Connect with us

Nebuloze

SAD izdao prvu putovnicu s oznakom roda ‘X’

Objavljeno

-

EPA

Sjedinjene Američke Države u srijedu su objavile da su izdale prvu putovnicu s oznakom roda “X” osobi koja sebe ne prepoznaje u tradicionalnom izboru “muško” ili ” žensko”, u skladu s obećanjem predsjednika Joea Bidena da će voditi više računa o pravima seksualnih manjina.

State Department je “dodao oznaku X za rodno nebinarne, za interspolne osobe” i za sve one koji se ne mogu identificirati u sklopu dosad predlaganih rodnih kriterija, rekao je Bidenov glasnogovornik Ned Price.

Nova mogućnost ponudit će se svim podnositeljima zahtjeva za izdavanje putovnica od početka 2022., rekao je Price, istaknuvši predanost američke diplomacije “promicanju sloboda, dostojanstva i jednakosti svih ljudi”.

Još najmanje jedanaest zemalja u svijetu, među kojima su Kanada, Njemačka i Argentina, ali i Indija i Pakistan nude mogućnost izbora oznake “X” ili “drugo” u svojim putovnicama, podaci su organizacije Employers Network for Equality and Inclusion sa sjedištem u Londonu.

Američki državni tajnik Antony Blinken pravila je ublažio još u lipnju kada je građanima SAD-a omogućio da sami odaberu spol u zadanim rubrikama u putovnicama.

Ranije su osobe koje su željele upisati drukčiji spol, a on se nije poklapao s podatkom upisanim u matične knjige rođenih, morale dostaviti liječničku potvrdu.

Demokrat Joe Biden najavio je da će mu prioritet biti obrana prava seksualnih manjina u svijetu i na tom se pitanju angažirao više od bilo kojega svojeg prethodnika, osobito u usporedbi s Donaldom Trumpom.

Dok je Trumpov državni tajnik bio Mike Pompeo, američkim veleposlanstvima bilo je strogo zabranjeno isticanje zastava duginih boja, simbola LGBTQ zajednice. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari