Pratite nas

Iz Svijeta

SAD istupio iz UNESCO-a, optužuje ga za “protuizraelsko” djelovanje

Objavljeno

na

Sjedinjene Države istupile su iz UNESCO-a, a odluka će stupiti na snagu 31. prosinca, objavio je State Department.

Odluka nije lako donesena, kazao je State Department, pojasnivši da je ona, među ostalim, rezultat zabrinutosti SAD-a zbog zaostalih dugova koji se gomilaju u UNESCO-u i oko nastavka neobjektivnog odnosa prema Izraelu, kao i činjenice da Washington smatra da je organizaciji potrebna temeljita reforma.

SAD će zadržati status promatrača u organizaciji UN-a za obrazovanje, znanost i kulturu, pojašnjava State Department.

Washington je već početkom srpnja najavio namjeru da preispita svoj odnos prema UNESCO-u nakon odluke tog tijela glavne svjetske organizacije da stari judejski grad Hebron, na Zapadnoj obali, proglasi palestinskim blagom na popisu svjetske baštine.

U jednom od najstarijih gradova na svijetu nalazi se Grobnica patrijarha gdje su pokopani Abraham i njegove obitelji –  Jitzak, Jakob, Sara, Rivka i Lea. Hebron je drugi najsvetiji grad za Židove nakon Jeruzalema.
Bio je to također i Davidov glavni grad tijekom ranog razdoblja njegove vladavine.

Muslimani su u 14. stoljeću u Hebronu izgradili džamiju Ibrahimi, poznatu i kao Abrahamovo utočište. Hebron je jedan od četiri sveta mjesta muslimana. Židovi, kršćani i muslimani štuju Hebron zbog njegove povezanosti s Abrahamom.

Američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley je kazala da odluka UNESCO-a da Hebron proglasi isključivo palestinskim kulturnim blagom predstavlja “uvredu povijesti” i da “samo još više diskreditira ugled agencije koji je već ionako narušen”.

SAD je već 2011. prestao sudjelovati u financiranju UNESCO-a nakon odluke da u punopravno članstvo primi Palestince, ali se nije službeno povukao.

Glavna direktorica UNESCO-a Irina Bokova je izrazila “duboko žaljenje” zbog povlačenja SAD-a. Uvjerena sam da, s obzirom na porast nasilnog ekstremizma i terorizma u svijetu, UNESCO nikada nije bio toliko važan za SAD, ili SAD za UNESCO, poručila je Bokova.

Izrael je u listopadu 2016. prekinuo suradnju s UNESCO-om nakon što je ta UN-ova agencija dan ranije usvojila rezoluciju u kojoj dovodi u pitanje veze između židovstva i svetih mjesta u Jeruzalemu. Za taj potez UNESCO-a Izrael je kazao da “predstavlja izravnu potporu islamističkom teroru”.

UNESCO ima 195 država članica i 8 pridruženih.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Putin će i četvrti puta biti ruski predsjednik

Objavljeno

na

Objavio

Foto: AFP

Vladimir Putin bit će i četvrti puta ruski predsjednik, pokazale su izlazne ankete objavljene nakon zatvaranja birališta u Rusiji.

Po anketi VTslOM-a Vladimir Putin je dobio 73,9 posto glasova, a anketa agencije RIA daje mu čak 76,3 posto.

Više od 107 milijuna birača bilo je pozvano na birališta u toj najvećoj zemlji na svijetu.

Odaziv birača do 19 sati po moskovskom vremenu (17 po srednjoeuropskom) iznosio je 59,5 posto, navelo je rusko središnje izborno povjerenstvo.

Predsjednica izbornog povjerenstva Ela Panfilova izjavila je da je odaziv birača ove godine bio mnogo veći nego na prethodnim predsjedničkim izborima.

Jači protukandidati Putinu bili su komunist milijunaš Pavel Grudinin, ultranacionalist Vladimir Žirinovski te liberalna novinarka Ksenija Sobšak.

Grudinin je dobio 11,2 posto glasova, pokazala je anketa VTslOM-a, Žirinovski 6,7 posto, a Sobčak 2,5 posto.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

ORBAN: Ako ne kažemo jasno što se događa Mađarskoj i zašto se to događa, nitko neće razumjeti

Objavljeno

na

Objavio

Ako ne kažemo jasno što se događa Mađarskoj i zašto se to događa, nitko neće razumjeti. Ako ne razumijemo, ne možemo donijeti dobru odluku za tri tjedna.  Ako ne razumijemo što se događa Mađarskoj i zašto se to događa, onda nitko neće razumjeti. A ako mi ne razumijemo, onda ne možemo donijeti važne odluke za tri tjedna.

ORBAN: Nećemo im dopustiti da sakriju istinu!

To je ono što imigracijski političari žele od nas. Nemojmo im dopustiti.

Mađarska ostaje mađarska zemlja! 8 travnja. To je sve, poručio je mađarski premijer Viktor Orban na svom fb profilu

 

Orban: Zapadna Europa je pod migrantskom invazijom

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati