Pratite nas

Pregled

SAD blokirao isporuku izraelskih F-16 Hrvatskoj?

Objavljeno

na

Hrvatski vojni ugovor desetljeća, nabava vojne eskadrile od 12 rabljenih izraelskih zrakoplova F16 Barak zapeo je na zadnjem koraku – dobivanju dozvole američkog Kongresa za transfer tih zrakoplova trećoj strani, Hrvatskoj.

Prije par tjedana Večernji list je od izraelske vlade zatražio informaciju i obrazloženje o tome na čemu je zapeo transfer sada, na kraju procesa koji traje godinu dana, a nakon što je na jedanaest izraelsko-hrvatskih sastanaka definirano 450 stranica međudržavnog ugovora o nabavi aviona.

Odgovor izraelska vlada, međutim, daje preko američkog portala Axios, koji donosi članak novinara B. Ravida i koji navodi da je administracija Donalda Trumpa blokirala izraelsko-hrvatski ugovor vrijedan 500 milijuna dolara te spominje da je ugovor blokirao ministar obrane SAD-a James Mattis.

Novinar od dužnosnika izraelske vlade saznaje da su Izraelci još prije tri tjedna dobili poruku iz Washingtona o blokadi prodaje, te da je Hrvatska uputila zahtjev objema stranama da se problem što prije riješi.

U tekstu se navodi da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu prije par dana o tome razgovarao s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom, tijekom sastanka u Bruxellesu u ponedjeljak te da mu je Amerikanac kazao kako on nije protiv deala s Hrvatskom, nego da ga blokira Mattis.

Navode se i navodni razlozi zašto su Amerikanci u zadnji čas povukli ručnu kočnicu, a problem vide u tome da su Amerikanci ljutiti što Izraelci Hrvatima nude američki zrakoplov kojeg su oni nadogradili svojim sofisticiranim elektronskim sustavima.

Također navode kako Amerikanci nisu planirali da će Izraelci tako dograđene i modernizirane zrakoplove nuditi trećoj strani. Ovaj argument sada zvuči prilično neuvjerljivo, s obzirom da su već u startu svi znali da je RH odabrala izraelsku ponudu upravo stoga što joj je ponuđen taj moćni višenamjenski zrakoplov, a ne neki slabije konfiguracije.

U hrvatskom Ministarstvu obrane, pak, koje je zbog zastoja potpisivanja već dovršenog ugovora već tjednima pod uzbunom, potvrđuju da se Hrvatska, ni kriva ni dužna, našla usred lobiranja i sukoba između američke i izraelske administracije, no ne vjeruju da problem proizvodi ministar Mattis, koji je naprotiv od početka bio vrlo sklon ovakvom hrvatsko- izraelskom ugovoru i potpuno svjestan da Hrvatska nije dovoljno bogata da si priušti nabavku najnovijih američkih F-16 zrakoplova block 70/72, kojeg je RH na međunarodnom natječaju bio ponudio proizvođač Lockheed Martin.

Prije godinu dana predstavnici izraelske države su s hrvatskom stranom potpisali ugovor u kojem su naveli da imaju odobrenje SAD-a da uopće mogu ponuditi svoj modernizirani zrakoplov Hrvatskoj. Naveli su da će on biti i NATO kompatibilan, te da hrvatska strana neće imati nikakvih dodatnih troškova iznad cijene ponuđene na natječaju, a koja iznosi 500 milijuna dolara.

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević tijekom 2018. i osobno je na sastancima u Washingtonu s ministrom Mattisom, te čelnim ljudima Lockheed Martina dobio jamstva kako će SAD odobriti taj transfer, te će američki proizvođač Izraelcima isporučiti pakete kojima će biti produžen životni vijek Baracima.

Prije nekoliko tjedana hrvatska je strana i SAD-u i Izraelu izrazila nezadovoljstvo zbog kašnjenja, te je podsjetila Izrael na njihova potpisana jamstva kako je njihova odgovornost riješiti sve potrebno oko pridobivanja odobrenja SAD-a za transfer. Naša strana ima informacije da je u međuvremenu došlo i do razgovora između izraelskog premijera Netanyahua i ministra obrane SAD-a Mattisa prilikom pogreba Georga W. Busha.

Ova je situacija za Hrvatsku izrazito neugodna pogotovo što je u proračunu već za ovu godinu predviđeno plaćanje prve rate kredita za eskadrilu u iznosu od 350 milijuna kuna. Posao s Izraelcima u MORH-u, međutim još uvijek ne drže propalim, te su svjesni da se Hrvatska ni kriva ni dužna našla u procjepu između političkih i poslovnih odnosa SAD-a i Izraela.

Što se, dakle, promijenilo u ovih godinu dana da se od jamstava i Izraela i SAD-a Hrvatskoj da će posao biti zgotovljen sada zapelo u blokadi?

Amerikancima naravno da ne može biti problem preprodaja 12 izraelskih F-16 Hrvatskoj, međutim problem je očigledno što su se i neke druge države zainteresirale za isti “hrvatski” paket. Primjerice Rumunjska i Bugarska.

Kako je Izrael izgleda pokazao namjeru da na ovaj način na svjetsko tržište plasira možda i stotinjak svojih rabljenih F-16, u SAD-u su očito počeli zbrajati koliko bi novaca Lockheed Martin mogao izgubiti ako i drugi radije odaberu jeftinije rabljene F-16 iz Izraela, no one nove iz SAD-a.

Hrvatska u te eventualne razloge spora između SAD-a i Izraela ne namjerava ulaziti, a jedino što očekuje je da se dana jamstva ispoštuju i da se u narednim tjednima konačno zaključi ugovor o nabavci ratne eskadrile, piše Večernji list

 

F-16 Block 70 pruža Hrvatskoj apsolutnu zračnu dominaciju za narednih 40 godina

 

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Pregled

Raspudić: Oba referendumska pitanja su pogođena da bi stvorili i preokrenuli političku dinamiku u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Građanska inicijativa Narod organizirala je u ponedjeljak Tribinu odlučuje ‘Pripada li vlast narodu i tko nam krade referendum?’.

“Za očekivati je da nam, nakon godina i godina demokracije kod našeg demokratskog iskustva, Sabor postaje sve bolji, i kako kao društvo demokratski sazrijevamo od izbornog ciklusa do izbornog ciklusa. Međutim, kod nas se događa obrnuta situacija, da od Sabora koji je nekad doista bio srce demokracije u Hrvatskoj, danas se Sabor većim dijelom pretvorio u skupinu poslušnih podizača ruke, a odluke se donose negdje drugdje i o bitnim stvarima se uopće ne raspravlja”, rekao je Nino Raspudić na tribini održanoj u dvorani Napretkovog centra kulture u Zagrebu.

Raspudić je obrazložio zašto su potrebne promjene izbornog sustava kakve je predložila građanska inicijativa Narod odlučuje:

“Oba referendumska pitanja su pogođena da bi stvorili i preokrenuli političku dinamiku u Hrvatskoj. Ne bismo preko noći dobili najpametnije i najbolje političare na svijetu, ali sam uvjeren da se bi iz izbornog ciklusa u ciklus situacija raščišćavala i da bi politička scena bila sve kvalitetnija i sigurno više odgovorna građanima kojima bi bilo omogućeno, prije svega zahvaljujući elektronskom i dopisnom glasovanju da i šire participiraju u odlučivanju o samima sebi”, zaključio je Raspudić.

“U svemu što mi raspravljamo riječ je o ustavnom pravu nas građana na referendum. To ustavno pravo je trostruko. Prvo je pravo inicijative birača za raspisivanje referenduma. To je ono što ste vi pokrenuli. Drugo je pravo pravo zahtijevanja referenduma kada se ispuni uvjet od 10 posto birača, tada u toj situaciji još postoji mogućnost da Hrvatski sabor traži od ustavnog suda da se očituje o ustavnosti pitanja. I treće je pravo glasanja na referendumu. Netko je rekao da smo došli od početka do kraja. Nismo ni blizu kraja. Mi smo u ovom trenutku na prvoj točki. Mi smo u fazi Vašeg prava da se raspiše referendum”, rekao je ustavnopravni stručnjak i zastupnik Mosta Robert Podolnjak.

Smatra kako je u potpunosti izostala bilo kakva pravna i sudska zaštita ustavnog prava na referendum: “Do sada nije bilo nikakve mogućnosti da se zahtijeva zaštita ustavnog prava koje je nedvojbeno definirano čl. 87 Ustava. Iz svega što je rečeno nedvojbeno je da su povrijeđena ustavna prava građana koji su dali svoj potpis i tražili referendum o izbornom sustavu. Jer ovaj postupak kakav nam je predstavljen, o kojem smo mogli čitati i u medijima, nedvojbeno je postupak u kojem je jedna strana – Vlada putem svojega Ministarstva – u potpunosti privatizirala postupak provjere potpisa. Ustavni sud će se morati očitovati o ovome ako ozbiljno shvaća ustavno pravo građana na referendum”, rekao je Podolnjak.

“Ministar Kuščević je uz podršku premijera Plenkovića bio taj koji je odredio da Apis provjerava potpise, a ne DIP, samovoljno je određivao stroge kriterije za provjeru potpisa koji nisu definirani u Zakonu o referendumu, čak je tijekom samog procesa postrožio kriterije, proizvoljno je odredio članove povjerenstva, zabranio promatrače i na kraju je u samom Apisu organizirao izložbu potpisa. Na kraju je predložio Saboru da se njihovo sramotno izvješće o provjeri potpisa prihvati”, rekla je Natalija Kanački, članica Organizacijskog odbora GI Narod odlučuje.

Nikola Banić sa Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija FER-a, u svojem je izlaganju objasnio kako se manipuliralo potpisima, navevši niz primjera prema kojima je dokazao da se vrlo lako mogla provjeriti volja birača: “Kada se govorilo da neće javno priznavati imena, jedna gospođa je u Povjerenstvu rekla da ako se netko zove Dragutin, a potpiše se Drago, onda se to ne može priznati kao važeći potpis. Uspoređivao sam neke ljude s E-oglasne ploče, čiji su podaci javno dostupni i uspoređivao s imena u sustavu poreznih obveznika. Bilo je ime jedne gospođe Eti Lukrecija, kako je navedena u jednom sustavu, dok je u drugom sustavu navedena samo kao Eti. Zašto je ovdje to dozvoljeno i priznato, a u drugom slučaju nije?”, pitao se Banić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Amerikanci odobrili prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH

Američki State Department formalno je obavijestio Kongres o izraelskoj prodaji borbenih zrakoplova F-16 Hrvatskoj, a to tijelo sad ima 15 dana da se o tome izjasni, što je uobičajena praksa u američkog prodaji oružja, doznaje se iz američkog veleposlanstva u Zagrebu.

Američki portal Axios prošli je tjedan objavio da SAD Izraelu blokira prodaju 12 zrakoplova F-16 Barak. Riječ je o zrakoplovima starima tridesetak godina, proizvedenih u SAD-u, no koje je Izrael nadogradio i koji bi Hrvatsku kroz deset godina stajali 2,9 milijardi kuna.

SAD vojnu opremu koju proizvede prenosi partnerima putem sustava Inozemne prodaje oružja (FMS) u sklopu koje se kupac obvezuje da će tražiti pismeno odobrenje Washingtona prije promjene krajnje upotrebe, modificiranja ili daljnje prodaje, regulirane putem takozvanog sustava Transfera trećoj strani (TPT), objavilo je američko veleposlanstvo.

Veleposlanstvo je u srijedu naglasilo i da, “iako američka vlada inače ne komentira nabavku saveznika, općenito može reći da SAD snažno podupire modernizaciju vojske Hrvatske, saveznice iz NATO-a, što uključuje kupnju borbenih zrakoplova F-16 od Izraela”.

SAD je proteklih desetljeća odobrio tisuće TPT-a, od prodaje municije do kompleksnih obrambenih sustava. Te se prodaje provode transparentno, u cilju američkih vanjskopolitičkih interesa, zaštite integriteta oružanog sustava i osjetljivih obrambenih tehnologija, kazalo je veleposlanstvo.

U slučaju prekoračenja određenih iznosa TPT zahtijeva dodatnu provjeru Kongresa, odnosno formalnu obavijest odboru za vanjske poslove Senata i odbora za inozemna pitanja Predstavničkog doma, stoji na stranicama State Departmenta koji je u utorak obavijestio Kongres o ovoj prodaji.

SAD obično pri odobravanju TPT-a traži od svih partnera da oružje američkog podrijetla vrati u originalno stanje ili ukloni dijelove specifične za državu prije prodaje, često surađujući s zemljom koja ih je originalno kupila kako bi osigurala da je oružje nadograđeno na primjeren način.

TPT stavlja odgovornost na državu koja prodaje američki sustav da poštuje te obaveze i upozna kupca s tim uvjetima.

Američki veleposlanik Robert Kohorst prošli je tjedan izjavio da Izrael mora prihvatiti zadane tehničke uvjete kako bi američka strana pristala na prodaju 12 borbenih zrakoplova, rekavši da se tu radi o tome tko posjeduje pravo na tehnologiju i intelektualno vlasništvo.

“Izraelci moraju prihvatiti naše tehničke zahtjeve i kada se to učini možemo krenuti dalje i prodaja zrakoplova bit će odobrena”, kazao je.

Prema njegovim riječima, SAD je Izraelu dvije godine ponavljao o kojim se tehničkim zahtjevima radi te da je pomalo iznenađen “da sada imamo ovaj zastoj”.

Također, pojasnio je, pitanje je tko će platiti prenamjenu jer SAD i Lockheed Martin moraju obaviti posao pošto su “oni ti koji posjeduju tehnologiju i intelektualno vlasništvo”.

Hrvatsko ministarstvo obrane isti je dan objavilo kako se Izrael pismeno obvezao da će ishoditi odobrenje američke vlade za isporuku zrakoplova i da je to isključivo njihova odgovornost, dodavši kako je SAD dokumentom dao pristanak Izraelu da Hrvatskoj može nuditi svoje višenamjenske borbene zrakoplove.

(Hina)

 

MORH: Inzistiramo na poštivanju izraelske ponude u potpunosti, nikakva druga inačica F-16 nije moguća

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari