Pratite nas

Pregled

SAD blokirao isporuku izraelskih F-16 Hrvatskoj?

Objavljeno

na

Hrvatski vojni ugovor desetljeća, nabava vojne eskadrile od 12 rabljenih izraelskih zrakoplova F16 Barak zapeo je na zadnjem koraku – dobivanju dozvole američkog Kongresa za transfer tih zrakoplova trećoj strani, Hrvatskoj.

Prije par tjedana Večernji list je od izraelske vlade zatražio informaciju i obrazloženje o tome na čemu je zapeo transfer sada, na kraju procesa koji traje godinu dana, a nakon što je na jedanaest izraelsko-hrvatskih sastanaka definirano 450 stranica međudržavnog ugovora o nabavi aviona.

Odgovor izraelska vlada, međutim, daje preko američkog portala Axios, koji donosi članak novinara B. Ravida i koji navodi da je administracija Donalda Trumpa blokirala izraelsko-hrvatski ugovor vrijedan 500 milijuna dolara te spominje da je ugovor blokirao ministar obrane SAD-a James Mattis.

Novinar od dužnosnika izraelske vlade saznaje da su Izraelci još prije tri tjedna dobili poruku iz Washingtona o blokadi prodaje, te da je Hrvatska uputila zahtjev objema stranama da se problem što prije riješi.

U tekstu se navodi da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu prije par dana o tome razgovarao s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom, tijekom sastanka u Bruxellesu u ponedjeljak te da mu je Amerikanac kazao kako on nije protiv deala s Hrvatskom, nego da ga blokira Mattis.

Navode se i navodni razlozi zašto su Amerikanci u zadnji čas povukli ručnu kočnicu, a problem vide u tome da su Amerikanci ljutiti što Izraelci Hrvatima nude američki zrakoplov kojeg su oni nadogradili svojim sofisticiranim elektronskim sustavima.

Također navode kako Amerikanci nisu planirali da će Izraelci tako dograđene i modernizirane zrakoplove nuditi trećoj strani. Ovaj argument sada zvuči prilično neuvjerljivo, s obzirom da su već u startu svi znali da je RH odabrala izraelsku ponudu upravo stoga što joj je ponuđen taj moćni višenamjenski zrakoplov, a ne neki slabije konfiguracije.

U hrvatskom Ministarstvu obrane, pak, koje je zbog zastoja potpisivanja već dovršenog ugovora već tjednima pod uzbunom, potvrđuju da se Hrvatska, ni kriva ni dužna, našla usred lobiranja i sukoba između američke i izraelske administracije, no ne vjeruju da problem proizvodi ministar Mattis, koji je naprotiv od početka bio vrlo sklon ovakvom hrvatsko- izraelskom ugovoru i potpuno svjestan da Hrvatska nije dovoljno bogata da si priušti nabavku najnovijih američkih F-16 zrakoplova block 70/72, kojeg je RH na međunarodnom natječaju bio ponudio proizvođač Lockheed Martin.

Prije godinu dana predstavnici izraelske države su s hrvatskom stranom potpisali ugovor u kojem su naveli da imaju odobrenje SAD-a da uopće mogu ponuditi svoj modernizirani zrakoplov Hrvatskoj. Naveli su da će on biti i NATO kompatibilan, te da hrvatska strana neće imati nikakvih dodatnih troškova iznad cijene ponuđene na natječaju, a koja iznosi 500 milijuna dolara.

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević tijekom 2018. i osobno je na sastancima u Washingtonu s ministrom Mattisom, te čelnim ljudima Lockheed Martina dobio jamstva kako će SAD odobriti taj transfer, te će američki proizvođač Izraelcima isporučiti pakete kojima će biti produžen životni vijek Baracima.

Prije nekoliko tjedana hrvatska je strana i SAD-u i Izraelu izrazila nezadovoljstvo zbog kašnjenja, te je podsjetila Izrael na njihova potpisana jamstva kako je njihova odgovornost riješiti sve potrebno oko pridobivanja odobrenja SAD-a za transfer. Naša strana ima informacije da je u međuvremenu došlo i do razgovora između izraelskog premijera Netanyahua i ministra obrane SAD-a Mattisa prilikom pogreba Georga W. Busha.

Ova je situacija za Hrvatsku izrazito neugodna pogotovo što je u proračunu već za ovu godinu predviđeno plaćanje prve rate kredita za eskadrilu u iznosu od 350 milijuna kuna. Posao s Izraelcima u MORH-u, međutim još uvijek ne drže propalim, te su svjesni da se Hrvatska ni kriva ni dužna našla u procjepu između političkih i poslovnih odnosa SAD-a i Izraela.

Što se, dakle, promijenilo u ovih godinu dana da se od jamstava i Izraela i SAD-a Hrvatskoj da će posao biti zgotovljen sada zapelo u blokadi?

Amerikancima naravno da ne može biti problem preprodaja 12 izraelskih F-16 Hrvatskoj, međutim problem je očigledno što su se i neke druge države zainteresirale za isti “hrvatski” paket. Primjerice Rumunjska i Bugarska.

Kako je Izrael izgleda pokazao namjeru da na ovaj način na svjetsko tržište plasira možda i stotinjak svojih rabljenih F-16, u SAD-u su očito počeli zbrajati koliko bi novaca Lockheed Martin mogao izgubiti ako i drugi radije odaberu jeftinije rabljene F-16 iz Izraela, no one nove iz SAD-a.

Hrvatska u te eventualne razloge spora između SAD-a i Izraela ne namjerava ulaziti, a jedino što očekuje je da se dana jamstva ispoštuju i da se u narednim tjednima konačno zaključi ugovor o nabavci ratne eskadrile, piše Večernji list

 

F-16 Block 70 pruža Hrvatskoj apsolutnu zračnu dominaciju za narednih 40 godina

 

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Predsjednica: Treba razlikovati kompromitirani ustaški pozdrav od pokliča branitelja u Domovinskom ratu

Objavljeno

na

Objavio

“Za dom” je jedna od povijesnih varijanti hrvatskog pozdrava i pokliča, a “Za dom spremni” jest službeni, kompromitirani pozdrav Nezavisne države hrvatske (NDH) koji treba razlikovati od od pokliča “Za dom spremni” pripadnika postrojbi iz Domovinskog rata, koji je dio njihovih nikad zabranjenih insignija, rekla je u petak predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

U razgovoru za Hrvatski radio u sklopu intervju “S predsjednicom izvan protokola” jedno od pitanja bilo je vezano i uz njezino nedavno priznanje da je pogriješila kada je pozdrav “Za dom spremni” pravdala govoreći da je riječ o starom hrvatskom pozdravu, što je izazvalo dosta negativnih reakcija na desnom političkom spektru.

“Za dom spremni” nije arija iz Nikole Šubića Zrinjskog

Upitana je li pogriješila s tim svojim priznanjem, predsjednica je odgovorila kako nije te da stoji kod svoje izjave, ponovivši da je “Za dom spremni” kompromitiran, ali i da treba razlikovati poklič “Za dom spremni” koji su u Domovinskom ratu koristile pojedine postrojbe, te je i danas dio njihovih službenih insignija.

“Dakle, poklič ‘Za dom’ ili bilo koja varijanta jest povijesni hrvatski pozdrav, odnosno poskočica, ili kako bismo to nazvali, koja se spominje u puno historijskih dokumenata ili pjesama, a meni je najdraža arija iz opere Nikola Šubić Zrinski. Međutim, poklič odnosno pozdrav ‘Za dom spremni’ jest isključivo službeni pozdrav NDH i kao takav kompromitiran”, rekla je Grabar-Kitarović.

Citirala je pritom i prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana i izjavu da je NDH bila kvislinška tvorevina i fašistički zločin, ali ipak i izraz želje hrvatskog naroda za svojim slobodom i za nezavisnošću od jugoslavenske države.

“I predsjednik Tuđman i svi mi slažemo se da je zbog činjenice da je NDH tada bila u koaliciji sa ‘Silama osovine’ i zbog svega što se dogodilo tijekom Drugog svjetskog rata, poklič odnosno službeni pozdrav ‘Za dom spremni’ – kompromitiran”, naglasila je Grabar-Kitarović dodavši kako tu postoji jedna iznimka.

Razlika između ustaškog pozdrava i pokliča u statutima pojedinih postrojbi

“Postoji razlika između ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’ i pokliča ‘Za dom spremni’ koji postoji u statutima i ratnim insignijama pojedinih hrvatskih postrojbi koje su prvotno nastale izvan sustava Hrvatske narodne garde i slično, i koje i dan danas u svojim statutima legalno imaju pozdrav ‘Za dom spremni'”, kazala je.

Podsjetila je kako je Povjerenstvo za suočavanje sa simbolima totalitarnih režima “predložilo određene iznimke odnosno određene situacije u kojima se može koristiti pozdrav ‘Za dom spremni'”, te ustvrdila da su upravo u vrijeme Domovinskog rata postojali posebni uvjeti – kada su protiv Hrvatske zajednički nastupali “zvijezda petokraka, koja je tada potpuno kompromitirana zbog napada na Vukovar i druge dijelove Hrvatske, u savezništvu sa četničkom kokardom”.

“To su bili posebni uvjeti u kojima se reagiralo na malo drukčiji način i uz taj poklič, odnosno moto ‘Za dom spremni’ ljudi su branili Hrvatsku. Međutim, to ne znači da su oni htjeli istrebljivati ili svetiti se bilo kome drugome. Oni su željeli slobodnu, samostalnu Hrvatsku”, rekla je. dodavši kako HOS-ove oznake “Za dom spremni” ni jedna vlada nije dovela u pitanje, pa čak ni vlada premijera Zorana Milanovića.

Upitana kako razlikovati danas kada netko izvikuje “Za dom spremni” misleći na Domovinski rat, a ne na događanja iz vremena NDH, pogotovo s obzirom na neujednačenu sudsku praksu, Grabar-Kitarović kaže da to treba odlučiti zakonodavac. “Vlada treba dati prijedlog zakona”, dodala je.

I njezin otac je dao četiri lovačke puške za branitelje 

Podsjetila je pritom na vrijeme početka Domovinskog rata i na to da Hrvatska nije bila naoružana, pa su branitelji sami nabavljali oružje i odore, te je otkrila i da je njezin otac dao svoje četiri lovačke puške za branitelje.

“To je bila situacija koja neusporediva s bilo kojom drugom situacijom i to je nešto o čemu moraju danas znati građani Hrvatske, a posebno naša djeca”, rekla je. Uznemirena je stoga i kao majka kurikulumom povijesti za osnovne i srednje škole u kojima se, ustvrdila je, bježi od Domovinskog rata – najčasnijeg  razdoblja naše povijesti.

“Kad se ni milimetar rata nije vodio izvan hrvatskog teritorija, već su naši branitelji isključivo branili našu Hrvatsku – da u kurikulumu povijesti za osnovne škole ima nekoliko stranica koje su vrlo nedorečene, a da u srednjim školama umjesto da razgovaramo o tome što se dogodilo, kako je to sve skupa izgledalo, nažalost naša djeca moraju gledati nekakve filmove koji su snimili stranci o nama, koji nas ne razumiju, niti su razumjeli sve što se događalo”, rekla je.

“A mnogi od njih imali su i svoju agendu, sfere utjecaja. A ja tu ne bih niti izbacila novce koji su se ulagali u nekakve kampanje protiv Hrvatske i takozvano hibridno djelovanje koje i dan danas postoji protiv Hrvatske, kad se želi obezvrijediti kako Domovinski rat, tako i djelovanje naših branitelja”, ustvrdila je.

Zaključila je da tu raspravu treba ostaviti stručnjacima, povjesničarima i ostalima, i da se moramo usredotočiti na sadašnjost i budućnost.

Ne smijemo se gubiti u besplodnim pričama 

Drži da je jedan od razloga zbog kojih je pobijedila na predsjedničkim izborima upravo taj što je isticala da se ne smijemo gubiti u besplodnim pričama i raspravama o ideološkim pitanjima već se moramo usredotočiti na egzistencijalna pitanja.

“A to znači kako ljudi danas žive u Hrvatskoj, zašto nam odlazi iz Hrvatske oni koji ostaju u Hrvatskoj da li rade i primaju plaću, je li ta plaća dostatna za njihov život u Hrvatskoj. Da li su uvjeti takvi da stvaraju raspoloženje optimizma i vjere u svoj narod i svoju državu, a ne nekakvog pesimizma, pa nam ljudi odlaze u druge države i onda shvate da zapravo nigdje ne teče med i mlijeko i da je uvijek najljepše doma. Ja vjerujem u to”, zaključila je predsjednica.

Još nije vrijeme, kazala je, za objavljivanje bilo kakve odluke oko drugog mandata, kazala je te, pročitavši pismo jedne od blokiranih osoba, poručila da je smisao njezina rada briga o malim ljudima, braniteljima, blokiranima, njih 260.000 plus članovi njihovih obitelji.

(Hina)

 

Odvjetnik Marka Perkovića Thompsona odgovorio Novoj TV

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Predsjednica potpisala pomilovanje Huanita Luksetića

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović potvrdila je u petak da je potpisala pomilovanje za Huanita Luksetića, oboljelog od multiple skleroze, a osuđenog za ilegalnu proizvodnju marihuane radi prodaje.

“Jutros sam potpisala pomilovanje Huanita Luksetića i poslali smo svu dokumentaciju u Ministarstvu pravosuđa koje treba izvijestiti gospodina Luksetića odnosno njegovog pravnog zastupnika o tom pomilovanju”, rekla je predsjednica Grabar Kitarović u intervjuu Hrvatskom radiju u emisiji „S predsjednicom izvan protokola” koji će u cijelosti biti emitiran u 15.30 sati.

Foto: Hina

“Moram vam reći da se, iskreno, kao čovjek, osjećam jako dobro da ovu, neću reći privilegiju, ali svakako ovlast predsjednice Republike mogu iskoristiti u trenucima kada je u pitanju život i kad je u pitanju zdravstveno stanje koje je od primarne važnosti u cijelom slučaju”, dodala je.

Luksetiću, koji boluje od multiple skleroze, krajem siječnja potvrđena je prvostupanjska presuda kojom je osuđen na dvije godine bezuvjetnog zatvora zbog ilegalne proizvodnje marihuane radi prodaje, iako je u svojoj obrani tvrdio da je marihuanu uzgajao zbog proizvodnje kanabisova ulja, koje ublažava simptome te teške bolesti.

Odluka se šalje u Ministarstvo pravosuđa jer je ono temeljem Zakona o pomilovanju dužno obavijestiti podnositelje molbe o odluci predsjednice. Nakon toga odluka se objavljuje u Narodnim novinama.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari