Connect with us

Iz Svijeta

SAD – Ferguson gori – Žestoki sukobi i pljačke

Objavljeno

on

Velika porota američke savezne države Missouri donijela je odluku da se ne podiže optužnica protiv bijelog policajca za ubojstvo afroameričkog mladića u gradu Fergusonu, u području Saint Louisa, a ta je odluka prouzročila val prosvjeda i nasilnih sukoba građana s policijom.

Nenaoružanog 18-godišnjeg Afroamerikanca Michaela Browna u Fergusonu je u kolovozu ubio policajac Darren Wilson ispalivši u njega više hitaca što je potaknulo dugogodišnju rasnu napetost u gradu u kojemu su Afroamerikanci u većini, ali bijelci dominiraju u strukturama vlasti.Zbog odluke porote da nema osnove za podizanje optužnice protiv Wilsona stanovnici su zauzeli ulice oko policijske postaje, kojima odjekuje pucnjava. U prosvjedima su razbijeni izlozi okolnih trgovina, a najmanje dva automobila na ulici su zapaljena, na što je policija odgovorila suzavcem i plastičnim mecima.

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je građane da mirno prihvate odluku porote, a policiju da bude suzdržana prema prosvjednicima koji već tjednima izražavaju nezadovoljstvo na ulicama Fergusona, ali i u drugim gradovima SAD-a.

ferguson-81514

8:14 Novinarku CNN-a Saru Sidner pogodio je kamen u glavu dok je više kamenja počelo letjeti zrakom. Pokraj pljački i paleža diljem Fergusona, neki od prosvjednika su zatražili i da mediji prestanu izvještavati s mjesta događaja.

7:09 Vatrogasci koji su pokušali ugasiti požar u jednom poslovnom objektu napustili su mjesto dok su se začuli pucnjevi oko njih, i još se nisu vratili.

7:00 Federalno udruženje za letove privremeno je obustavilo sve letove iznad Fergusona, zbog dojava o pucnjavama koje traju. Od jutros na tom području smiju letjeti samo policijski zrakoplovi i mediji.

6:24 U Aveniji West Florissant čitav red poslovnih objekata je u plamenu. Vatrogasci ne stignu pokriti sve požare koji su izbili.

6:12 Glavni aerodrom u St.Louisu ima privremenu blokadu letova. Blokada se odnosi na nadolazeće letove.

6:00 Još je nekoliko prostora zapaljeno, a policija intervenira na autocestama, budući da su jednu zaposjeli prosvjednici.

5:33 Jedan restoran je zapaljen tijekom jačanja nasilja od strane prosvjednika.

“Ono što je najtužnije jest činjenica da upravo ovo nisu htjeli roditelji preminulog mladića”, rekao je za CNN komentator Van Jones

5:23 Policajac Darren Wilson rekao je sucu istrage da ga je 18-godišnji Michael Brown udario u lice nakon što ga je Wilson odgurnuo kao mogućeg sumnjivca u pljački dućana. Izjavio je i da ga je Brown nastavio udarati, pa da se zbog siline udarca bojao za svoj život ako se ne obrani.

5:00 Prosvjedi nakon objave odluke porote počeli su i diljem New Yorka, Chicaga, ali i ispred Bijele kuće.

Odvjetnik Eric Holder izjavio je kako se od početka istrage pazilo da se temeljito uzmu u obzir svi dokazi.

“Nismo htjeli donositi nikakve prerane zaključke”, rekao je.Mnogi od prosvjednika mirno pokazuju nezadovoljstvo ovom odlukom porote, no čulo se i više od 15 ispaljenih metaka iz pištolja, kako javlja CNN.

Roditelji ubijenog mladića su i prije razvoja nasilja na ulicama zamolili ljude da ostanu mirni.

“Ovo je ludost. Ovako se ništa ne postiže”, izjavila je novinarima jedna građanka, i dodala kako ne zna kada će se grad oporaviti od štete koja nastaje uslijed nasilja.

Nakon odluke

Porota je odlučila ne podići optužnicu protiv policajca Darrena Wilsona. Prosvjedi su počeli mirno, no ubrzo je razbijeno prvih nekoliko prozora na policijskim vozilima, a bilo je i pokušaja da ih se prevrne. Neki su kamenjem počeli gađati okolne restorane.

Začuli su se i prvi ispaljeni meci dok su po zraku letjeli razni predmeti. Policija je odmah upozoravala građane da se smire.

Jedna žena u gomili imala je srčani udar, a dok je nekoliko ljudi pokušalo izvući iz gomile pogođeni su suzavcem. U blizini je policijsko vozilo već bilo u plamenu.

Otac preminulog Michaela javio se sugrađanima:

“Nauditi drugima ili uništavati imovinu nije odgovor. Bez obzira na odluku porote, ne želim da smrt mojeg sina bude uzaludna. Želim da ona vodi velikim, pozitivnim promjenama. Takve promjene trebaju cijeloj regiji St. Louis više nego išta drugo”, rekao je.

fergusonUSA FERGUSON AND ST. LOUIS PROTESTS

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari