Pratite nas

Naši u svijetu

SAD i Rusija postigli dogovor! Zapad prisiljen na znatne ustupke – nema pokretanja vojne intervencije po Članku 7

Objavljeno

na

Izgleda kako su tjedni žestoke diplomacije po pitanju UN rezolucije kojom bi se autoriziralo uklanjanje sirijskih kemijskih arsenala, napokon privedeni kraju. Novinske agencije prenose kako su se Rusija i SAD jučer dogovorili oko nacrta rezolucije za UN Vijeće Sigurnosti. Podsjetimo, SAD su pristali na ruski prijedlog potpunog uklanjanja kemijskog oružja iz Sirije te zauzvrat odlučili opozvati najavljeni vojni napad na Siriju.

No, kada je došlo do točke usvajanja UNVS rezolucije, dvije strane našle su se pred naizgled nepremostivim problemom: SAD su inzistirali kako se rezolucija mora pozivati na Članak 7 Povelje Ujedinjenih Naroda, kako bi se mogla odmah pokrenuti vojna intervencija ukoliko sirijske vlasti “prekrše” sporazum o kemijskom razoružanju. Drugim riječima, SAD bi ovakvu rezoluciju mogli iskoristiti za pokretanje napada na Siriju, dovoljno bi bilo tek konstatirati kako se “režim ne drži plana” po nekom pitanju.

Nema ponavljanja Libije
Rusija se žestoko usprotivila ovakvom prijedlogu ističući kako neće dopustiti izglasavanje niti jedne rezolucije koja bi mogla biti u budućnosti iskorištena za pokretanje napada na Siriju. Ruska strana je itekako svjesna što se dogodilo 2011. kada su apstinirali od glasanja o rezoluciji za Libiju. Iz SAD-a su tada također poručivali kako će rezolucija, koja se pozivala na Članak 7, biti tek “prijetnja” i “uvođenje zone zabrane leta za libijsku vojsku”. Što se dogodilo nakon te “zloglasne” Rezolucije 1973 danas dobro znamo – krenula je žestoka vojna agresija na Libiju što je dovelo do pobjede pobunjeničke strane.

Ruski predsjednik Vladimir Putin drži kako je Zapad prevario Rusiju i Kinu po pitanju Libije, što je još jedan razlog zašto Moskva nikada neće dopustiti da se tako nešto ponovi i sa Sirijom.

Glasanje u roku od 24 sata
Izgleda kako je u aktualnim pregovorima Rusija zadržala čvrst stav te i dalje stoje pri tome kako je svaka UNVS autorizacija vojne agresije na Siriju nedopustiva. Američka ambasadorica pri UN-u, Samantha Power, potvrdila je kako je jučer navečer postignut dogovor između Rusije i SAD-a. Glasanje bi se trebalo dogoditi u roku od 24 sata.

“Prije dva tjedna, večerašnji ishod je izgledao apsolutno nezamisliv”, istaknula je Power. “No, večeras imamo zajednički nacrt rezolucije koja je proizvod dva tjedna intenzivne diplomacije i pregovora”, rekla je.

Američki, ruski, francuski i britanski diplomati potvrdili su u razgovoru za medije kako bi se o rezoluciji moglo glasati već večeras. “Neki strani ministri će ostati duže u New Yorku kako bi mogli sudjelovati u glasanju”, istaknuo je ruski ambasador Vitalij Čurkin.

“Nema pokretanja sile prema Članku 7”
Ruski MVP Sergej Lavrov također je potvrdio kako nacrt rezolucije o kojoj bi se uskoro trebalo glasati pred UN Vijećem Sigurnosti ne sadrži mogućnost pokretanja izravne vojne akcije pod Člankom 7. “Neće biti nikakvog pokretanja sile prema Članku 7”, istaknuo je Lavrov.

Rezolucijom će se direktno tražiti predaja svog kemijskog arsenala u Siriji, što je već ranije prihvaćeno od sirijske strane koja je u međuvremenu pristupila Konvenciji o Kemijskom Oružju.

Diplomati ističu kako su zapadne sile odustale od mnogih inicijalnih zahtjeva kako bi osigurali rusko prihvaćanje aktualne rezolucije. Glavna prepreka bila je već spomenuti Članak 7. U konačnici je postignut sporazum na način da se ističe da ako Sirija ne bude provodila plan, pokrenuti će se proces u skladu s Člankom 7 – ali ne automatizmom, već predlaganjem nove UN rezolucije na koju Rusija opet može uložiti veto. Reuters potvrđuje kako su ove informacije točne.

John Kerry sinoć je dao intervju za CBS te pritom istaknuo kako SAD “ne odustaju” od potencijalne uporabe sile protiv Sirije, no potvrđuje kako ova rezolucija neće pozivati na silu.

Znatni ustupci Zapadne strane
Ako su zaista sve ove informacije onakve kakvima se danas predstavljaju u medijima, to znači da je Zapadna strana zaista napravila velike ustupke jer prije svega nekoliko dana izgledalo je kako nema govora da bi mogli popustiti. No, prije mjesec dana izgledalo je i kako nema šanse da će odustati od vojnog napada, pa su ipak odustali. Za rezoluciju koja bi predviđala eventualnu uporabu sile protiv Sirije najžešće je ovih dana urgirao francuski predsjednik Francois Hollande, no izgleda kako je i on “urazumljen”.

Samantha Power ističe kako je ovo ključna rezolucija jer će se po prvi put i formalno usvojiti plan o političkoj tranziciji koji je predstavljen za vrijeme sastanka u Ženevi, u lipnju 2012.

Američki neimenovani diplomati tvrde kako je ovo velika pobjeda jer će rezolucija “razoružati režim” od kemijskog oružja. Zapravo ovo nije pobjeda, već poraz Zapadne strane, pogotovo ako zaista prihvate UN rezoluciju koja se poziva na Ženevu iz 2012. Podsjetimo, na tom sastanku je dogovoreno kako će se sirijski sukob završiti formiranjem tranzicijske vlade, no ne spominje se odlazak predsjednika Assada kao preduvjet.

13 brigada kao 13 velikih problema
No, pitanje je kako je u ovom trenutku uopće moguće očekivati političko rješenje pošto su se neke od ključnih brigada tzv. FSA “otele kontroli” opozicionog SNC-a sa sjedištem u Istanbulu.

Vođa oružanog krila SNC-a, general Salim Idris, skratio je svoj jučerašnji posjet Francuskoj kako bi se hitno vratio u Siriju gdje će se sastati s predstavnicima brigada koje su odbile pro-zapadni SNC te su se pridružile Al-Qaedi. Podsjetimo, ukupno 13 najmoćnijih pobunjeničkih brigada osnovalo je novi savez u kojem odbijaju sve strane političke strukture te kreću zajedno u rat za vjersku vlast.

Reuters/advance/cbs

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Milas: optimist sam – važno je raditi zajedno i onako kako Bog zapovijeda

Objavljeno

na

Objavio

Završena 2. sjednica Drugog saziva Savjeta za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Važno je da se možemo kritizirati, da možemo jedni drugima otvoreno u lice reći ono što nije dobro, ali i ono što je dobro zajedno zgrabiti i gurati naprijed u cilju boljitka i onih koji dolaze poslije nas, jer prema njima imamo obvezu i imamo naslijeđe koje čuvamo 800 godina. Sinoć sam rekao da nam je to bilo lakše dok nismo imali državu, dok smo živjeli izvan Domovine i u Hrvatskoj i iseljeništvu. Danas kad ju imamo imamo i naš savjet, naše divne ljude. Danas je to puno teže.  Danas imamo različite trendove, globalizaciju. Imamo puno stvari kojima pojedinac želi zasjeniti zajednicu. I ono što je najbitnije danas nemate vremena za sebe a kamoli za zajednicu za obitelj. Nemamo taj resurs za sve ono što čovjek želi i što mu treba i zato trebamo raditi zajedno i ka cilju kojega želimo ostvariti, kazao je Milas

Završena je druga sjednica Drugog saziva Svjeta za Hrvate izvan Republike Hrvatske koja je tijekom jučerašnjega dana započela u  Šibeniku. Nakon rasprava okupljenih predstavnika Hrvata izvan Domovine o vrlo značajnim temama državni tajnik i  ravnatelj Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas je, između ostaloga, kazao kako je za njega ova sjednica pokazala kako postoji razlog za optimizam.

Jučer smo raspravljali o iskoracima, i o pomacima, što znači da smo krenuli u pozitivnom smjeru. Postoji, dakle, otvoren kanal za komunikaciju i trebamo ga još graditi i učiniti boljim, jasnijim, sigurnijim, kako bi naš zadatak mogao biti još jednostavniji. Razgovarali smo otvoreno i jasno, čime smo pokazali da se prepoznajemo te da imamo kontinuitet čime vraćamo povjerenje. Svjesni smo činjenice da smo svi na istoj strani, te da smo pripadnici jednog naroda koji dijeli iste vrijednosti, a  mi želimo te vrijednosti vratiti među sve nas, kazao je Milas i istakao kako svi sudionici sjednice žele biti angažirani u postizanju zajedničkog cilja,a to je što bolja promjena Zakona o državljanstvu, zajedničkoga rada i komunikacije i dobra provedba projekata koji će doći iduće godine.

Ravnatelj Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Domovine je nakon ovoga kazao i to da je najvažnija činjenica, kako su svi sudionici svjesni da ovaj savjet ima smisla te da njihovo imenovanje u isti nije puka slučajnost, te da je to uvjet postizanju punog smisla, u koliko se cijeli posao radi zajedno i onako kako Bog zapovijeda.

Savjet za Hrvate izvan RH – Grubešić: Vide se pozitivni pomaci

Važno je da se možemo kritizirati, da možemo jedni drugima otvoreno u lice reći ono što nije dobro, ali i ono što je dobro zajedno zgrabiti i gurati naprijed u cilju boljitka i onih koji dolaze poslije nas, jer prema njima imamo obvezu i imamo naslijeđe koje čuvamo 800 godina. Sinoć sam rekao da nam je to bilo lakše dok nismo imali državu, dok smo živjeli izvan Domovine i u Hrvatskoj i iseljeništvu. Danas kad ju imamo imamo i naš savjet, naše divne ljude… Danas je to puno teže.  Danas imamo različite trendove, globalizaciju. Imamo puno stvari kojima pojedinac želi zasjeniti zajednicu. I ono što je najbitnije danas nemate vremena za sebe a kamoli za zajednicu, za obitelj. Nemamo taj resurs za sve ono što čovjek želi i što mu treba, kazao je Milas te istakao da nakon ova dva dana i ove sjednice savjeta misli kako ima mnogo razloga za optimizam:

Siguran sam da ćemo zajedno s ovim divnim Hrvatima i Hrvaticama ispuniti naš zadatak i unaprijed se radujem našem daljnem radu, istakao je Zvonko Milas, državni tajnik i Ravnatelj Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske a nakon završetka 2. sjednice Drugog saziva Savjeta za Hrvate izvan Domovine, koja je danas završena u Šibeniku.

Piše: Anto PRANJKIĆ/Kamenjar.com

Savjet za Hrvate izvan RH-Milas: Povezuju nas zajednički projekti

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Potrebna intenzivnija suradnja i jače povezivanje iseljene Hrvatske i Domovine

Objavljeno

na

Objavio

Iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske dobili smo obavijest o održavanju druge sjednice drugog saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a koja će se, prema toj obavijesti, održati 10. studenoga ove godine u Hotelu “Ivan” u Šibeniku.

Imajući u vidu, kako se na zadnjoj sjednici ovog savjeta održanoj u prosincu prošle godine predložilo jače i čvršće povezivanje Hrvata u iseljeništvu s Hrvatima u Domovini kroz nekoliko konkretnih projekata, susret članova Savjeta za osam dana bit će svojevrsna prigoda za malu analizu svega onoga što se učinilo sukladno donesenim zaključcima s toga sastanka.

Evidentno je kako je Središnji državni ured za Hrvate izvan Domovine, a sukladno zaključcima savjeta radio na pokretanju Hrvatske svjetske poslovne mreže koja bi trebala doprinijeti umrežavanju poduzetnika i gospodarstvenika.

U tom smislu konkretan korak učinjen je izradom pilot projekta Registra hrvatskih subjekata izvan Republike Hrvatske, a koji bi u ovom smislu trebao i odigrati ključnu ulogu. Registar znakovito nosi slogan “ Svjetski je biti Hrvat”, čime podstiče naše ljude u iseljeništvu na konkretne međusobne projekte s partnerima u Domovini. U Središnjem Uredu za Hrvate izvan Domovine potrošili su mnogo sati rada razvijajući ovaj projekt, pa je evidentno kako se očekuju i rezultati.  Rezultati su već vidljivi, jer Središnji državni Ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a prema procjeni brojnih neovisnih analitičara danas predstavlja jedan od najboljih i najučinkovitijih sastavnih dijelova Plenkovićeve Vlade. Dolaskom Zvonka Milasa na njegovo čelo  kao da je ubrizgana svježa krv te se počelo mnogo ozbiljnije i konkretnije djelovati. Naravno da još uvijek nije došlo vrijeme kada će rezultati toga rada steći uvjete za veću prepoznatljivost, koja bi upravo povezivanjem Hrvata u inozemstvu i onih u Domovini i dobila traženi epilog. U tom smislu Registar bi trebao odigrati glavnu ulogu.

Mnogo se očekuje od najavljene druge sjednice vladinog Savjeta,a razlog više pozitivnim očekivanjima jesu i brojne sugestije i prijedlozi koji se očekuju od članova, koji dolaze iz redova Hrvata iz BiH, hrvatskih manjina i hrvatskoga iseljeništva.

Anto PRANJKIĆ/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari