Pratite nas

BiH

SAD na džihadiste u BiH upozorava još od 1995.

Objavljeno

na

SAD je još 1995. upozorio predsjednika BiH Aliju Izetbegovića da ne žele vidjeti ni jednog mudžahedina u toj zemlji, otkriva američka diplomatska bilješka koja je deklasificirana i objavljena na web-stranicama State Departmenta krajem srpnja ove godine.

“Zabrinjava nas kontinuirana prisutnost tzv. mudžahedina u vašoj zemlji. Bilo bi nam teško opravdavati pred Kongresom i javnošću slanje američkih vojnika u takvim okolnostima.

Shvaćam da su neke procjene broja tih jedinica pretjerane.

Ali moram s vama biti vrlo jasan: i jedan mudžahedin je previše”, piše u bilješci susreta najviših američkih diplomata s Izetbegovićem, najvjerojatnije nakon dolasku Izetbegovićeve delegacije na mirovne pregovore u Dayton. Bilješka ne nosi datum, ali kontekst upućuje da se radi o Daytonu, piše Večernji list

Prisutnost mudžahedina u ratu u BiH, kao i zločini koje su počinili, odavno su javno dokumentirani, no ova dosad manje poznata američka depeša pokazuje da Washington već dvadesetak godina kroz tihu diplomaciju upozorava različite bošnjačke lidere koji se prezivaju Izetbegović (današnji član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sin je Alije Izetbegovića) da se suoče s tim problemom.

I to suoče na način nulte tolerancije prema radikalnim islamistima koji iz inozemstva dolaze u BiH. Drugi klasificirani američki dokumenti, javno objavljeni putem Wikileaksa, pokazuju da je SAD baratao opravdanim sumnjama da bosanski ured saudijske humanitarne zaklade Al-Haramain služi kao kanal za financiranje džihadističkih terorista.

E-mailovi koje su slali članovi Al-Qa’ide, a koje su pronađene prilikom zapljene opreme u uredu zaklade Al-Haramain u Travniku, sadržavali su upute za napad na bazu SFOR-a u Tuzli, piše u tajnom američkom izvješću iz siječnja 2003., dostupnom na Wikileaksu.

‘Vidljive su slabosti u BiH koje koriste teroristi’

Slabosti sustava i institucija vlasti glavni su razlog zabrinutosti SAD-a stanjem u BiH jer to otvara prostor kriminalu i terorizmu, rekao je zamjenik pomoćnice američkog državnog tajnika Hoyt Brian Yee za “Dnevni avaz”.

SAD zabrinjavaju strukturalne slabosti u BiH koje dopuštaju kriminalu ili teroristima da djeluju – kazao je diplomat. Izvori nestabilnosti, objasnio je, mogu biti raznoliki: vojska nezaposlenih ljudi nezadovoljnih vlašću, sustav sigurnosti, slabe institucije vlasti. Korupciju u BiH vidi kao ogroman problem.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Kardinal Puljić: Posjet predsjednice Grabar-Kitarović doprinos je poboljšanju stanja u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Stanje u Bosni i Hercegovini mora se što prije stabilizirati jer prijeti opasnost odlaska velikog broja ljidi koji ne žele živjeti u nesigurnom okruženju, kazao je u srijedu vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić dodajući kako će posjet hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović pridonijeti poboljšanju stanja u biH.

Hrvatska se predsjednica s kardinalom Puljićem sastala u sklopu njezina službenog posjeta BiH a on je nakon toga novinarima kazao kako mu je drago da je Grabar-Kitarović nakon dvije godine ponovo došla u Sarajevu.

“Vjerujem da će ona ovime stvoriti ozračje suradnje i razumijevanja”, kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Pojasnio je kako je prenio informacije o stanju Katoličke crkve u BiH a time i Hrvata koji su većinom katolici.

“Vjerujem da će se i u BiH ove godine pristupiti razumijevanju i stvaranju sigurnosti koja će zaustaviti iseljavanje”, kazao je kardinal Puljić.

Upozorio je kako u nesigurnom okruženju nitko ne želi živjeti i stoga je potrebno što prije stabilizirati stanje u BiH.

“Ovu zemlju treba voljeti i za nju se boriti no ne možemo je izgrađivati ako će se netko u njoj smatrati privilegiranim. Mi ovdje živimo i želimo opstati“, rekao je vrhbosanski nadbiskup nakon susreta s hrvatskom predsjednicom.

Grabar-Kitarović posjet BiH nastavlja u četvrtak kada će boraviti u Novoj Biloj, Vitezu, Žepču i Usor.

(Hina)

Opstaju li Hrvati u BiH?

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Predsjednica: Hrvatska se ne miješa u unutarnja pitanja BiH, ali je njezina dužnost da štiti interese hrvatskog naroda u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović započela je u srijedu trodnevni službeni posjet Bosni i Hercegovini u sklopu kojeg će posjetiti Sarajevo i srednju Bosnu te prvi put Bosansku Posavinu.

Nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH Kolinda Grabar-Kitarović i Dragan Čović, predsjedavajući dali su izjave.

Dragan Čović rekao je da su primarni cilj BiH euroatlantske integracije te je zahvalio Predsjednici na pomoći da kandidatski status BiH bude, kako je rekao, realnost ove godine. Istaknuo je da dvije zemlje trebaju jačati gospodarsku suradnju.

“Stvorena je loša klima kad ste vi u pitanju, kad je riječ o komunikaciji između nas, ali ja vas pozivam da nam dolazite i da nam pomažete i dalje da popravimo svoje unutarnje odnose”, istaknuo je Čović.

Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da BiH pruža potporu kao prijatelj, i kao predsjednica države koja je prijatelj BiH.

“Ono što me veseli jest biti danas u Sarajevu, pružiti potporu kao prijatelj BiH. Želim vam samo dobro u vašem unutarnjem razvoju, pristupanju u članstvo EU-a i aktiviranju ‘mapa'”, istaknula je.

Rekla je da je dogovorena intenzivnija komunikacija kako bi se riješila otvorena pitanja koja opterećuju odnose.

“Želim poslati jasne i nedvosmislene poruke, jer puno toga se u posljednje vrijeme izvlačilo izvan konteksta i stavljalo i meni i RH na dušu”, rekla je Grabar-Kitarović.

Rekla je da se Hrvatska ne miješa u unutarnja pitanja BiH, ali da je njezina dužnost da štiti interese hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i njegova prava, ali da to ne znači da Hrvatska želi da se ta prava ostvaruju na računu drugih naroda. Istaknula je da Hrvati u BiH nisu i nikada neće biti manjina već ravnopravni konstitutivni narod.

Da se izborno zakonodavstvo treba reformirati, stav je većeg dijela međunarodne zajednice, istaknula je Grabar-Kitarović.

“Odluka ustavnog suda treba se poštivati. Ne želim da vam zakonodavstvo pišu međunarodne institucije već da ga pišete sami. Samo to je bit mojeg angažmana oko tog pitanja. Želim da ostvarite sve svoje potencijale. BiH nije imala i neće imati većeg zagovornika svojeg europskog puta od RH, a isto se odnosi i na NATO”, rekla je Predsjednica dodavši da Hrvatska želi da se problemi u BiH riješe a ne nametati rješenja.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Komentari