Connect with us

Iz Svijeta

SAD: Demokrati i republikanci počeli borbu oko izmjene izbornih pravila

Objavljeno

on

Vlada američkog predsjednika Joea Bidena u ponedjeljak je podržala inicijativu demokrata za izmjenom izbornih pravila i kongresnih okruga, čime je krenula politička bitka koja će obilježiti Washington u narednim godinama.

SAD-u prijeti „napad bez presedana na demokraciju, nikad ranije viđen pokušaj ignoriranja, potkopavanja i poništavanja volje naroda, a diljem zemlje upravo se ponovno odvija agresivan napad na glasačka prava “, priopćio je Bidenov ured za upravu i proračun.

Zastupnički dom glasat će te vjerojatno već ovaj tjedan potvrditi opsežnu reformu izbornog sustava, piše Reuters.

Bidenovi demokrati imaju većinu u donjem domu američkog Kongresa, no mjera će teško proći i u Senatu gdje joj je potrebna podrška svih 50 demokrata i 10 republikanaca.

Republikanci pak smatraju da se tim zakonom oduzimaju prava saveznim državama i omogućuju izborne prijevare.

Demokrati žele povećati pristup biralištima putem ranog glasanja, dopisnim glasanjem i drugim mjerama koje su se proširile tijekom pandemije koronavirusa.

Republikanci se tome protive i zagovaraju suprotno. Bivši republikanski predsjednik Donald Trump je u nedjelju, u svom prvom govoru od izbora 3. studenoga, predložio ograničavanje glasanja odsutnih birača te skraćivanje perioda za glasanje.

Trump nije nikad priznao poraz na izborima, tvrdeći da je prevaren.

Nekoliko desetaka republikanskih zastupnika od tada je predložilo mjere kojima bi se ograničilo glasanje diljem zemlje. U Georgiji je predložena zabrana ranog glasanja nedjeljama, kao i kutija za ostavljanje dopisnih glasova.

Kritičari tvrde da bi se time ograničio broj crnačkih glasova u afroameričkim crkvama, u sklopu tradicionalnog programa „Duše na birališta“, piše Reuters.

Borba između dvije stranke vodi se i oko nadolazećeg određivanja granica okruga i njihovi predstavnika u donjem domu. U velikom broju saveznih država taj proces određuju njihove skupštine, većinom pod kontrolom republikanaca.

Demokratski predvođen Zastupnički dom želi taj proces predati odborima za koje republikanci tvrde da neće biti odgovorni biračima u njihovim saveznim državama. (H/K.)

Trump natuknuo mogućnost ponovne kandidature za predsjednika 2024. godine

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari