Pratite nas

Naši u svijetu

SAD i Rusija postigli dogovor! Zapad prisiljen na znatne ustupke – nema pokretanja vojne intervencije po Članku 7

Objavljeno

na

Izgleda kako su tjedni žestoke diplomacije po pitanju UN rezolucije kojom bi se autoriziralo uklanjanje sirijskih kemijskih arsenala, napokon privedeni kraju. Novinske agencije prenose kako su se Rusija i SAD jučer dogovorili oko nacrta rezolucije za UN Vijeće Sigurnosti. Podsjetimo, SAD su pristali na ruski prijedlog potpunog uklanjanja kemijskog oružja iz Sirije te zauzvrat odlučili opozvati najavljeni vojni napad na Siriju.

No, kada je došlo do točke usvajanja UNVS rezolucije, dvije strane našle su se pred naizgled nepremostivim problemom: SAD su inzistirali kako se rezolucija mora pozivati na Članak 7 Povelje Ujedinjenih Naroda, kako bi se mogla odmah pokrenuti vojna intervencija ukoliko sirijske vlasti “prekrše” sporazum o kemijskom razoružanju. Drugim riječima, SAD bi ovakvu rezoluciju mogli iskoristiti za pokretanje napada na Siriju, dovoljno bi bilo tek konstatirati kako se “režim ne drži plana” po nekom pitanju.

Nema ponavljanja Libije
Rusija se žestoko usprotivila ovakvom prijedlogu ističući kako neće dopustiti izglasavanje niti jedne rezolucije koja bi mogla biti u budućnosti iskorištena za pokretanje napada na Siriju. Ruska strana je itekako svjesna što se dogodilo 2011. kada su apstinirali od glasanja o rezoluciji za Libiju. Iz SAD-a su tada također poručivali kako će rezolucija, koja se pozivala na Članak 7, biti tek “prijetnja” i “uvođenje zone zabrane leta za libijsku vojsku”. Što se dogodilo nakon te “zloglasne” Rezolucije 1973 danas dobro znamo – krenula je žestoka vojna agresija na Libiju što je dovelo do pobjede pobunjeničke strane.

Ruski predsjednik Vladimir Putin drži kako je Zapad prevario Rusiju i Kinu po pitanju Libije, što je još jedan razlog zašto Moskva nikada neće dopustiti da se tako nešto ponovi i sa Sirijom.

Glasanje u roku od 24 sata
Izgleda kako je u aktualnim pregovorima Rusija zadržala čvrst stav te i dalje stoje pri tome kako je svaka UNVS autorizacija vojne agresije na Siriju nedopustiva. Američka ambasadorica pri UN-u, Samantha Power, potvrdila je kako je jučer navečer postignut dogovor između Rusije i SAD-a. Glasanje bi se trebalo dogoditi u roku od 24 sata.

“Prije dva tjedna, večerašnji ishod je izgledao apsolutno nezamisliv”, istaknula je Power. “No, večeras imamo zajednički nacrt rezolucije koja je proizvod dva tjedna intenzivne diplomacije i pregovora”, rekla je.

Američki, ruski, francuski i britanski diplomati potvrdili su u razgovoru za medije kako bi se o rezoluciji moglo glasati već večeras. “Neki strani ministri će ostati duže u New Yorku kako bi mogli sudjelovati u glasanju”, istaknuo je ruski ambasador Vitalij Čurkin.

“Nema pokretanja sile prema Članku 7”
Ruski MVP Sergej Lavrov također je potvrdio kako nacrt rezolucije o kojoj bi se uskoro trebalo glasati pred UN Vijećem Sigurnosti ne sadrži mogućnost pokretanja izravne vojne akcije pod Člankom 7. “Neće biti nikakvog pokretanja sile prema Članku 7”, istaknuo je Lavrov.

Rezolucijom će se direktno tražiti predaja svog kemijskog arsenala u Siriji, što je već ranije prihvaćeno od sirijske strane koja je u međuvremenu pristupila Konvenciji o Kemijskom Oružju.

Diplomati ističu kako su zapadne sile odustale od mnogih inicijalnih zahtjeva kako bi osigurali rusko prihvaćanje aktualne rezolucije. Glavna prepreka bila je već spomenuti Članak 7. U konačnici je postignut sporazum na način da se ističe da ako Sirija ne bude provodila plan, pokrenuti će se proces u skladu s Člankom 7 – ali ne automatizmom, već predlaganjem nove UN rezolucije na koju Rusija opet može uložiti veto. Reuters potvrđuje kako su ove informacije točne.

John Kerry sinoć je dao intervju za CBS te pritom istaknuo kako SAD “ne odustaju” od potencijalne uporabe sile protiv Sirije, no potvrđuje kako ova rezolucija neće pozivati na silu.

Znatni ustupci Zapadne strane
Ako su zaista sve ove informacije onakve kakvima se danas predstavljaju u medijima, to znači da je Zapadna strana zaista napravila velike ustupke jer prije svega nekoliko dana izgledalo je kako nema govora da bi mogli popustiti. No, prije mjesec dana izgledalo je i kako nema šanse da će odustati od vojnog napada, pa su ipak odustali. Za rezoluciju koja bi predviđala eventualnu uporabu sile protiv Sirije najžešće je ovih dana urgirao francuski predsjednik Francois Hollande, no izgleda kako je i on “urazumljen”.

Samantha Power ističe kako je ovo ključna rezolucija jer će se po prvi put i formalno usvojiti plan o političkoj tranziciji koji je predstavljen za vrijeme sastanka u Ženevi, u lipnju 2012.

Američki neimenovani diplomati tvrde kako je ovo velika pobjeda jer će rezolucija “razoružati režim” od kemijskog oružja. Zapravo ovo nije pobjeda, već poraz Zapadne strane, pogotovo ako zaista prihvate UN rezoluciju koja se poziva na Ženevu iz 2012. Podsjetimo, na tom sastanku je dogovoreno kako će se sirijski sukob završiti formiranjem tranzicijske vlade, no ne spominje se odlazak predsjednika Assada kao preduvjet.

13 brigada kao 13 velikih problema
No, pitanje je kako je u ovom trenutku uopće moguće očekivati političko rješenje pošto su se neke od ključnih brigada tzv. FSA “otele kontroli” opozicionog SNC-a sa sjedištem u Istanbulu.

Vođa oružanog krila SNC-a, general Salim Idris, skratio je svoj jučerašnji posjet Francuskoj kako bi se hitno vratio u Siriju gdje će se sastati s predstavnicima brigada koje su odbile pro-zapadni SNC te su se pridružile Al-Qaedi. Podsjetimo, ukupno 13 najmoćnijih pobunjeničkih brigada osnovalo je novi savez u kojem odbijaju sve strane političke strukture te kreću zajedno u rat za vjersku vlast.

Reuters/advance/cbs

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Hrvati u Frankfurtu unajmili cijeli stadion za gledanje finala

Objavljeno

na

Objavio

Najveći prijenos izvan RH bit će u Frankfurtu, na Comerzbank Areni koja ima kapacitet  od 50.000 gledatelja, javlja CroTv.

Hrvati i njihovi prijatelji iz njemačkog grada Frankfurta na majni organiziraju u nedjelju zajedničko gledanje finalne utakmice Svjetskog nohometnog prvenstva između Hrvatske i Francuske na ekranu veličine 40×10 metara koji će biti postavljen u Comercbank Areni čiji je kapacitet veći od 50.000 gledatelja.

Led ekran 40x10m Finale Hrvatska – Francuska

Nedjelja od 15:00h Comerzbankarena frankfurt

Ispuni li se, bilo bi to najveće praćenje utakmice izvan Hrvatske na velikom ekranu za Hrvatsku u povijesti, piše CroTv.

Ulaz  za sve  navijače je besplatan

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Ivan Klasnić je pokazao kako se slavi kada imate jednog Nijemca u blizini

Objavljeno

na

Objavio

Crobuk.net čestita Hrvatskoj Reprezentaciji I šalje slike slavlja Ivana Klasnića, I našeg naroda iz Minhena I Međugorja

Crobuk.net – Hrvatski Društveni Portal koji spaja naš narod iz matica Hrvatske i BiH s cijelom dijasporom, čestita iz svega srca na još jednom veličanstvenom uspjehu Hrvatske Reprezentacije, ovaj put protiv Rusije.

Prisjetimo se, Hrvatska je u osmini finala pobijedila Dance, reprezentaciju koja nije izgubila utakmicu u zadnjih 18 susreta, a nakon toga Rusiju na domaćem terenu.

Kao I uvijek, naši igrači I naš stručni stožer, su ponovo omogućili našem narodu neizmjernu radost I sreću u maticama I po cijelom svijetu.

Ivan Klasnić je pokazao kako se slavi kada imate jednog Nijemca u blizini.

Minhen je u subotu gorio. Pogledajte najljepše navijačice i kršne momke kako su proslavili još jednu nezaboravnu noć.

Jednako kao i u Međugorju, jedan narod, jedna duša, jedno srce.

Još jednom vam hvala dečki i idemo u nove pobjede.

Slavlje Ivana Klasnića na njemačkoj teliviziji ARD.

Izvor: ARD.de

Međugorje:

Hrvati u Minhenu, grad je gorio:

Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari