Pratite nas

Pregled

Saborski Odbor za Hrvate izvan Hrvatske: Promijeniti izborno zakonodavstvo prije izbora u listopadu

Objavljeno

na

Saborski Odbor za Hrvate izvan Hrvatske u četvrtak se okupio na tematskoj sjednici “Bosna i Hercegovina, položaj Hrvata u BiH i europski put Bosne i Hercegovine”, a predsjednik Odbora Božo Ljubić, podnoseći izvješće, poručio je da “Hrvatska ne smije čekati nego mora zauzeti aktivniji odnos prema BiH”, istaknuvši važnost promjene izbornog zakonodavstva u BiH prije izbora u listopadu.

Podsjetio je i na odluku Ustavnog suda BiH iz 2016. prema kojoj je Izborni zakon BiH diskriminatoran prema konstitutivnim narodima u BiH. Tom presudom  Ustavni sud BiH je naložio Parlamentarnoj skupštini BiH da izmijeni Izborni zakon, te je državnom parlamentu  dao rok od šest mjeseci za promjenu tog zakona.

Zajednička ocjena svih sudionika današnje tematske sjednice saborskog Odbora, koja se iskristalizirala, jest da je “konstitutivnost Hrvata u BiH grožena puzajućim promjenama Daytonskog sporazuma zbog čega je potrebno poduzeti sve da se izborno zakonodavstvo promijeni prije općih izbora 8. listopada, kako bi (bosanskohercegovački) Hrvati imali jednaku zastupljenost u predstavničkim tijelima kao Srbi i Bošnjaci”.

Ljubić je naglasio da je “BiH najjači strateški interes Republike Hrvatske”.

“Hrvati su autohtoni i konstitutivni narod u BiH. Danas mnogi unutar i izvan zemlje vide je kao potencijalni sigurnosni izazov. Republika Hrvatska ne smije čekati, već mora zauzeti aktivniji odnos prema BiH”, poručio je predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske, Ljubić.

Kovač: I njemačka kancelarka Merkel ističe nužnost hitnih izmjena izbornog zakona BiH

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač rekao je kako je BiH naša susjedna država, “s kojom želimo živjeti u skladu i miru” pa je normalno da Hrvatski sabor raspravlja o BiH.

Također je podsjetio da je Hrvatska “prema Ustavu RH, obvezna dijelovima hrvatskog naroda izvan granica jamčiti sigurnost”.

“Washingtonskim sporazumom smo se obvezali štititi neovisnost BiH, ali i promicati obveze koje se tiču provođenja Ustava BiH. Kada Hrvatska govori o izmjenama izbornog zakona u BiH, ne može se govoriti o upletanju u unutarnje stvari zemlje, nego o provođenje obveze koju Hrvatska ima prema Washingtonskom ugovoru”, pojasnio je Kovač.

“Za Hrvate u BiH faktička ravnopravnost i europski put dvije su strane jedne medalje. Ako BiH želi ući u Europsku uniju, mora poštovati vladavinu prava i to je nešto na čemu Hrvati u BiH i Hrvatska inzistiraju. Tu su stvari vrlo jasne i zato su Hrvati u BiH najmotiviraniji za ulazak u EU”, poručio je predsjednik saborskog Odbora  za vanjsku politiku Kovač.

Pri tom je naveo i jučerašnju izjavu njemačke kancelarke Angele Merkel koja ističe da su nužne hitne izmjene izbornog zakona BiH.

“Kad to kaže njemačka kancelarka, to je legitimno, a kad to kaže netko iz Republike Hrvatske, dolaze optužbe o upletanju u unutarnje stvari BiH”, rekao je Kovač.

BiH spasili Hrvati, a kasnije i Republika Hrvatska

Dodao je, vezano za rat 90-tih, da su “Bosnu i Hercegovinu spasili Hrvati i poslije Republika Hrvatska i na to moramo biti ponosni”.

Saborski zastupnik i ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u Mostaru, Željko Raguž, naveo je da je “Tužiteljstvo BiH podignulo i potvrdilo 299 optužnica za kaznena djela ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti; 261 je podignuta protiv osoba srpske nacionalnosti, 35 protiv osoba hrvatske nacionalnosti i 3 protiv osoba bošnjačke nacionalnosti koje su bili pripadnici HOS-a i HVO-a, dok za zločin protiv čovječnosti nije optužen ni jedan pripadnik Armije BiH”.

Time se, ističe Raguž, “od strane suda BiH sugerira da su političke organizacije hrvatskog i srpskog naroda bile zločinačke, a da su zločini počinjeni od Armije BiH bili incidenti”. To sve, dodao je, “ostalo je bez reakcija hrvatskih političkih i znanstvenih struktura na ove činjenice”.

Za zamjenika ministra vanjskih poslova u BiH Josipa Brkića to je razlog da se odmah mijenja izborno zakonodavstvo, jer će to pridonijeti demokratizaciji, ali i stabilnosti BiH. Brkić očekuje da BiH što prije uđe u EU i da do kraja godine iz Bruxellesa stigne mišljenje s pozitivnim preporukama.

Izaslanica predsjednika Vlade RH, državna tajnica Ministarstva vanjskih poslova RH Zdravka Bušić rekla je da smo “zabrinuti kakva će biti provedba izbora u listopadu jer bi to BiH moglo dovesti do još veće krize”.

Bušić je istaknula da Republika Hrvatska ne može i ne smije mirno promatrati neravnopravni položaj Hrvata u BiH.
Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara poručio je da je jedino pravo rješenje za BiH ulazak u EU i NATO jer alternative nema.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora, HDZ-ov Milijan Brkić ocijenio je kako neki u BiH samo tvrde da su za euroatlanski put BiH, napomenuvši da “Hrvati i danas prednjače u toj želji, ali pitanje je koliko se druga dva naroda zalažu za to, jedno je deklarativna priča, a drugo su konkretni potezi u tom smjeru”.

I SDP-ov Domagoj Hajduković naglašava da su svi u Hrvatskoj zabrinuti za naše sunarodnjake u BiH. “Svi se slažemo da je u hrvatskom interesu funkcionalna BiH u kojoj Hrvati mogu ostvarivati sva svoja prava, zbog čega Hrvatska mora raditi na osiguravanju tih prava”, dodao je.

Predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Ljubić je najavio kako je za potvrđivanje pripremio prijedlog “Rezolucije Hrvatskog sabora o BiH, Hrvatima u BiH i europskom putu BiH”.

(Hina)

Miro Kovač: Hrvatska ne smije čekati već mora zauzeti aktivniji odnos prema BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Tolušić: Uspjeh Vatrenih trebao bi potaknuti optimizam i zajedništvo u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je u srijedu da bi uspjeh Vatrenih na Svjetskom nogometnom prvenstvu trebao potaknuti optimizam i zajedništvo u Hrvatskoj, koja se na tom primjeru može ujediniti i krenuti u pravom smjeru.

Foto: Hina

Treba nam optimizma, treba nam zajedništva, ovo što su nam donijeli Vatreni pokazuje da se Hrvatska može ujediniti i da zajedno možemo ići u pravom smjeru, poručio je Tolušić uoči sjednice Vladina užeg kabineta odgovarajući na pitanje kako Hrvatska može profitirati od pozitivnog raspoloženja koje su donijeli nogometaši i nezaboravnog dočeka koji su im priredili hrvatski građani.

“Nije bitno kako će Vlada profitirati, bitno je da profitira Hrvatska i hrvatski građani. I mi uvijek možemo bolje, ali ima puno stvari koje se rade odlično, i smatram da to sve zajednički trebamo izgurati”, rekao je Tolušić.

Govoreći o najavi izgradnje nacionalnog nogometnog stadiona, dok s druge strane stručnjaci upozoravaju kako djeca koja se bave sportom nemaju uvjete za razvoj, Tolušić je ustvrdio kako se ne može reći da se ne ulaže u infrastrukturu, ali ona definitivno može biti bolja”.

Pritom je naveo primjer vrtića iznijevši podatak da je upravo u tijeku natječaj gdje Ministarstvo poljoprivrede financira s 500 milijuna kuna izgradnju vrtića.

Osim toga, potpisani su ugovori za 54 vrtića vrijedni oko 300 milijuna kuna, što znači da je samo za vrtiće u ovoj godini, uz sredstava koja izdvaja Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, predviđeno milijardu kuna, kaže Tolušić.

Time bi ove godine Hrvatska riješila gotovo sve potrebe za vrtićima za svu djecu i sve općine i gradove, dodao je.

(Hina)

 

Brigadir Ilija Vincetić: Uzmicati se više nema kamo!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Goran Marić: Izgradnja nacionalnog stadiona je potrebna i to se mora napraviti što prije

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Hrvatski ministar državne imovine Goran Marić istaknuo je u srijedu da je izgradnja nacionalnog nogometnog stadiona potrebna i da se to mora napraviti što prije.

“Izgradnja nacionalnog stadiona ne samo da je realna, ona je potrebna. To se mora napraviti što prije i ako se tome ozbiljno pristupi za najkasnije tri godine stadion može biti završen”, izjavio je novinarima ministar Goran Marić uoči sastanka užeg kabineta Vlade RH.

Proteklih dana mnogi su isticali da je od nacionalnog stadiona važnija izgradnja nogometne infrastrukture širom Hrvatske.

“Jedno ne isključuje drugo, i mora biti novca. Država potroši na mnoge stvari, često i nepotrebne. Samo malo racionalizacije i sve se to može financirati”, dodao je ministar državne imovine.

Na novinarski upit da li je pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu bilo mjesto u autobusu sa igračima prilikom svečanog povratka sa SP, ministar Goran Marić je odgovorio: “Pa kako ne bi bilo ako su ga igrači zvali”.

(Hina)

 

Dalić o Thompsonu: Pjevao je pjevač koji je naša himna

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori