koji su pred nama (zdravstvene, gospodarske i sl) ”, kazao je. Istaknuo je i kako je ovo vrijeme ozbiljnih, odgovornih i stručnih ljudi.

Božinović: Nastavljamo voditi racionalnu politiku na dobrobit svih građana.

Nositelj HDZ-ove liste u 6. izbornoj jedinici Davor Božinović rekao je kako nastavljaju voditi racionalnu politiku na dobrobit svih građana.

“Nastavljamo s ključnim politikama u ponešto izmijenjenim okolnostima – ne samo u Hrvatskoj i Europi nego u cijelom svijetu. Zato je dobro da Hrvatsku u idućem razdoblju vodi vlada vodi vlada i i tim ljudi koji ima iskustva i znanja i zna se postaviti u takvim okolnostima”, rekao je Božinović novinarima u izbornom stožeru HDZ-a u Arheološkom muzeju.

Poručio je i da će nastaviti voditi racionalnu politiku na dobrobit svih građana, a građani su, smatra, današnjim izborom i pokazali da imaju povjerenje u HDZ.

Istaknuo je kako je HDZ stranka koja je tu da zaštiti najranjivije socijalne skupine, da održi socijalnu sliku zemlje, radi na demografiji te istovremeno ostvaruje hrvatske nacionalne interese u međunarodnim okvirima.

“Više od 80 posto javnih investicija u Hrvatsku dolazi uz pomoć europskih fondova, a HDZ se pokazao kao stranka koja najviše može učiniti na tom planu za našu zemlju”, istaknuo je Božinović.

Naglasio je kako će formirati vladu u kojoj će „osnovni ton i osnovnu snagu” davati HDZ pod vodstvom Andrejom Plenkovićem. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari