Pratite nas

Pregled

SAD blokirao isporuku izraelskih F-16 Hrvatskoj?

Objavljeno

na

Hrvatski vojni ugovor desetljeća, nabava vojne eskadrile od 12 rabljenih izraelskih zrakoplova F16 Barak zapeo je na zadnjem koraku – dobivanju dozvole američkog Kongresa za transfer tih zrakoplova trećoj strani, Hrvatskoj.

Prije par tjedana Večernji list je od izraelske vlade zatražio informaciju i obrazloženje o tome na čemu je zapeo transfer sada, na kraju procesa koji traje godinu dana, a nakon što je na jedanaest izraelsko-hrvatskih sastanaka definirano 450 stranica međudržavnog ugovora o nabavi aviona.

Odgovor izraelska vlada, međutim, daje preko američkog portala Axios, koji donosi članak novinara B. Ravida i koji navodi da je administracija Donalda Trumpa blokirala izraelsko-hrvatski ugovor vrijedan 500 milijuna dolara te spominje da je ugovor blokirao ministar obrane SAD-a James Mattis.

Novinar od dužnosnika izraelske vlade saznaje da su Izraelci još prije tri tjedna dobili poruku iz Washingtona o blokadi prodaje, te da je Hrvatska uputila zahtjev objema stranama da se problem što prije riješi.

U tekstu se navodi da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu prije par dana o tome razgovarao s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom, tijekom sastanka u Bruxellesu u ponedjeljak te da mu je Amerikanac kazao kako on nije protiv deala s Hrvatskom, nego da ga blokira Mattis.

Navode se i navodni razlozi zašto su Amerikanci u zadnji čas povukli ručnu kočnicu, a problem vide u tome da su Amerikanci ljutiti što Izraelci Hrvatima nude američki zrakoplov kojeg su oni nadogradili svojim sofisticiranim elektronskim sustavima.

Također navode kako Amerikanci nisu planirali da će Izraelci tako dograđene i modernizirane zrakoplove nuditi trećoj strani. Ovaj argument sada zvuči prilično neuvjerljivo, s obzirom da su već u startu svi znali da je RH odabrala izraelsku ponudu upravo stoga što joj je ponuđen taj moćni višenamjenski zrakoplov, a ne neki slabije konfiguracije.

U hrvatskom Ministarstvu obrane, pak, koje je zbog zastoja potpisivanja već dovršenog ugovora već tjednima pod uzbunom, potvrđuju da se Hrvatska, ni kriva ni dužna, našla usred lobiranja i sukoba između američke i izraelske administracije, no ne vjeruju da problem proizvodi ministar Mattis, koji je naprotiv od početka bio vrlo sklon ovakvom hrvatsko- izraelskom ugovoru i potpuno svjestan da Hrvatska nije dovoljno bogata da si priušti nabavku najnovijih američkih F-16 zrakoplova block 70/72, kojeg je RH na međunarodnom natječaju bio ponudio proizvođač Lockheed Martin.

Prije godinu dana predstavnici izraelske države su s hrvatskom stranom potpisali ugovor u kojem su naveli da imaju odobrenje SAD-a da uopće mogu ponuditi svoj modernizirani zrakoplov Hrvatskoj. Naveli su da će on biti i NATO kompatibilan, te da hrvatska strana neće imati nikakvih dodatnih troškova iznad cijene ponuđene na natječaju, a koja iznosi 500 milijuna dolara.

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević tijekom 2018. i osobno je na sastancima u Washingtonu s ministrom Mattisom, te čelnim ljudima Lockheed Martina dobio jamstva kako će SAD odobriti taj transfer, te će američki proizvođač Izraelcima isporučiti pakete kojima će biti produžen životni vijek Baracima.

Prije nekoliko tjedana hrvatska je strana i SAD-u i Izraelu izrazila nezadovoljstvo zbog kašnjenja, te je podsjetila Izrael na njihova potpisana jamstva kako je njihova odgovornost riješiti sve potrebno oko pridobivanja odobrenja SAD-a za transfer. Naša strana ima informacije da je u međuvremenu došlo i do razgovora između izraelskog premijera Netanyahua i ministra obrane SAD-a Mattisa prilikom pogreba Georga W. Busha.

Ova je situacija za Hrvatsku izrazito neugodna pogotovo što je u proračunu već za ovu godinu predviđeno plaćanje prve rate kredita za eskadrilu u iznosu od 350 milijuna kuna. Posao s Izraelcima u MORH-u, međutim još uvijek ne drže propalim, te su svjesni da se Hrvatska ni kriva ni dužna našla u procjepu između političkih i poslovnih odnosa SAD-a i Izraela.

Što se, dakle, promijenilo u ovih godinu dana da se od jamstava i Izraela i SAD-a Hrvatskoj da će posao biti zgotovljen sada zapelo u blokadi?

Amerikancima naravno da ne može biti problem preprodaja 12 izraelskih F-16 Hrvatskoj, međutim problem je očigledno što su se i neke druge države zainteresirale za isti “hrvatski” paket. Primjerice Rumunjska i Bugarska.

Kako je Izrael izgleda pokazao namjeru da na ovaj način na svjetsko tržište plasira možda i stotinjak svojih rabljenih F-16, u SAD-u su očito počeli zbrajati koliko bi novaca Lockheed Martin mogao izgubiti ako i drugi radije odaberu jeftinije rabljene F-16 iz Izraela, no one nove iz SAD-a.

Hrvatska u te eventualne razloge spora između SAD-a i Izraela ne namjerava ulaziti, a jedino što očekuje je da se dana jamstva ispoštuju i da se u narednim tjednima konačno zaključi ugovor o nabavci ratne eskadrile, piše Večernji list

 

F-16 Block 70 pruža Hrvatskoj apsolutnu zračnu dominaciju za narednih 40 godina

 

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Nino Raspudić: Uvjeren sam da će Stepinac biti proglašen svetim

Objavljeno

na

Objavio

Teme emisije Peti dan bile su kanonizacija i populizam i javno zdravstvo, a gosti komentatori Aleksandar Musić, Marijana Bijelić, Nino Raspudić i Petar Tomev Mitrikeski.

Emisija je počela s temom proglašavanja blaženog Stepinca svetim te je navedeno da kanonizacija može biti dugotrajan postupak.

Raspudić se zahvalio patrijarhu Irineju i SPC-u što su pokušali zaustaviti kanonizaciju, jer je sad potaknut još veći interes za blaženog Stepinca, koji je “fascinantna osoba i treba se više saznati o njegovom liku i djelu”.

“Stepinac razvaljuje ideologije – nacizma i prororčki naglašava da država mora biti izgrađena na Božjim zakonima. Reagira na zločine i već 14. svibnja na zložin nad Srbima u Glini piše prosvjedno pismo.”, navodi Raspudić.

U trenutku kad odbija da se hrvatska crkva odvoji od Vatikana, postaje loš za vlast. “Može biti duhovni uzor i danas.”

Raspudić navodi da je Stepinac sudjelovao u Prvom svjetskom ratu te govorio o poziciji Hrvata u prvoj Jugoslaviji.

Druga tema odnosi se na kontroverzne populističke izjave ministrice zdravstva u Norveškoj koja javno potiče na poroke. Naime, Sylvi Listhaug našla se na udaru kritika tek tjedan dana nakon što je postala ministrica zdravstva Norveške.

(HRT/narod.hr)

Nino Raspudić: Koliko uistinu vrijede HNS, Dalija i Puljci?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Petanjek na Bleiburgu: Hrvatski narod ima prvo očuvati sjećanje na svoju prošlost

Objavljeno

na

Objavio

Krčki biskup Ivica Petanjek poručio je u subotu, u propovijedi tijekom 74. komemoracije Bleiburške tragedije, da hrvatski narod ima pravo i da treba očuvati sjećanje na svoju prošlost i odati počast svim žrtvama te se usprotivio svima koji mu osporavaju to pravo.

Premda je zbog ustezanje dozvole Biskupije iz Klagenfurta za skup u Bleiburgu misu formalno vodio ravnatelj Hrvatskog caritasa i Hrvatske katoličke mreže Fabijan Svalina, krčki biskup je održao propovijed i u nekoliko je navrata tijekom propovijedi pobrao pljesak okupljenih.

Petanjek je u propovijedi kazao da je “naš narod poratnu sudbinu vezao uz križni put Isusa Krista“ i da slavljenjem euharistije za sve stradalnike naroda, njihovu žrtvu poistovjećujemo s Isusovom žrtvom, te da se ne smije dozvoliti da “njihova žrtva bude izbrisana iz sjećanja našeg naroda”.

Narodu se ne može oduzeti pamćenje

“Ovaj događaj je pokazatelj da se narodu ne može oduzeti pamćenje”, kazao je Petanjek i pozvao sve do kojih dopire njegov glas da pokušaju shvatiti da ne mogu uništiti ovakva okupljanja.

“Nama naše bake i roditelji, nisu prenijeli mržnju, nego uspomenu u svjetlu kršćanske vjere. Nismo danas ovdje jer nekoga mrzimo nego jer svoje volimo”, rekao je Petanjek iza čijih se riječi čuo pljesak okupljenih.

Upozorio je da samo prividno živimo u ujedinjenoj Europi i da su granice velike, da su sve snage uprte da se pokaže samo jedno mišljenje na ove događaje.

Omogućili su inima, koji su sva ova desetljeća upirali sve svoje snage da u našem narodu ugase pamćenje na prošle događaje, da ponovno podignu svoje glave i pokažu koliko je još uvijek velika tama u njihovim srcima, kazao je.

“Mi danas na ovom mjestu, na prvoj postaji narodnog Križnog puta, moramo zavapiti Gospodinu da se maknu granice među nama, našim narodima, pa i u crkvi Kristovoj. Vjerujem da ima dovoljno razboritih koji će prepoznati istinu pa da ta istina dođe iz Europe ili preko oceana. Od drugih tražimo da nam sude, da nas prosuđuju i da nam svoju istinu nameću. Dokad ćemo se mi Hrvati parničiti među sobom? Dokad će nam drugi suditi i govoriti što je istina?, upitao se.

Petanjek je izrazio uvjerenje da u hrvatskom narodu ima još toliko mudrih i razboritih koji su spremni otvoriti svoje srce i um Istini i povjerovati joj, ne čekajući da ta istina dođe iz Europe ili preko Oceana. Zašto se kroz cijelu povijest ponižavamo i od drugih očekujemo i tražimo da nas sude i da nas prosuđuju i da nam svoju istinu nameću, upitao je?

Zamolimo Oca nebeskoga da nam u ime Isusovo otvori srce i um da upoznamo istinu, jer će nas istina osloboditi, poručio je Petanjek u svojoj propovijedi u Bleiburgu.

Na komemoraciji koja je okupila sličan broj sudionika kao lani, vladale su stroge mjere nadzora, koje, prema policiji koja je priopćila na samom mjestu događaja, nisu prekršene.

Policija je događaj povremeno nadzirala i iz helikoptera, iz daljega, kako ne bi zvučno remetila komemoraciju.

 Predstavnici hrvatskih vlasti bez izjava 

Predstavnici hrvatskih vlasti nisu željeli davati izjave, ali su novinari iznudili po jednu kratku rečenicu od izaslanika predsjednika Vlade, ministra uprave Lovre Kušćevića, koji je rekao da je na Bleiburgu zbog komemoracije žrtava, i ministra branitelja Tome Medveda, koji je kazao da je zadovoljan činjenicom da sve je prošlo u redu.

U ime pokrovitelja, Hrvatskog sabora, izaslanik predsjednika Sabora bio je zastupnik i predsjednik Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove Ante Sanader, dok je u ime predsjednice Republike bila nazočna predstojnica ureda Anamarija Kirinić.

(Hina)

 

Nije Bleiburg samo livada natopljena hrvatskom krvlju

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari