Connect with us

Politika

Saborska oporba: Potrebna je korjenita izmjena Zakona o CZ

Objavljeno

-

Rasprava o izmjenama Zakona o sustavu civilne zaštite, koje se odnose na opasne tvari, pretvorila su u raspravu o funkcioniranju Nacionalnog stožera u uvjetima epidemije i potresa pri čemu je oporba upozorila da je potrebna korjenita izmjena tog zakona.

Izmjenama Zakona o sustavu civilne zaštite pravilno se implementira dio EU direktive o kontroli i opasnosti od velikih nesreća koje uključuju opasne tvari tzv. Seveso direktiva, nakon što je Europska komisija upozorila Hrvatsku zbog nepravilnog prenošenja u nacionalni sustav dijelova direktive.

Oporbeni zastupnici prozvali su vladajuće da su ograničili raspravu samo na izmjene koje se odnose na opasne tvari jer sami priznaju da imaju problem u funkcioniranju sustava civilne zaštite.

Marija Selak Raspudić iz Kluba zastupnika Mosta, nezadovoljna takvim ograničenjem rasprave, ustvrdila je da su se vladajući prepali razgovora o civilnoj zašiti jer sami priznaju da postoji problem u funkcioniranju.

Osnovni problem izmjena tog zakona, koje se donose po hitnom postupku, je u tome što je, kaže Selak Raspudić, opet riječ o kozmetičkoj, ali nužnoj prilagodbi, umjesto supstancijalne promjene zakona.

Miroslavu Škori iz Domovinske sigurnost, koji je predsjedavao sjednicom, Dalija Orešković iz Kluba zastupnika Centra i Glasa rekla je da se na izborima silno trudio pokazati da je drugačiji od HDZ-a.

“S obzirom na vaše uvodne riječi da ćete oduzeti riječ ako se skrene s kolosijeka, podsjetit ću vas da ste se na izborima silno trudili dokazati da ste drugačiji od HDZ-a stoga bi me čudilo kad bi ste im pogodovali u prisiljavanju zastupnika da se ponašaju kao nojevi i da guramo glavu u pijesak”, rekla je.

Predstavnik Zeleno-lijevog bloka Tomislav Tomašević smatra također da je riječ o tehničkim izmjenama zakona koje ne zadiru u srž problema sustava civilne zaštite.

Drži da se spor oko toga o čemu će se raspravljati treba riješiti na sjednici predsjedništva jer se dosad nikad nije tumačio poslovnik na način da se strogo moraju držati izmjena u raspravi, već su uvijek širili raspravu barem na zakon.

Ne može se, napomenuo je, razgovarati o tim izmjenama, a da se ne govori o tome da se krše drugi članci u tom istom zakonu jer je, primjerice, zakonom 2015. predviđeno osnivanje vanproračunskog fonda za civilnu zaštitu i opremu za spašavanje nakon prirodnih katastrofa, ali se to nije dogodilo.

Nejasan odnos između sustava civilne zaštite i domovinske sigurnosti

Smatra također da se donošenjem Zakona o sustavu domovinske sigurnosti “napravio nered” jer su u Hrvatskoj bile tri katastrofe, a ni jednom nije primijenjen taj zakon. Također, upozorio je da nije jasno kakav je odnos između zakona koji uređuju sustave civilne zaštite i domovinske sigurnosti.

Mirela Ahmetović iz Kluba zastupnika SDP-a zauzela se za izmjene koje će generirati pozitivne procese u sustavu civilne zaštite kako bi buduće katastrofe mogli dočekati pripremljeniji.

Poručila je da je bilo previše propusta u funkcioniranju nacionalnog sustava civilne zaštite. “U Hrvatskoj se rado bavimo kažnjavanjem, slabo se bavimo prevencijom”, zaključila je.

Za posljedice potresa i pandemije rekla je da se nisu mogle spriječiti ni predvidjeti, ali i ocijenila da sustav nakon potresa lani, 29. prosinca, nije adekvatno reagirao.

Upozorila je također da se 50 dana čekao protokol za cijepljenje koji bi osujetio zloporabe te da “nejasni protokol služi kao alibi za korištenje rupa”.

Predstavnik Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček upozorio je da su pandemija i potres na Banovini pokazali brojne manjkavosti, posebice u odnosu na funkcioniranje Nacionalnog stožera i njegove usuglašenosti s lokalnim stožerima.

I sam je kao čelnik vukovarskog stožera svjedočio na početku epidemije “nedorečenim mailovima” i situacijama u kojima nisu mogli doći do konkretnog odgovora.

Predstavnik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Stephen Nikola Bartulica rekao je da je Vlada premijera Andreja Plenkovića imala preveliko povjerenje u europske institucije i birokraciju oko plana za nabavu cjepiva, a sad se jako intenzivirao razgovor o ruskom cjepivu što je prije mjesec dana bilo nezamislivo jer su se mogle čuti izjave kako sve ide po planu, a “ustvari ništa ne ide po planu”.

Vladajući: Civilna zaštita dobro odradila, Oporba: Stvar su spasili volonteri

Vladajući su odgovorili da je civilna zaštita dobro odradila svoj posao u uvjetima prvog šoka, uključivanje dodatnih snaga ostvarilo je svoju svrhu i brzo je organizirana međunarodna pomoć.

Mario Kapulica iz Kluba zastupnika HDZ-a rekao je da su čuli puno kritika za koje želi vjerovati da su dobronamjerne, ali da su lokalne vlasti i sustav civilne zaštite dobro odradili svoj posao.

Za izmjene i dopune zakona rekao je da očito nisu upitne jer o njima malo govore, ali su u okviru te točke raspravljali o robnim zalihama, problemima s propusnicama i broju jedinica civilne zaštite, potresu, panedemiji, kriminalu i korupciji i povlaštenosti.

No, poručio je kako mu nije jasno kako bi netko mogao biti povlašten u slučaju katastrofe opasnim tvarima i je li 10,5 tisuća članova HDZ u Sisačko-moslavačkoj županiji povlašteno u situaciji s potresom ili njih 4600 u Glini, Petrinji i Sisku.

Josip Borić iz HDZ-a rekao je u pojedinačnoj raspravi da sustav funkcionira, a civilna zaštita ima svoja pravila.

Na opaske Mire Bulja koji je zaključio da “sustav nikako ne funkcionira i da su stvar spasili volonteri”.

Rasprava o izmjenama tog zakona je, zbog brojnih pojedinačnih rasprava, potrajala do navečer. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari