Connect with us

Iz Svijeta

SAD: Još se čeka odgovor Hamasa na prijedlog o prekidu vatre

Objavljeno

-

Foto: EPA

Odgovor Hamasa na izraelski prijedlog o prekidu vatre koji je američki predsjednik Joe Biden otkrio u petak još se čeka, rekao je novinarima savjetnik Bijele kuće za sigurnost Jake Sullivan.

“Čekamo odgovor Hamasa” preko katarskih posrednika, rekao je Sullivan, dodavši da će direktor CIA-e Bill Burns biti u Dohi na konzultacijama s katarskim posrednicima o prijedlogu za prekid vatre u Gazi.

Katar, koji je posrednik između Izraela i Hamasa u pitanju Gaze, priopćio je da je Hamasu prenio izraelski prijedlog, koji odražava prijedlog predsjednika Bidena u tri faze, te da je sada dokument mnogo bliži stajalištima obiju strana.

Glasnogovornik Hamasa, koji u Gazi na vlasti od 2007., ponovio je da ne može pristati ni na kakav sporazum, ne obveže li se Izrael jasno na trajno primirje i potpuno povlačenje iz Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovio je također da trajnoga mira neće biti ne bude li Hamas iskorijenjen, u trenutku dok se suočava s dubokim političkim podjelama zbog prijedloga SAD-a.

U izraelskim napadima na Gazu poginulo je više od 36 tisuća ljudi, prema podacima lokalnoga ministarstva zdravstva, vlada glad, većina enklave sravnjena je sa zemljom i iznesene su tvrdnje o genocidu koje Izrael odbacuje.

Nakon izraelskog napada, 7. listopada uslijedio je napad Hamasa na Izrael u kojemu je poginulo 1200 i zarobljeno 250 osoba, prema izraelskim podacima. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas