Pratite nas

Naši u svijetu

SAD i Rusija postigli dogovor! Zapad prisiljen na znatne ustupke – nema pokretanja vojne intervencije po Članku 7

Objavljeno

na

Izgleda kako su tjedni žestoke diplomacije po pitanju UN rezolucije kojom bi se autoriziralo uklanjanje sirijskih kemijskih arsenala, napokon privedeni kraju. Novinske agencije prenose kako su se Rusija i SAD jučer dogovorili oko nacrta rezolucije za UN Vijeće Sigurnosti. Podsjetimo, SAD su pristali na ruski prijedlog potpunog uklanjanja kemijskog oružja iz Sirije te zauzvrat odlučili opozvati najavljeni vojni napad na Siriju.

No, kada je došlo do točke usvajanja UNVS rezolucije, dvije strane našle su se pred naizgled nepremostivim problemom: SAD su inzistirali kako se rezolucija mora pozivati na Članak 7 Povelje Ujedinjenih Naroda, kako bi se mogla odmah pokrenuti vojna intervencija ukoliko sirijske vlasti “prekrše” sporazum o kemijskom razoružanju. Drugim riječima, SAD bi ovakvu rezoluciju mogli iskoristiti za pokretanje napada na Siriju, dovoljno bi bilo tek konstatirati kako se “režim ne drži plana” po nekom pitanju.

Nema ponavljanja Libije
Rusija se žestoko usprotivila ovakvom prijedlogu ističući kako neće dopustiti izglasavanje niti jedne rezolucije koja bi mogla biti u budućnosti iskorištena za pokretanje napada na Siriju. Ruska strana je itekako svjesna što se dogodilo 2011. kada su apstinirali od glasanja o rezoluciji za Libiju. Iz SAD-a su tada također poručivali kako će rezolucija, koja se pozivala na Članak 7, biti tek “prijetnja” i “uvođenje zone zabrane leta za libijsku vojsku”. Što se dogodilo nakon te “zloglasne” Rezolucije 1973 danas dobro znamo – krenula je žestoka vojna agresija na Libiju što je dovelo do pobjede pobunjeničke strane.

Ruski predsjednik Vladimir Putin drži kako je Zapad prevario Rusiju i Kinu po pitanju Libije, što je još jedan razlog zašto Moskva nikada neće dopustiti da se tako nešto ponovi i sa Sirijom.

Glasanje u roku od 24 sata
Izgleda kako je u aktualnim pregovorima Rusija zadržala čvrst stav te i dalje stoje pri tome kako je svaka UNVS autorizacija vojne agresije na Siriju nedopustiva. Američka ambasadorica pri UN-u, Samantha Power, potvrdila je kako je jučer navečer postignut dogovor između Rusije i SAD-a. Glasanje bi se trebalo dogoditi u roku od 24 sata.

“Prije dva tjedna, večerašnji ishod je izgledao apsolutno nezamisliv”, istaknula je Power. “No, večeras imamo zajednički nacrt rezolucije koja je proizvod dva tjedna intenzivne diplomacije i pregovora”, rekla je.

Američki, ruski, francuski i britanski diplomati potvrdili su u razgovoru za medije kako bi se o rezoluciji moglo glasati već večeras. “Neki strani ministri će ostati duže u New Yorku kako bi mogli sudjelovati u glasanju”, istaknuo je ruski ambasador Vitalij Čurkin.

“Nema pokretanja sile prema Članku 7”
Ruski MVP Sergej Lavrov također je potvrdio kako nacrt rezolucije o kojoj bi se uskoro trebalo glasati pred UN Vijećem Sigurnosti ne sadrži mogućnost pokretanja izravne vojne akcije pod Člankom 7. “Neće biti nikakvog pokretanja sile prema Članku 7”, istaknuo je Lavrov.

Rezolucijom će se direktno tražiti predaja svog kemijskog arsenala u Siriji, što je već ranije prihvaćeno od sirijske strane koja je u međuvremenu pristupila Konvenciji o Kemijskom Oružju.

Diplomati ističu kako su zapadne sile odustale od mnogih inicijalnih zahtjeva kako bi osigurali rusko prihvaćanje aktualne rezolucije. Glavna prepreka bila je već spomenuti Članak 7. U konačnici je postignut sporazum na način da se ističe da ako Sirija ne bude provodila plan, pokrenuti će se proces u skladu s Člankom 7 – ali ne automatizmom, već predlaganjem nove UN rezolucije na koju Rusija opet može uložiti veto. Reuters potvrđuje kako su ove informacije točne.

John Kerry sinoć je dao intervju za CBS te pritom istaknuo kako SAD “ne odustaju” od potencijalne uporabe sile protiv Sirije, no potvrđuje kako ova rezolucija neće pozivati na silu.

Znatni ustupci Zapadne strane
Ako su zaista sve ove informacije onakve kakvima se danas predstavljaju u medijima, to znači da je Zapadna strana zaista napravila velike ustupke jer prije svega nekoliko dana izgledalo je kako nema govora da bi mogli popustiti. No, prije mjesec dana izgledalo je i kako nema šanse da će odustati od vojnog napada, pa su ipak odustali. Za rezoluciju koja bi predviđala eventualnu uporabu sile protiv Sirije najžešće je ovih dana urgirao francuski predsjednik Francois Hollande, no izgleda kako je i on “urazumljen”.

Samantha Power ističe kako je ovo ključna rezolucija jer će se po prvi put i formalno usvojiti plan o političkoj tranziciji koji je predstavljen za vrijeme sastanka u Ženevi, u lipnju 2012.

Američki neimenovani diplomati tvrde kako je ovo velika pobjeda jer će rezolucija “razoružati režim” od kemijskog oružja. Zapravo ovo nije pobjeda, već poraz Zapadne strane, pogotovo ako zaista prihvate UN rezoluciju koja se poziva na Ženevu iz 2012. Podsjetimo, na tom sastanku je dogovoreno kako će se sirijski sukob završiti formiranjem tranzicijske vlade, no ne spominje se odlazak predsjednika Assada kao preduvjet.

13 brigada kao 13 velikih problema
No, pitanje je kako je u ovom trenutku uopće moguće očekivati političko rješenje pošto su se neke od ključnih brigada tzv. FSA “otele kontroli” opozicionog SNC-a sa sjedištem u Istanbulu.

Vođa oružanog krila SNC-a, general Salim Idris, skratio je svoj jučerašnji posjet Francuskoj kako bi se hitno vratio u Siriju gdje će se sastati s predstavnicima brigada koje su odbile pro-zapadni SNC te su se pridružile Al-Qaedi. Podsjetimo, ukupno 13 najmoćnijih pobunjeničkih brigada osnovalo je novi savez u kojem odbijaju sve strane političke strukture te kreću zajedno u rat za vjersku vlast.

Reuters/advance/cbs

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Predstavljen Registar hrvatskih subjekata izvan Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske predstavio je u utorak pilot projekt Registar hrvatskih subjekata izvan Hrvatske sa ciljem “suradnje i okupljanja globalne hrvatske obitelji pravnih i fizičkih osoba”.

“Ovaj projekt predstavlja najveći doseg javnih politika prema Hrvatima koji žive izvan domovine”, rekao je državni tajnik Zvonko Milas na predstavljanju projekta koji je u pilot fazi, no već je okupio preko 130 registriranih subjekata.

Želimo projektom okupiti sve Hrvate i oživotvoriti sve potencijale, bez obzira radi li se o gospodarskoj, znanstvenoj, kulturnoj ili sportskoj suradnji, kako bi ostvarili ono čemu težimo – razvitak hrvatskog naroda, poručio je Milas.

Registar je kao posebna mrežna stanica, otvara mogućnost uspostavljanja svih mogućih suradnji i pomaže nam umrežiti hrvatski narod diljem svijeta, kazao je državni tajnik.

Pilot faza projekta traje do kraja godine, u početnoj fazi projekt je najviše usmjeren prema Hrvatima u Argentini, SAD-u i Njemačkoj, no registrirati se mogu svi, istaknuo je Milas i pozvao sve udruge, organizacije civilnog društva, tvrtke i vjerske organizacije da se prijave.

Planirani trošak registra iznosi 90.000 kuna.

Registrirati se može na www.registarhrvataizvanhrvatske.hr

(Hina)

 

Zvonko Milas: Osiguravati uvjete za održivi ostanak i opstanak Hrvata u BiH naš je prioritet

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Predsjednica s iseljeništvom u SAD-u zapjevala Thompsonov hit ‘Lijepa li si’ (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja boravi u Sjedinjenim Američkim Državama, prisustvovala obilježavanju 25. godišnjice Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA).

Boravak u SAD-u započela je misom i druženjem s hrvatskom zajednicom u New Yorku, a pritom nije propustila priliku s dijasporom zapjevati Thompsonovu “Lijepa li si”.

 

 

“Važno je zahvaliti svima koji su sve ove godine svoje strpljenje i energiju uložili u očuvanje hrvatske zajednice i koji su u svojoj drugoj domovini predstavljali najbolje od svoje Hrvatske koju uvijek nose u srcu”, poručila je Predsjednica na Facebooku.

 

Predsjednica iseljenicima poručila da je na njih ponosna i da su jedna od okosnica onoga što čini kao predsjednica države

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari