Connect with us

Vijesti

Saborski zastupnici vratili se u klupe, na dnevnom redu Zakon o obnovi Zagreba

Objavljeno

-

Nakon mjesec dana odmora saborski zastupnici vratili su se u klupe, gdje će iduća dva tjedna raspravljati na izvanrednoj sjednici pod strogim epidemiološkim mjerama. Izvanrednu sjednicu zatražila je Vlada kako bi se što prije donio Zakon o obnovi Zagreba

Zakonom se definira model po kojem će konstrukcijsku obnovu zgrada u udjelu od 60 posto financirati država, a po 20 posto Grad Zagreb i županije te vlasnici nekretnina. Novost u odnosu na prvo čitanje je uvrštavanje u zakon socijalnih kriterija, odnosno dohodovnog i imovinskog cenzusa.

Zastupnici koji ne budu željeli nositi masku, u konačnici bi mogli završiti izvan Sabornice. “Dogovorili smo se da će predsjedavajući prvo upozoriti osobu da stavi masku, ako to ne želi zamolit će je da napusti dvoranu. Ako ni nakon toga ne postupi po zahtjevu predsjedavajućeg dobit će opomenu s isključenjem za taj dan, napravit će se prekid i zamoliti Stražu da osobu izvede van“, izvijestio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Napomenuo je da će se na ulazima u Sabor tražiti da svi nose maske. “Nećemo biti agresivni, ali moramo štititi zdravlje zastupnika. Maske ne nosimo samo radi sebe, nego i da zaštitimo druge”, istaknuo je.

Zastupnici će ponovno glasovati iz više prostorija, aktivirat će se mogućnost elektroničkog glasovanja. Nadležna saborska služba već radi na tome da osigura i glasovanje zastupnika koji su bolesni ili u samoizolaciji, moći će se video-vezom uključiti u glasovanje, rekao je Jandroković.

Za sada se neće mjeriti temperatura onima koji ulaze u Sabor.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari