Connect with us

Iz Svijeta

SAD će donirati 500 milijuna doza Pfizera siromašnim zemljama

Objavljeno

on

SAD će najsiromašnijim zemljama svijeta donirati 500 milijuna doza Pfizerovog cjepiva, u vrijednosti od 3, 5 milijradi dolara, a Washington je pozvao i druge članice skupine G7 da slijede taj trend.

Do sada najveća donacija jedne zemlje obznanjena je u četvrtak, prije susreta predsjednika Joea Bidena s liderima skupine G7 u zapadnoj Engleskoj.

Pesto milijuna doza cjepiva namijenjeno je za 100 najsiromašnijh zemalja svijeta. Visoki dužnosnik Bidenove administracije opisao je taj potez kao “velik korak naprijed koji će pojačati globalne napore” s ciljem “donošenja nade u svaki kutak svijeta”.

“Doista želimo naglasiti da se ovdje u osnovi radi o jedinstvenom cilju spašavanja života”, rekao je dužnosnik, dodajući kako Washington nije tražio protuusluge.

Bidenova administracija očekuje od drugih članica G7 da doniraju cjepiva, u sklopu sveobuhvatnog plana za okončanje pandemije koronavirusa, kazao je dužnosnik.

Pfizer i BioNTech ranije su rekli da će prodati SAD-u 200 milijuna doza u 2021. i 300 milijuna doza u prvoj polovici 2022. Ta će cjepiva biti namijenjena siromašnim zemljama, a Pfizer kaže da će ih prodati SAD-u bez profita.

“Naše partnerstvo s američkom vladom pomoći će što bržoj distribuciji stotina milijuna doza našeg cjepiva u najsiromašnije zemlje svijeta”, rekao je izvršni direktor Pfizera Albert Bourla, prenosi Hina.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari