Connect with us

Iz Svijeta

SAD i J. Koreja izveli zajedničku vježbu ratnog zrakolovstva

Objavljeno

-

Foto: EPA

SAD i Južna Koreja održali su u nedjelju zajedničku vježbu ratnog zrakoplovstva u kojoj su uz ostale borbene zrakoplove sudjelovali i američki strateški bombarderi, dan nakon što je Sjeverna Koreja testirala interkontinentalni balistički projektil Hwasong-15.

Združeni stožer južnokorejskih vojnih snaga je priopćio da je vježba, u kojoj su korejski F-35A, F-15K te američki lovci F-16 ispratili američke bombardere B-1B, pokazala “zavidne obrambene sposobnosti i spremnost” saveznika.

“Vježba je ojačala zajedničke operabilne sposobnosti i potvrdila čeličnu predanost SAD-a obrani Korejskog poluotoka i sredstvima odvraćanja”, priopćila je južnokorejska vojska.

Japanski mediji su objavili da se u nedjelju popodne može očekivati i zračna vojna vježba Japana i SAD-a.

Sjeverna Koreja u subotu je iznenada testirala interkontinentalni balistički projektil Hwasong-15.

Projektil je preletio 989 kilometara na visini od 5768 kilometara i do cilja mu je trebalo 66 minuta i 55 sekundi, objavila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Do lansiranja je došlo nakon što je Sjeverna Koreja u petak zaprijetila “neviđeno čvrstim, snažnim” odgovorom na najavljene vježbee Južne Koreje i Sjedinjenih Država. (Hina)

Sjeverna Koreja lansirala balistički projektil pa uputila prijetnju susjedima

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari