Pratite nas

Politika

Sabor završio dvotjednu stanku, pred zastupnicima rasprava o izvješćima

Objavljeno

na

Nakon stanke od dva tjedna zbog izbora za Europski parlament zastupnici u Hrvatskome saboru vraćaju se u saborske klupe i u srijedu će raspraviti nekoliko izvješća. Sjednica Sabora nastavlja se u 9.30.

Radni tjedan otvaraju raspravom o tri polugodišnja izvješća o korištenju europskih strukturnih i investicijskih fondova i pretpristupnih programa pomoći Europske unije, za razdoblje od 1. srpnja 2017. do 31. prosinca 2018. koja pokazuju trend rasta ugovaranja i povećanje isplata korisnicima.

U izvještajnom razdoblju koje zajedno obuhvaća osamnaest mjeseci ugovoreno je 4,24 milijarde eura, pri čemu je 1,33 milijarde eura ugovoreno u drugoj polovici 2017. godine, 1,34 milijarde eura u prvoj polovici 2018. te 1,56 milijardi eura u drugoj polovici 2018.

Povećana brzina ugovaranja dovela je i do porasta broja nepravilnosti pa je tako u drugoj polovici 2017. zabilježeno 28 slučajeva nepravilnosti, u prvoj polovici 2018. njih 49, a u drugoj polovici 2018. godine 58 slučajeva, navodi se u izvješćima.

Zastupnici će u srijedu raspravljati i o Izvješću o radu Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata za 2017. godinu. Centar je do studenog 2017. godine preuzimanjem po službenoj dužnosti, darovanjem i otkupom arhivskog gradiva prikupio oko 1050 kutija gradiva, 400 medija nekonvencionalnog gradiva (VHS, DVD), 250 pozitiva fotografija, 500 digitalnih fotografija, 5 digitalnih zemljovida, 160 sati memoarskog gradiva, te 50 kartica teksta memoarskog gradiva.

Centar je također nastavio s ažuriranjem popisa poginulih branitelja i civila na slobodnom području Republike Hrvatske tijekom Domovinskog rata, te digitalizacijom arhivskog gradiva iz Domovinskog rata.

Na dnevnom redu sjednice u srijedu je i Izvješće o radu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa za 2017. godinu. Povjerenstvo je tijekom 2017. godine održalo 41 javnu sjednicu na kojima je doneseno sveukupno 126 odluka o nepokretanju postupka, 78 odluka o pokretanju postupka te 75 konačnih odluka o utvrđenim ili neutvrđenim povredama Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

U 16 predmeta izrečena je sankcija opomene te je sveukupno izrečeno 261.000 kuna sankcija obustave isplate dijela neto mjesečne plaće dužnosnika. Ujedno je riješeno 200 predmeta povodom podnesenih zahtjeva za davanjem mišljenja Povjerenstva te je dano 43 očitovanja, stoji u izvješću.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Kolinda Grabar-Kitarović: Vjerujem u Hrvatsku, u vas – idemo po novu pobjedu!

Objavljeno

na

Objavio

Danas su me kao kandidatkinju svoje stranke u Zadru i Šibeniku ugostili članice i članovi Hrvatske demokratske zajednice. Da nije bilo upravo članica i članova HDZ-a, nikad ne bih postala predsjednicom Republike Hrvatske.

Vjerovali su i vjeruju u mene od prvoga dana – i zato ćemo ponovno pobijediti!

HDZ je ona stranka koja je imala ljude, snagu i srce dovesti Hrvatsku do neovisnosti i pobjede, a danas se bori za blagostanje svake hrvatske obitelji. To je dužnost ove hrvatske generacije.

I zato krenimo večeras! Iz Zadra, Šibenika, svakoga hrvatskoga grada, svakoga hrvatskoga mjesta, svakoga hrvatskoga doma – po novu pobjedu za našu Hrvatsku, poručila je Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Grabar Kitarović: Kazne za zlodjela poput silovanja još uvijek niske

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Plenković: Povećanjem plaća pokazujem susretljivost i otvorenost prema ljudima

Objavljeno

na

Objavio

Izvor: N1

Premijer Andrej Plenković nalazi se u Bruxellesu gdje sudjeluje na sastanku na vrhu EU-a. Prije sastanka dao je izjavu novinarima.

Komentirao je dogovor o Brexitu, ali i najavu nastavka štrajka u osnovnim i srednjim školama.

“Zahtjev za koeficijent kojega su postavili sindikati osnovnih i srednjih škola košta 476 milijuna kuna na godišnjoj razini. Dodatni zahtjev koji je odmah stigao nakon toga je upravo iz Sindikata visokog obrazovanja, a cilj povećanja koeficijenta sindikata osnovnih i srednjih škola je bilo stići jedan stupanj u visokom obrazovanju.”

Istaknuo je kako dizanje plaća u visokom obrazovanju neće dovesti do smanjenja razlika u plaćama.

“Sad stiže zahtjev Sindikata visokog obrazovanja da se i njima diže. Dakle, ponovo se taj razmak radi. To je bilo, koliko sam čuo od ministara koji su radili kalkulaciju, minimalno 200 milijuna kuna.”

Dodao je i sljedeće:

“I zato smo išli u kontekstu mogućnosti, konzistentnom politikom, povećanjem plaća, odustajanjem od opće stope PDV-a, da smanjimo za gospodarstvo. Dakle, odustajemo od onoga što sam obećao. Ja tu idem korak nazad, ali pokazujem susretljivost i otvorenost prema ljudima, da im omogućimo na jedan sustavan način veće plaće.”

U supstanci, ako stvar ogolimo do kraja, zahtjev je bio želimo šest posto veću plaću i oni će je dobiti u idućoj godini. Moramo onda razmisliti je li štrajk opravdan. Znači ako tražite neki iznos, taj iznos ćete baš dobiti, je li onda svrhovito i smisleno činiti štrajk?”

“Ja recimo radim po 15, 16 sati na dan, ne pitam nikog, niti me itko žali, niti tražim da ne itko žali. I radim to jer želim to raditi,” rekao je zaključno premijer, prenosi N1.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari