Pratite nas

Pregled

Saborski Odbor za Hrvate izvan Hrvatske: Promijeniti izborno zakonodavstvo prije izbora u listopadu

Objavljeno

na

Saborski Odbor za Hrvate izvan Hrvatske u četvrtak se okupio na tematskoj sjednici “Bosna i Hercegovina, položaj Hrvata u BiH i europski put Bosne i Hercegovine”, a predsjednik Odbora Božo Ljubić, podnoseći izvješće, poručio je da “Hrvatska ne smije čekati nego mora zauzeti aktivniji odnos prema BiH”, istaknuvši važnost promjene izbornog zakonodavstva u BiH prije izbora u listopadu.

Podsjetio je i na odluku Ustavnog suda BiH iz 2016. prema kojoj je Izborni zakon BiH diskriminatoran prema konstitutivnim narodima u BiH. Tom presudom  Ustavni sud BiH je naložio Parlamentarnoj skupštini BiH da izmijeni Izborni zakon, te je državnom parlamentu  dao rok od šest mjeseci za promjenu tog zakona.

Zajednička ocjena svih sudionika današnje tematske sjednice saborskog Odbora, koja se iskristalizirala, jest da je “konstitutivnost Hrvata u BiH grožena puzajućim promjenama Daytonskog sporazuma zbog čega je potrebno poduzeti sve da se izborno zakonodavstvo promijeni prije općih izbora 8. listopada, kako bi (bosanskohercegovački) Hrvati imali jednaku zastupljenost u predstavničkim tijelima kao Srbi i Bošnjaci”.

Ljubić je naglasio da je “BiH najjači strateški interes Republike Hrvatske”.

“Hrvati su autohtoni i konstitutivni narod u BiH. Danas mnogi unutar i izvan zemlje vide je kao potencijalni sigurnosni izazov. Republika Hrvatska ne smije čekati, već mora zauzeti aktivniji odnos prema BiH”, poručio je predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske, Ljubić.

Kovač: I njemačka kancelarka Merkel ističe nužnost hitnih izmjena izbornog zakona BiH

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač rekao je kako je BiH naša susjedna država, “s kojom želimo živjeti u skladu i miru” pa je normalno da Hrvatski sabor raspravlja o BiH.

Također je podsjetio da je Hrvatska “prema Ustavu RH, obvezna dijelovima hrvatskog naroda izvan granica jamčiti sigurnost”.

“Washingtonskim sporazumom smo se obvezali štititi neovisnost BiH, ali i promicati obveze koje se tiču provođenja Ustava BiH. Kada Hrvatska govori o izmjenama izbornog zakona u BiH, ne može se govoriti o upletanju u unutarnje stvari zemlje, nego o provođenje obveze koju Hrvatska ima prema Washingtonskom ugovoru”, pojasnio je Kovač.

“Za Hrvate u BiH faktička ravnopravnost i europski put dvije su strane jedne medalje. Ako BiH želi ući u Europsku uniju, mora poštovati vladavinu prava i to je nešto na čemu Hrvati u BiH i Hrvatska inzistiraju. Tu su stvari vrlo jasne i zato su Hrvati u BiH najmotiviraniji za ulazak u EU”, poručio je predsjednik saborskog Odbora  za vanjsku politiku Kovač.

Pri tom je naveo i jučerašnju izjavu njemačke kancelarke Angele Merkel koja ističe da su nužne hitne izmjene izbornog zakona BiH.

“Kad to kaže njemačka kancelarka, to je legitimno, a kad to kaže netko iz Republike Hrvatske, dolaze optužbe o upletanju u unutarnje stvari BiH”, rekao je Kovač.

BiH spasili Hrvati, a kasnije i Republika Hrvatska

Dodao je, vezano za rat 90-tih, da su “Bosnu i Hercegovinu spasili Hrvati i poslije Republika Hrvatska i na to moramo biti ponosni”.

Saborski zastupnik i ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u Mostaru, Željko Raguž, naveo je da je “Tužiteljstvo BiH podignulo i potvrdilo 299 optužnica za kaznena djela ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti; 261 je podignuta protiv osoba srpske nacionalnosti, 35 protiv osoba hrvatske nacionalnosti i 3 protiv osoba bošnjačke nacionalnosti koje su bili pripadnici HOS-a i HVO-a, dok za zločin protiv čovječnosti nije optužen ni jedan pripadnik Armije BiH”.

Time se, ističe Raguž, “od strane suda BiH sugerira da su političke organizacije hrvatskog i srpskog naroda bile zločinačke, a da su zločini počinjeni od Armije BiH bili incidenti”. To sve, dodao je, “ostalo je bez reakcija hrvatskih političkih i znanstvenih struktura na ove činjenice”.

Za zamjenika ministra vanjskih poslova u BiH Josipa Brkića to je razlog da se odmah mijenja izborno zakonodavstvo, jer će to pridonijeti demokratizaciji, ali i stabilnosti BiH. Brkić očekuje da BiH što prije uđe u EU i da do kraja godine iz Bruxellesa stigne mišljenje s pozitivnim preporukama.

Izaslanica predsjednika Vlade RH, državna tajnica Ministarstva vanjskih poslova RH Zdravka Bušić rekla je da smo “zabrinuti kakva će biti provedba izbora u listopadu jer bi to BiH moglo dovesti do još veće krize”.

Bušić je istaknula da Republika Hrvatska ne može i ne smije mirno promatrati neravnopravni položaj Hrvata u BiH.
Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara poručio je da je jedino pravo rješenje za BiH ulazak u EU i NATO jer alternative nema.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora, HDZ-ov Milijan Brkić ocijenio je kako neki u BiH samo tvrde da su za euroatlanski put BiH, napomenuvši da “Hrvati i danas prednjače u toj želji, ali pitanje je koliko se druga dva naroda zalažu za to, jedno je deklarativna priča, a drugo su konkretni potezi u tom smjeru”.

I SDP-ov Domagoj Hajduković naglašava da su svi u Hrvatskoj zabrinuti za naše sunarodnjake u BiH. “Svi se slažemo da je u hrvatskom interesu funkcionalna BiH u kojoj Hrvati mogu ostvarivati sva svoja prava, zbog čega Hrvatska mora raditi na osiguravanju tih prava”, dodao je.

Predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Ljubić je najavio kako je za potvrđivanje pripremio prijedlog “Rezolucije Hrvatskog sabora o BiH, Hrvatima u BiH i europskom putu BiH”.

(Hina)

Miro Kovač: Hrvatska ne smije čekati već mora zauzeti aktivniji odnos prema BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Predsjednica: Treba razlikovati kompromitirani ustaški pozdrav od pokliča branitelja u Domovinskom ratu

Objavljeno

na

Objavio

“Za dom” je jedna od povijesnih varijanti hrvatskog pozdrava i pokliča, a “Za dom spremni” jest službeni, kompromitirani pozdrav Nezavisne države hrvatske (NDH) koji treba razlikovati od od pokliča “Za dom spremni” pripadnika postrojbi iz Domovinskog rata, koji je dio njihovih nikad zabranjenih insignija, rekla je u petak predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

U razgovoru za Hrvatski radio u sklopu intervju “S predsjednicom izvan protokola” jedno od pitanja bilo je vezano i uz njezino nedavno priznanje da je pogriješila kada je pozdrav “Za dom spremni” pravdala govoreći da je riječ o starom hrvatskom pozdravu, što je izazvalo dosta negativnih reakcija na desnom političkom spektru.

“Za dom spremni” nije arija iz Nikole Šubića Zrinjskog

Upitana je li pogriješila s tim svojim priznanjem, predsjednica je odgovorila kako nije te da stoji kod svoje izjave, ponovivši da je “Za dom spremni” kompromitiran, ali i da treba razlikovati poklič “Za dom spremni” koji su u Domovinskom ratu koristile pojedine postrojbe, te je i danas dio njihovih službenih insignija.

“Dakle, poklič ‘Za dom’ ili bilo koja varijanta jest povijesni hrvatski pozdrav, odnosno poskočica, ili kako bismo to nazvali, koja se spominje u puno historijskih dokumenata ili pjesama, a meni je najdraža arija iz opere Nikola Šubić Zrinski. Međutim, poklič odnosno pozdrav ‘Za dom spremni’ jest isključivo službeni pozdrav NDH i kao takav kompromitiran”, rekla je Grabar-Kitarović.

Citirala je pritom i prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana i izjavu da je NDH bila kvislinška tvorevina i fašistički zločin, ali ipak i izraz želje hrvatskog naroda za svojim slobodom i za nezavisnošću od jugoslavenske države.

“I predsjednik Tuđman i svi mi slažemo se da je zbog činjenice da je NDH tada bila u koaliciji sa ‘Silama osovine’ i zbog svega što se dogodilo tijekom Drugog svjetskog rata, poklič odnosno službeni pozdrav ‘Za dom spremni’ – kompromitiran”, naglasila je Grabar-Kitarović dodavši kako tu postoji jedna iznimka.

Razlika između ustaškog pozdrava i pokliča u statutima pojedinih postrojbi

“Postoji razlika između ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’ i pokliča ‘Za dom spremni’ koji postoji u statutima i ratnim insignijama pojedinih hrvatskih postrojbi koje su prvotno nastale izvan sustava Hrvatske narodne garde i slično, i koje i dan danas u svojim statutima legalno imaju pozdrav ‘Za dom spremni'”, kazala je.

Podsjetila je kako je Povjerenstvo za suočavanje sa simbolima totalitarnih režima “predložilo određene iznimke odnosno određene situacije u kojima se može koristiti pozdrav ‘Za dom spremni'”, te ustvrdila da su upravo u vrijeme Domovinskog rata postojali posebni uvjeti – kada su protiv Hrvatske zajednički nastupali “zvijezda petokraka, koja je tada potpuno kompromitirana zbog napada na Vukovar i druge dijelove Hrvatske, u savezništvu sa četničkom kokardom”.

“To su bili posebni uvjeti u kojima se reagiralo na malo drukčiji način i uz taj poklič, odnosno moto ‘Za dom spremni’ ljudi su branili Hrvatsku. Međutim, to ne znači da su oni htjeli istrebljivati ili svetiti se bilo kome drugome. Oni su željeli slobodnu, samostalnu Hrvatsku”, rekla je. dodavši kako HOS-ove oznake “Za dom spremni” ni jedna vlada nije dovela u pitanje, pa čak ni vlada premijera Zorana Milanovića.

Upitana kako razlikovati danas kada netko izvikuje “Za dom spremni” misleći na Domovinski rat, a ne na događanja iz vremena NDH, pogotovo s obzirom na neujednačenu sudsku praksu, Grabar-Kitarović kaže da to treba odlučiti zakonodavac. “Vlada treba dati prijedlog zakona”, dodala je.

I njezin otac je dao četiri lovačke puške za branitelje 

Podsjetila je pritom na vrijeme početka Domovinskog rata i na to da Hrvatska nije bila naoružana, pa su branitelji sami nabavljali oružje i odore, te je otkrila i da je njezin otac dao svoje četiri lovačke puške za branitelje.

“To je bila situacija koja neusporediva s bilo kojom drugom situacijom i to je nešto o čemu moraju danas znati građani Hrvatske, a posebno naša djeca”, rekla je. Uznemirena je stoga i kao majka kurikulumom povijesti za osnovne i srednje škole u kojima se, ustvrdila je, bježi od Domovinskog rata – najčasnijeg  razdoblja naše povijesti.

“Kad se ni milimetar rata nije vodio izvan hrvatskog teritorija, već su naši branitelji isključivo branili našu Hrvatsku – da u kurikulumu povijesti za osnovne škole ima nekoliko stranica koje su vrlo nedorečene, a da u srednjim školama umjesto da razgovaramo o tome što se dogodilo, kako je to sve skupa izgledalo, nažalost naša djeca moraju gledati nekakve filmove koji su snimili stranci o nama, koji nas ne razumiju, niti su razumjeli sve što se događalo”, rekla je.

“A mnogi od njih imali su i svoju agendu, sfere utjecaja. A ja tu ne bih niti izbacila novce koji su se ulagali u nekakve kampanje protiv Hrvatske i takozvano hibridno djelovanje koje i dan danas postoji protiv Hrvatske, kad se želi obezvrijediti kako Domovinski rat, tako i djelovanje naših branitelja”, ustvrdila je.

Zaključila je da tu raspravu treba ostaviti stručnjacima, povjesničarima i ostalima, i da se moramo usredotočiti na sadašnjost i budućnost.

Ne smijemo se gubiti u besplodnim pričama 

Drži da je jedan od razloga zbog kojih je pobijedila na predsjedničkim izborima upravo taj što je isticala da se ne smijemo gubiti u besplodnim pričama i raspravama o ideološkim pitanjima već se moramo usredotočiti na egzistencijalna pitanja.

“A to znači kako ljudi danas žive u Hrvatskoj, zašto nam odlazi iz Hrvatske oni koji ostaju u Hrvatskoj da li rade i primaju plaću, je li ta plaća dostatna za njihov život u Hrvatskoj. Da li su uvjeti takvi da stvaraju raspoloženje optimizma i vjere u svoj narod i svoju državu, a ne nekakvog pesimizma, pa nam ljudi odlaze u druge države i onda shvate da zapravo nigdje ne teče med i mlijeko i da je uvijek najljepše doma. Ja vjerujem u to”, zaključila je predsjednica.

Još nije vrijeme, kazala je, za objavljivanje bilo kakve odluke oko drugog mandata, kazala je te, pročitavši pismo jedne od blokiranih osoba, poručila da je smisao njezina rada briga o malim ljudima, braniteljima, blokiranima, njih 260.000 plus članovi njihovih obitelji.

(Hina)

 

Odvjetnik Marka Perkovića Thompsona odgovorio Novoj TV

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Predsjednica potpisala pomilovanje Huanita Luksetića

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović potvrdila je u petak da je potpisala pomilovanje za Huanita Luksetića, oboljelog od multiple skleroze, a osuđenog za ilegalnu proizvodnju marihuane radi prodaje.

“Jutros sam potpisala pomilovanje Huanita Luksetića i poslali smo svu dokumentaciju u Ministarstvu pravosuđa koje treba izvijestiti gospodina Luksetića odnosno njegovog pravnog zastupnika o tom pomilovanju”, rekla je predsjednica Grabar Kitarović u intervjuu Hrvatskom radiju u emisiji „S predsjednicom izvan protokola” koji će u cijelosti biti emitiran u 15.30 sati.

Foto: Hina

“Moram vam reći da se, iskreno, kao čovjek, osjećam jako dobro da ovu, neću reći privilegiju, ali svakako ovlast predsjednice Republike mogu iskoristiti u trenucima kada je u pitanju život i kad je u pitanju zdravstveno stanje koje je od primarne važnosti u cijelom slučaju”, dodala je.

Luksetiću, koji boluje od multiple skleroze, krajem siječnja potvrđena je prvostupanjska presuda kojom je osuđen na dvije godine bezuvjetnog zatvora zbog ilegalne proizvodnje marihuane radi prodaje, iako je u svojoj obrani tvrdio da je marihuanu uzgajao zbog proizvodnje kanabisova ulja, koje ublažava simptome te teške bolesti.

Odluka se šalje u Ministarstvo pravosuđa jer je ono temeljem Zakona o pomilovanju dužno obavijestiti podnositelje molbe o odluci predsjednice. Nakon toga odluka se objavljuje u Narodnim novinama.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari