Connect with us

Politika

Saborska oporba: Hrvatska nema jasnu strategiju protiv covida

Objavljeno

-

Saborska oporba u četvrtak je opetovala kako Hrvatska nema jasnu strategiju borbe protiv pandemije koronavirusa, izrazila je nezadovoljstvo načinom na koji se upravlja covid krizom i poručila da se odnos prema covidu mora promijeniti.

„Odnos prema covidu mora se drastično promijeniti. Ako se ovako nastavi, svi ćemo završiti na ovim ili onim sedativima“, poručio je Marijan Pavliček (HS) uoči rasprave o Vladinom Izvješću o učincima provedbe epidemioloških mjera od lipnja do kraja kolovoza 2021.

Zastupnik, naime, navodi kako se zadnjih godinu i pol živi u paranormalnom sustavu i da „dolazi do kolektivnog ludila“.

Nacionalni je stožer donio niz političkih, a ne epidemiološki opravdanih odluka, ljude se svakodnevno bombardira podacima o broju umrlih, zaraženih.

Imamo li uopće strategiju izlaska iz ove krize i je li vrijeme da promijenimo stav o covidu?, upitao je Pavliček.

I Davor Dretar (DP) tvrdi da se covid krizom neodgovorno i neracionalni upravlja, a spomenuo je i slučaj spremačice iz bolnice u Zaboku koja je udaljena s radnog mjesta jer se nije željela testirati, a nije imala ni covid potvrdu.

Reiner (HDZ): Što bi bilo da su se liječnici pozivali na ljudska prava dok nije bilo cjepiva?

Željko Reiner (HDZ) potvrdio je da se cijeli niz ljudi odbija besplatno cijepiti i testirati argumentirajući to ljudskim pravima i navodnom štetnošću cjepiva, ali i nošenja maski.

Upitao je što bi društvo napravilo da su se desetci tisuća liječnika i sestara, dok još nije bilo cjepiva, pozvali na svoja ljudska prava – strah od bolesti i smrti i da su odbili liječiti pacijente.

Ministra Vilija Beroša pozvao je da, kao neurokirurg, odgovori što bi poduzeo da njegove kolege kod operacija odbiju nositi maske, rukavice, kape, uz tvrdnju da nije dokazano da štite pacijente.

Kako bi društvo i struka reagirali?, zanimalo je Reinera.

SDP-ov Peđa Grbin imao je za ministra drugačiju poruku.

Vjerujem da želite da se stanje popravi, ali ovo što radite ne doprinosi tome. Zbog vašeg vrludanja brojke su takve kakve jesu, rekao je Berošu, podsjećajući da je Hrvatska u srijedu, nakon dužeg vremena, ‘probila’ granicu od 2.000 zaraženih u jednom danu.

To je strašno, ali strašna je i ministrova izjava da su se on i premijer čudili tim brojkama. Čemu čuđenje kad je jasno da Hrvatska nema jasnu strategiju borbe protiv pandemije i strategiju kako povećati broj cijepljenih, kazao je Grbin, napominjući kako je u Portugalu cijepljeno 85 posto odraslog stanovništva, jer se građanima nisu slale zbunjujuće poruke.

Marija Selak Raspudić (Most) nezadovoljna je Vladinim Izvješćem i kaže da je na razini sastavka te da u njemu nedostaju presudne informacije poput one koliko je građana oboljelo od post covid sindroma, koji su bili kriteriji za nabavu cjepiva, zašto je nabavljeno baš 18 milijuna, a ne manje ili više itd. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari