Connect with us

Vijesti

Sabotaža na plinovodu novog LNG terminala na sjeveru Njemačke

Objavljeno

-

Ilustracija/epa

Savezno državno odvjetništvo u Karlsruheu pokrenulo je istragu protiv nepoznatih počinitelja zbog oštećenja plinovoda koji od novog terminala za ukapljeni plin u Brunsbuettelu na Sjevernom moru vodi prema postojećoj mreži plinovoda, objavljeno je u četvrtak.

“Savezno državno odvjetništvo je preuzelo istragu zbog osnovane sumnje da se radi o sabotaži koja ugrožava ustavni poredak Njemačke”, priopćila je jedna glasnogovornica odvjetništva u Karlsruheu.

Savezno državno odvjetništvo u Karlsruheu preuzima slučajeve kod kojih postoji sumnja u djela s ciljem ugroze ustavnog poretka Njemačke.

Kako javlja više lokalnih medija u saveznoj pokrajini Schleswig-Holstein, nepoznati počinitelji su na 55 kilometara dugom plinovodu načinili najmanje tri rupe promjera 10 milimetara.

Do oštećenja je navodno došlo još u studenom.

LNG terminal u Brunsbuettelu je s radom trebao započeti krajem prošle godina a nije poznato je li odgađanje puštanja u pogon povezano s oštećenjima plinovoda.

Njemačka vlada je nakon ruskog napada na Ukrajinu i izostanka isporuka zemnog plina iz Rusije odlučila izgraditi nekoliko terminala za ukapljeni plin.

Do sada je već sklopljeno i nekoliko ugovora o uvozu ukapljenog plina, između ostalog i s Katarom i Norveškom.

Njemačka se u prošlosti, kada je za to bilo potrebe, koristila LNG terminalima u Belgiji i Francuskoj.

Protiv gradnje ukupno šest plovećih LNG terminala su pripadnici pokreta za zaštitu okoliša.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari