Connect with us

Iz Svijeta

SAD i EU ‘ujedinjeni’ u krizama: Na samitu dominirale rasprave o Izraelu i Ukrajini

Objavljeno

-

Foto: EPA

Sjedinjene Države i Europska unija “ujedinjene su” u krizama, priopćeno je nakon samita u Washingtonu u petak kojim su dominirale rasprave o ratu Izraela i Hamasa te nastavka potpore Ukrajini, ali nije bilo većih uspjeha u rješavanju trgovinskih sporova SAD-a i Unije.

Američki predsjednik Joe Biden primio je predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela i predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen u Bijeloj kući, a razgovarali su o ratu Izraela i Hamasa te o osiguranju kontinuirane potpore Ukrajini u borbi protiv ruske invazije. “Ujedinjeni smo više nego ikad”, naglasili su čelnici u zajedničkom priopćenju.

Biden je na početku sastanka rekao da EU i SAD zajednički podržavaju Izrael i Ukrajinu, kao i da će razgovarati o načinima rješavanja “nepoštenog uvoza čelika i aluminija” te o kritičnim mineralima.

“Ovi sukobi pokazuju potrebu da se s njima zajedno suočimo”, rekla je von der Leyen, inzistirajući na tome da ih “događaji na Bliskom istoku neće odvratiti od nepokolebljive potpore Ukrajini”, dok je Michel poručio da se “Izrael ima pravo braniti, u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom”.

Na samitu se razgovaralo o trgovinskim sporovima.

“Povremeno su prisutne razlike”, rekao je Michel. “Zato smo ovdje – da surađujemo, da pronađemo rješenja koja funkcioniraju za tvrtke i radnike s obje strane Atlantika”, dodao je.

Trgovinski pregovarači nastojali su izbjeći da SAD obnovi carine na uvoz čelika i aluminija iz EU-a koje je 2018. godine uveo tadašnji predsjednik Donald Trump.

Bidenova administracija obustavila je carine na uvoz čelika i aluminija iz EU-a 2021. godine na dvije godine. Mogle bi se ponovno aktivirati ako ne bude dogovora do kraja godine, piše AFP.

EU se nadala i dogovoru o ključnim mineralima, nužnima za energetsku tranziciju, ali ni ti razgovori nisu bili uspješni, rekao je AFP-u izvor blizak temi.

Visoki dužnosnici američke administracije rekli su u petak da su postigli značajan napredak u trgovinskim pitanjima, ali je potrebno još raditi kako bi se postigli dogovori o energetskim subvencijama i tržištu čelika i aluminija, objavio je Reuters. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas