Pratite nas

Iz Svijeta

SAD i EU ukinuli ekonomske i financijske sankcije Iranu

Objavljeno

na

Federica Mogherini, visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, ujedno potpredsjednica Europske komisije priopćila je da će EU ukinuti ekonomske i financijske sankcije Iranu.

[ad id=”68099″]

Ova odluka je uslijedila nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u svom izjveštaju navela da je Iran ispunio sve svoje obaveze iz nuklearnog sporazuma koji je u ljeto prošle godine postigao sa šest svjetskih sila.

Prethodno je istu odluku o skidanju sankcija Iranu od Sjedinjenih Američkih Država objavio američki državni sekretar John Kerry, a američki predsjednik Barack Obama potpisao je izvršnu odredbu o ukidanju sankcija toj zemlji.

“Multinacionalne ekonomske i financijske sankcije koje su se odnosile na iranski nuklearni program se ukidaju. Ovaj povjesni dogovor je izuzetno čvrst i fer i zadovoljava zahtjeve svih zainteresovanih strana. Poslužiće napretku regionalnog i međunarodnog mira, sigurnosti i stabilnosti“, kazala je Mogherini.

Iran je u srpnju prošle godine postigao nuklearni sporazuma sa šest svjetskih sila prema kojem će sve iranske nuklearne aktivnosti staviti pod nadzor IAEA u narednih 15 godina. Isto tako Iran je obećao obustaviti sve programe koji razvijaju nuklearno naoružanje u zamjenu sa ukidanje ekonomskih sankcija. No, ukoliko Iran na bilo koji način prekrši sporazum sankcije će ponovo stupiti na snagu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Izraelske snage počele rušiti ilegalne palestinske zgrade u istočnom Jeruzalemu

Objavljeno

na

Objavio

Izraelske snage u ponedjeljak su počele uništavati zgrade u blizini barijere na periferiji Jeruzalema, suočene s prosvjedima Palestinaca i međunarodnim kritikama.

Buldožeri i stotine izraelskih vojnika i policajaca su u Sur Baheru, palestinskom selu u istočnom Jeruzalemu, području koji je Izrael okupirao u ratu na Bliskom istoku 1967.

Palestinci strahuju da će uništavanje domova i zgrada u blizini sigurnosne ograde postati presedan i za druga mjesta duž zida koji se proteže stotinama kilometara oko Zapadne obale pod izraelskom okupacijom.

Rušenje je posljednji potez u dugotrajnom sporu o budućnosti Jeruzalema, svetog mjesta triju velikih religija i doma za više od 500.000 Izraelaca i 300.000 Palestinaca.

Izraelske snage prerezale su žičani dio ograde u Sur Baheru u ponedjeljak po noći i krenule uklanjati stanovnike s tog područja.

Reflektori su osvijetlili to područje dok su deseci vozila s pripadnicima sigurnosnih snaga pristizali u selo.

Rušenje su snimili i fotografirali palestinski, izraelski i međunarodni aktivisti koji su se okupili u pokušaju zaustavljanja rušenja zgrada.

Izraelski Vrhovni sud presudio je u lipnju da je narušena zabrana gradnje. Rok stanovnicima za uklanjanje bespravnih zgrada ili njihovih dijelova istekao je u petak.

Izrael tvrdi da su zgrade ilegalno izgrađene preblizu granice na Zapadnoj obali, a stanovnici kažu da nemaju gdje graditi i da je nemoguće dobiti dozvolu za gradnju.

U rušenjima je već uništeno više od 20 stanova.

Palestinci žele da Istočni Jeruzalem bude glavi grad buduće palestinske države, javlja Hina.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Turska zaprijetila: Ako pustimo migrante, nijedna vlada u Europi ih neće zadržati

Objavljeno

na

Objavio

Ministar unutarnjih poslova Turske Suleyman Soylu izjavio je da je Europa napustila Tursku da se sama nosi s problemom ilegalnih migranacija.

“Kad bi Turska otvorila svoja vrata, nema te vlade u Europi koja bi mogla izdržati migrantski val duže od šest mjeseci”, rekao je Soylu, javlja Anadolija.

Dodao je da će oni koji žele pretvoriti Tursku u središte ilelaglnih migranata, na kraju platiti cijenu za ravnodušnost.

“Nije dovoljno tapšati Tursku po leđima. Oni će kritizirati Tursku iz svojih fotelja u Europskom parlamentu i ponašati se kao ljevičari prije 300 godina”, rekao je turski ministar.

Turska se nalazi na glavnoj ruti kojom migranti pokušavaju ilegalno ući u Europu, a posebno od 2011. godine i početka rata u Siriji.

Službena Ankara je optužila EU da nije ispunila svoje obveze iz sporazuma postignutog 2016. godine između Turske i Unije.

EU i Turska su postigli sporazum o zaustavljanju ilegalne migracije preko Egejskog mora i poboljšanju uvjeta za više od tri milijuna sirijskih izbjeglica u Turskoj.

EU je obećala šest milijardi eura za izbjeglice i da će do kraja 2018. godine pustiti drugu tranšu od tri milijarde eura.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari