Connect with us

Vijesti

SAD i Kina pripremaju sastanak Bidena i Xija

Objavljeno

-

EPA/HINA

SAD i Kina dogovorili su se da će surađivati u smjeru očekivanog samita između predsjednika Joea Bidena i Xi Jinpinga sljedećeg mjeseca, rekli su američki dužnosnici u petak, nakon višesatnih sastanaka između kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yija i visokih američkih diplomata u Washingtonu.

U prvom posjetu kineskog ministra vanjskih poslova Washingtonu od 2018., diplomatski veteran Wang Yi također se sastao s Bidenom na sat vremena, na razgovorima koje je Bijela kuća opisala kao “dobru priliku” za održavanje komunikacijskih linija otvorenima između dva geopolitička suparnika s dubokim razlikama u politici.

Wangovi sastanci s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom i američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom tijekom dva dana trajali su ukupno devet sati, rekli su američki dužnosnici, opisujući te interakcije kao “iskrene i dubinske”.

Bidenovi glavni suradnici iznijeli su ključne brige Washingtona: potrebu za ponovnom uspostavom vojnih komunikacijskih kanala između dviju zemalja, akcije Pekinga u Istočnom i Južnom kineskom moru, Tajvan, ljudska prava, ilegalna trgovina prekursora fentanila i slučajeve Amerikanaca zatočenih u Kini, rekli su američki dužnosnici.

Ključno područje za koje se čini da pokazuje neki pozitivan zamah je očekivani sastanak između Bidena i Xija na marginama samita Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC) sljedećeg mjeseca u San Franciscu.

Potreban ‘dubinski i sveobuhvatan’ dijalog

“Pripremamo se za takav sastanak”, rekao je novinarima jedan od visokih dužnosnika koji je želio ostati anoniman. “Očito, kineski čelnici često javno potvrđuju da je putovanje mnogo bliže, pa ću prepustiti kineskoj strani da otkrije hoće li i kada to objaviti”, rekao je dužnosnik.

Wang je rekao Bidenu da je cilj njegova posjeta pomoći u “zaustavljanju pada” američko-kineskih veza “s pažnjom na San Francisco”, ne navodeći nikakve detalje, prema kratkom priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

U priopćenjima ministarstva vanjskih poslova u vezi s Wangovim sastancima s Blinkenom i Sullivanom rečeno je su da su se “obje strane složile raditi zajedno kako bi se postigao sastanak između čelnika dviju država u San Franciscu”.

Wang je u četvrtak rekao Blinkenu da dvije zemlje imaju nesuglasice i da im je potreban “dubinski” i “sveobuhvatan” dijalog kako bi se smanjili nesporazumi i stabilizirale veze. “Ne samo da bismo trebali nastaviti dijalog, dijalog bi trebao biti dubinski i sveobuhvatan”, rekao je Wang.

Wangov trodnevni posjet slijedi nakon niza bilateralnih diplomatskih angažmana posljednjih mjeseci, uglavnom na zahtjev SAD-a, u svrhu spašavanja odnosa koji su se brzo pogoršavali početkom godine nakon američkog rušenja navodno kineskog špijunskog balona.

Ali neki u Washingtonu postavljaju pitanje je li niz uglavnom neuzvraćenih službenih posjeta američkog kabineta Pekingu u proteklih šest mjeseci, uključujući posjete Blinkena, ministrice financija Janet Yellen i ministrice trgovine Gine Raimondo, išao na ruku Pekingu.

Putovanja Yellen i Raimondo dovela su do novih bilateralnih gospodarskih i komercijalnih radnih skupina, za koje se kritičari brinu da će samo odvući fokus SAD-a od – i možda odgoditi – sankcija, kontrole izvoza i širih mjere namijenjenih jačanju američkog natjecanja s Kinom. Američki dužnosnici tvrde da pojačana diplomacija ne znači popuštanje u politici.

Zabrinutost zbog Bliskog istoka

Sukob Izraela i Hamasa dodao je svježu dinamiku izazovnom odnosu između supersila, a Washington se nada da Peking može iskoristiti svoj utjecaj na Iran kako bi spriječio eskalaciju u širi rat na Bliskom istoku.

Američki dužnosnici rekli su da se to pitanje često pojavljivalo tijekom Wangovih sastanaka, ali nije jasno je li Washington uspio nagovoriti Peking da se obveže upotrijebiti svoj utjecaj kako bi pomogao u obuzdavanju sukoba.

“Izrazili smo svoju duboku zabrinutost zbog situacije i izvršili pritisak na Kinu da zauzme konstruktivniji pristup, a to bi uključivalo, naravno, njihove angažmane s Irancima, kako bismo potaknuli smirivanje”, rekao je jedan od viših dužnosnika administracije.

Kina je osudila nasilje i napade na civile u sukobu, a dok je Wang proglasio akcije Izraela “izvan okvira samoobrane”, nije imenovao Hamas u svojim komentarima.

Drugi dužnosnik rekao je da je Blinken izrazio zabrinutost SAD-a zbog nedavnih akcija Kine u Južnom i Istočnom kineskom moru, uključujući njezino “opasno i nezakonito ometanje” filipinske misije opskrbe blizu Second Thomas Shoala u Južnom kineskom moru i njezino presretanje američkog zrakoplova.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas