Connect with us

Vijesti

SAD će izručiti najmanje 150 državljana Bosne i Hercegovine, ratne zločince

Objavljeno

on

Američki mediji prenose da su najbliži izručenju bivši vojnici, neki su nogometni treneri, radnici u tvornicama, dok su pojedini zaposleni u kasinima u Las Vegasu Imigracijska služba u SAD najavila je da će deportirati najmanje 150 državljana Bosne i Hercegovine koji žive u Sjedinjenim Državama, a za koje se vjeruje da su počinili ratne zločine devedesetih godina prošlog stoljeća.

Dugo godina osobe sumnjive ratne prošlosti iz BiH spas od sudskog progona nalazili su u inozemstvu, a ponajviše u prekooceanskim zemljama. No, čini se da je takvoj praksi došao kraj. Američke su vlasti u opsežnoj istrazi identificirale najmanje 300 imigranata iz BiH za koje vjeruju da su prikrili umiješanost u ratne zločine za vrijeme rata u BiH.

Američki mediji prenose da su najbliži izručenju bivši vojnici, a neki od njih danas rade kao nogometni treneri, radnici u tvornicama, dok su pojedini zaposleni u kasinima u Las Vegasu. Četvoricu takvih zaposlenika kasina već su doveli u vezu s genocidom u Srebrenici 1995. I većina ostalih osoba koje se suočavaju s prijetnjom deportacije dovodi se u vezu upravo s ratnim zločinom u Srebrenici.

Odvjetnici koji zastupaju osumnjičene imigrante zasad ne otkrivaju svoje argumente, ali je vrlo vjerojatno da će se pozivati na američko državljanstvo svojih klijenata i nepostojanje optužnica protiv njih u BiH. No, većina informacija s kojima raspolažu američki istražitelji upravo je iz BiH, gdje se gotovo svakodnevno podižu nove optužnice za ratne zločine.

SAD je već ranije deportirao nekoliko ljudi povezanih sa zločinima u BiH. Najveći broj onih koji budu deportirani iz SAD-a u BiH vjerojatno će morati odgovarati pred pravosuđem BiH.

[ad id=”40553″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari