Pratite nas

Hrvatska

SAD optimističane kad je riječ o pronalasku rješenja oko prodaje zrakoplova F 16 Hrvatskoj

Objavljeno

na

Foto: MORH

Za Izrael je dogovor sa Sjedinjenim Državama oko prodaje zrakoplova F 16 Hrvatskoj – barem tako tvrde tamošnji mediji – mrtav. Za SAD, prema neslužbenim informacijama, ipak nije, javlja Večernji list.

Tek je sinoć po hrvatskom vremenu, iz SAD-a u Izrael upućeno potpisano pismo s uvjetima koje bi ta država trebala zadovoljiti da SAD odobri prodaju zrakoplova Hrvatskoj, doznaje Večernji. S treće pak strane, Hrvatska želi samo moderniziranu verziju zrakoplova, F 16 Barak, i ništa drugo ne dolazi u obzir. Time je politička saga između Izraela i SAD-a oko prodaje aviona Hrvatskoj ušla u vrlo osjetljivu fazu kada su sve opcije, više nego ikada, otvorene.

Večernji list neslužbeno doznaje da SAD – koji je cijelo vrijeme optimističan kad je riječ o pronalasku rješenja – i dalje polaže nade u dogovor jer su konačni uvjeti poslani tek sinoć.

Ne mogu komentirati izraelskog novinara, mogu samo ponoviti da je Hrvatska odradila svoj dio posla, ostalo je stvar dviju država – kazao je sinoć ministar obrane Damir Krstičević. Sve je opet na dogovoru između američke i izraelske strane, a pozicija Hrvatske i dalje ostaje jednaka. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo računa samo na zrakoplove opremljene prema specifikacijama koje su pobijedile na međunarodnom natječaju i gdje je navedeno da Hrvatska ide na nabavu višenamjenskih borbenih zrakoplova. Tada smo odabrali izraelski F-16 Barak, koji se razlikuje od osnovnog američkog modela F-16 C/D jer su na njemu Izraelci učinili čak 17 raznih modernizacija. Hrvatska je i dalje u neugodnoj situaciji jer ova vojna nabava ovisi o dogovoru drugih, premda tako nije trebalo biti jer su nas prije godinu dana mjerodavni i s izraelske i s američke strane uvjeravali da Hrvatska može dobiti Barake.

 

Jan Ivanjek: Postupak nabave nisu uspjeli opstruirati protuhrvatski agitatori Nataše Srdoč

 

 

 

Američki Kongres odobrio izraelsku prodaju zrakoplova F-16 Hrvatskoj

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Grad Hvar obustavlja uvođenje 5G tehnologije

Objavljeno

na

Objavio

Grad Hvar obustavlja uvođenje 5G tehnologije dok se ne dokaže da ta tehnologija nema negativan utjecaj na ljude i okolinu, objavljeno je u četvrtak na službenim stranicama Hvara.

Hvarsko Gradsko vijeće jednoglasno je usvojilo odluku o baznim stanicama telekomunikacijske infrastrukture i uvođenju 5G tehnologije, kojom obustavlja uvođenje 5G tehnologije na području Grada Hvara dok god se putem neovisne i nepristrane studije ne dokaže da ta tehnologija nema negativan utjecaj na ljude i okolinu.

Temeljem odluke Gradsko će vijeće osnovati radnu skupinu koja će u idućih šest mjeseci pokušati istražiti uzročno-posljedičnu vezu između svih izvora zračenja i karcinoma.

Odluka će biti dostavljena Vladi i Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti, koja je dužna proslijediti je svim relevantnim čimbenicima koji djeluju na području grada Hvara.

Odluka se na dnevnom redu sjednice Vijeća našla na prijedlog gradonačelnika Hvara Rikarda Novaka, na inicijativu neformalne skupine građana, a temeljem informacije da je Hvar uvršten na listu od 13 gradova i jednog otoka za koje je HAKOM izdao privremene dozvole za testiranje 5G mreže.

Uzeti su u obzir rezultati istraživanja koje je provela Svjetska zdravstvena organizacija, činjenica da je ministrica zaštite okoliša regije grada Bruxellesa Céline Fremault obustavila postavljanje 5G mreže na području regije dok se ne dokaže utjecaj na ljudsko zdravlje i okoliš, kao i Rezolucije Europskog parlamenta (Zdravstveni problemi povezani s elektromagnetskim poljima i Europski akcijski plan za zdravlje i okoliš) te Rezolucija Vijeća Europe (Potencijalne opasnosti za elektromagnetskih polja i njihov utjecaj na okoliš), navodi Grad Hvar. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Plenković: Utvrditi odgovorne za probijanje mjera nadzora

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković ustvrdio je u četvrtak na sjednici Vlade u povodu “afere vjetroelektrane” da je Vlada u cijelosti privržena borbi protiv korupcije i zatražio od nadležnih pravosudnih institucija da utvrde kako se dogodilo i tko je odgovoran za probijanje mjera nadzora.

“U ime cijele Vlade želim reći da je Vlada u cijelosti privržena borbi protiv korupcije, a dokaz samostalnog i neovisnog djelovanja policije i Državnog odvjetništva je upravo proces koji se odvija od prošloga tjedna, barem kada je riječ o spoznajama u javnosti. Nema nikakve dileme da borbu protiv korupcije želimo podržati i ohrabriti i da nadležna tijela svoj posao trebaju raditi sukladno zakonu, bez upliva bilo koga na njihov rad”, rekao je Plenković na početku sjednice.

Kako su u aferu involvirani i ljudi koje je imenovala ova Vlada – državna tajnica i još neki službenici i pomoćnici ministra, to je dokaz da DORH i policija rade bez bilo čijeg upliva, ustvrdio je.

“Za nas su takva ponašanja neprihvatljiva, zato smo razriješili navedene dužnosnice i povukli mjere koje su vrlo jasne i odmaknuli cijelu ovu priču od kolektivne odgovornosti, dakle svih nas kao Vlade. Ne želimo na bilo koji način biti involvirani u nečije pojedinačne akte koji narušavaju ugled Vlade”, poručio je.

Plenković je istaknuo kako je u interesu jačanja povjerenja u pravosudne institucije da se utvrdi odgovornost za pucanje mjera nadzora u “aferi vjetroelektrane”.

“Budući da se ponovno dogodilo tzv. pucanje ili probijanje mjera među akterima koji su u to involivirani, a mogli su biti involvirani policija, DORH ili sud, mislim da je u interesu jačanja povjerenja u pravosudne institucije da nadležna tijela utvrde kako je moguće i tko je odgovoran za pucanje mjera nadzora i da svi postupci imaju epilog u adekvatnom roku”, rekao je.

“Ovo govorim vrlo precizno, bez ikakve primisli o bilo kakvom pritisku na neko od ovih tijela, ali isto tako je važno da se utvrdi tko je za ovo odgovoran, jer je to bitno radi povjerenja u rad DORH-a, policije i u funkcioniranje suda. To je ono što u pogledu pravne sigurnosti očekujemo od svih aktera”, naglasio je Plenković. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari