SAD istupio iz UNESCO-a, optužuje ga za “protuizraelsko” djelovanje

0

Sjedinjene Države istupile su iz UNESCO-a, a odluka će stupiti na snagu 31. prosinca, objavio je State Department.

Odluka nije lako donesena, kazao je State Department, pojasnivši da je ona, među ostalim, rezultat zabrinutosti SAD-a zbog zaostalih dugova koji se gomilaju u UNESCO-u i oko nastavka neobjektivnog odnosa prema Izraelu, kao i činjenice da Washington smatra da je organizaciji potrebna temeljita reforma.

SAD će zadržati status promatrača u organizaciji UN-a za obrazovanje, znanost i kulturu, pojašnjava State Department.

Washington je već početkom srpnja najavio namjeru da preispita svoj odnos prema UNESCO-u nakon odluke tog tijela glavne svjetske organizacije da stari judejski grad Hebron, na Zapadnoj obali, proglasi palestinskim blagom na popisu svjetske baštine.

U jednom od najstarijih gradova na svijetu nalazi se Grobnica patrijarha gdje su pokopani Abraham i njegove obitelji –  Jitzak, Jakob, Sara, Rivka i Lea. Hebron je drugi najsvetiji grad za Židove nakon Jeruzalema.
Bio je to također i Davidov glavni grad tijekom ranog razdoblja njegove vladavine.

Muslimani su u 14. stoljeću u Hebronu izgradili džamiju Ibrahimi, poznatu i kao Abrahamovo utočište. Hebron je jedan od četiri sveta mjesta muslimana. Židovi, kršćani i muslimani štuju Hebron zbog njegove povezanosti s Abrahamom.

Američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley je kazala da odluka UNESCO-a da Hebron proglasi isključivo palestinskim kulturnim blagom predstavlja “uvredu povijesti” i da “samo još više diskreditira ugled agencije koji je već ionako narušen”.

SAD je već 2011. prestao sudjelovati u financiranju UNESCO-a nakon odluke da u punopravno članstvo primi Palestince, ali se nije službeno povukao.

Glavna direktorica UNESCO-a Irina Bokova je izrazila “duboko žaljenje” zbog povlačenja SAD-a. Uvjerena sam da, s obzirom na porast nasilnog ekstremizma i terorizma u svijetu, UNESCO nikada nije bio toliko važan za SAD, ili SAD za UNESCO, poručila je Bokova.

Izrael je u listopadu 2016. prekinuo suradnju s UNESCO-om nakon što je ta UN-ova agencija dan ranije usvojila rezoluciju u kojoj dovodi u pitanje veze između židovstva i svetih mjesta u Jeruzalemu. Za taj potez UNESCO-a Izrael je kazao da “predstavlja izravnu potporu islamističkom teroru”.

UNESCO ima 195 država članica i 8 pridruženih.

facebook komentari