Pratite nas

Komentar

Sad ili nikada u Trilju novcem poreznih obveznika!?

Objavljeno

na

Tri stoljeća nakon što su zahvaljujući snažnom jedinstvu Hrvati porazili Turke kod Imotskog, obilježavanje tog događaja u Sinju godinama se koristi kako bi bilo vidljivo naše nacionalno nejedinstvo. Oni koji se najglasnije zaklinju u hrvatstvo jednu od najvećih hrvatskih tradicija koriste za sitne politikantske potrebe i time naše nacionalno dostojanstvo bacaju u blato i baruštinu iz koje dopire smrad osobnih interesa.

Ovogodišnji „koncert“ jednog od predsjedničkih kandidata kojeg financira grad Trilj, a pokrovitelj mu je i jedna od braniteljskih udruga čiji čelnik je nedavno bjesnio na šefa HDZ-a što s ministarske pozicije smjenjuje njegovog miljenika, nije nimalo slučajno zakazan baš nakon završetka Alke u petnaestak kilometara udaljenom Sinju.

Normalan čovjek se mora zapitati kakav koncert održava čovjek koji je javno objavio svoju kandidaturu za predsjednika Republike. Misli li nam on tako podvaljivati kukavičja jaja ako ga Hrvati izaberu? Zašto stvari ne nazove pravim imenom i ne kaže pošteno kako drži predizborni skup, ciljano u susjedstvu Alke da mu dođe što više ljudi. Ne mora on na tom skupu govoriti. Može pjevati kao što pjeva i na koncertu, ali neka bude dosljedan i stvari nazove pravim imenom, jer ovako kad nam se kao kandidat nudi s figom u džepu ne ostavlja baš najbolji dojam. Doduše, moglo bi se reći da je ovo cijeli paket onih koji drže figu u džepu.

Kao što smo rekli, organizator koncerta je grad Trilj. Gradonačelnik Trilja je član HDZ-a i saborski zastupnik HDZ-a Ivan Šipić. Njegova stranka, HDZ kojeg se on nije odrekao, a to bi značilo i da prihvaća odluke čelništva stranke, odlučila je da je Kolinda Grabar Kitarović kandidatkinja za predsjednicu Republike. Šipić financira predizborni skup njezinog protukandidata.

Treba li ga nakon tog poteza Plenković udaljiti iz HDZ-a? Naravno da ne ne jer kreatori ovakvih političkih igrica baš to su i očekivali. Bio bi to početak unutarstranačke pobune u Dalmaciji, što pučisti u HDZ-u već dugo priželjkuju. Split je malo udaljeniji od Trilja. Thompson će pjevati na Rivi, Škoro u Trilju, a čelništvo države na kninskoj Tvrđavi će u isto vrijeme održati prijem za ratne zapovjednike. U Knin se dolazi samo s pozivnicama, a na ova dva događaja gdje tko želi. Uživajmo i gledajmo.

Ante Rašić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Ponosan sam što sam Hrvat/Hrvatica

Objavljeno

na

Objavio

Pripadam narodu koji uspijeva opstati na povijesnoj pozornici unatoč svim nevoljama. Ima kulturnu i političku baštinu, povijest koja se može pratiti od 852. godine i domišljati i rekonstruirati i stoljećima prije toga.

Dužnost je svakog Hrvata/Hrvatice gajiti vlastitu nacionalnu, domoljubnu i rodoljubnu svijest. Ponos na hrvatstvo je prirodan osjećaj pogotovo što je on utemeljen na divljenja vrijednim ostvarenjima hrvatskih ljudi i naroda.

Neznanje je najveći neprijatelj domoljublja. Hrvatski jezik i umjetnost na njemu ostvarena, hrvatska kulturna tradicija i umjetnost, politička borba i nastojanja, njegova su dična povijest. Svijest o hrvatskom kulturnom i političkom identitetu temelj je opstojnosti hrvatskoga naroda, uspostava, održavanje i očuvanje potrebnih nacionalnih institucija obveza.

Svakodnevna skrb za hrvatski jezik sveta je dužnost, jer, kao što pjesnik kaže, Hrvatska je riječ koju naučih od majke i ono u riječi mnogo dublje od riječi. Jedino kroz očuvanje jezika, kulture i političkog okvira (države i državotvornosti) narod može očuvati vlastito ime i opstojnost.

U svjetonazornom i vrijednosnom smislu (u skladu s tradicijom) važno je očuvanje i njegovanje pripadnosti katoličkoj crkvi. U krilu crkve trajali smo i postojali. Odgajali se i uzrastali. A da bi to i dalje mogli potrebno je jačati obitelj (i obiteljske vrijednosti).

Očuvanje i zaštita obitelji je imperativ. Ona rađa i odgaja. Pravo na život i pravo na rad kao temeljna ljudska prava ostvarivati u svojoj zemlji.

Pomagati vlastite ljude. Opstati na hrvatskom tlu obveza je i odgovornost. Oni koji su u svijetu u tome su dužni pomagati one koji su ostali. Pomagati svekoliki napredak Hrvatske i Hrvata u BiH kako bi se jednom imali gdje i mogli vratiti. I oni sami trebaju promišljati vlastiti povratak. Život u tuđini bit će mnogo lakši ukoliko se neprestano dotiču vlastiti korijeni i osnažuju konopci ljubavi.

Zanimanje za naše u tuđini, ostvarivanje pretpostavki za njihovo uključivanje u narodni život, neprestana i živa komunikacija: institucionalna, obiteljska i pojedinačna treba činiti jedinstveni hrvatski kulturni i politički prostor.

Zadaća je svakog hrvatskog čovjeka raditi sve da se ostvari što je moguće veći povratak hrvatskih ljudi.
Jer, ipak, samo je ovdje Dom i Domovina.

prof. dr. sc. Marko Tokić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Predrag Peđa Mišić: Što u biti znači biti dosljedan, što su uopće ideali?

Objavljeno

na

Objavio

FENIX

Što u biti znači biti dosljedan, što su uopće ideali.
Te 91′ bilo je nekako najlakše, koliko god to zvučalo čudno.
Imao si neprijatelja, znao si cilj, svrhu, sad je to sve upitno.

Ako mi danas raspravljamo o domovinskom ratu, o HOS-u, jesmo li ili nismo za “Dom spremni” čemu onda sve.
Sve se svelo na neke domjenke, lampaše, svijeće, vijence.
Imali i jedan političar jasan stav oko svega gore nabrojanog.

Iskreno, ne zamjerajući, mislim da niti ili mali broj od njih nije bio na prvoj crti, osjetio miris krvi, raskomadana ljudska tjela.
Oni me i ne čude, čudi me da roditelji, braća, sestre, djeca još uvijek takve podržavaju, daju im glas, pravdaju ih.
Neću tupit, pitam se što ja tu radim,

Moji stavovi su jasni i javni, nikad se nisam krio iza nikoga. Bio sam za Škoru, drugi krug za Kolindu, to su moji stavovi, ja nisam podložan tuđim. NE HVATAJTE ME NA EMOCIJE, NE DAM VIŠE

Mnogi su mi pisali, javno izgovorili, oni te samo iskorištavaju, kad im ne bude trebalo otpisat će te.
Analizirajući sve do sada, shvatio sam, ja zbog svojih poginulih prijatelja neću odustati.
Jesu li to ideali ili ne, ne znam.

Znam
HOS da
ZDS da
NESTALI da
SRBIJA NE

Jesam li u krivu to će narod reći. Putujem diljem lijepe naše, vlakovima, autobusima, bez putnih naloga o svom trošku uz pomoć dobrih ljudi.
Ja ću sebi dati za pravo mali odmor i razmisliti hoću li dalje ili ne.

Nisam se umorio ali ako nešto ne ide onda ne ide
Kasno je da se mijenjam
HVALA VAM

Predrag Peđa Mišić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari