Connect with us

Iz Svijeta

SAD: Na Afganistancima je da brane zemlju od talibana

Objavljeno

on

Nakon što su talibani u ponedjeljak zauzeli Kunduz, glavni grad istoimene pokrajine, te nekoliko pograničnih gradova i trgovinskih ruta, SAD je priopćio da je na afganistanskim snagama sigurnosti da brane svoju zemlju.

Predsjednik Joe Biden je rekao da će američka vojna misija u Afganistanu završiti 31. kolovoza, dodajući da afganistanski narod mora sam odlučiti o svojoj budućnosti te da neće još jednu generaciju Amerikanaca poslati u 20-godišnji rat.

Umjesto toga, američki izaslanik za Afganistan Zalmay Khalilzad je otputovao u Katar kako bi “pritisnuo talibane da zaustave vojnu ofenzivu i pregovaraju o političkom rješenju”, priopćio je u utorak State Department.

Na trodnevnim pregovorima, predstavnici vlada i multilateralnih organizacija zauzet će se za “smanjenje nasilja i prekid vatre te su odlučni ne priznati vladu nametnutu silom”, dodaje State Department.

Talibani, radikalni sunitski muslimani koji žele ponovo uvesti strogi šerijat, s povlačenjem međunarodnih snaga iz Afganistana pokrenuli su vojnu ofenzivu iz više pravaca.

U nedjelju su ojačali svoje pozicije na sjeveru zemlje i u velikoj ofenzivi koju afganistanska vojska ne uspijeva zaustaviti osvojili glavne gradove još dviju pokrajina. među kojima i veliki grad Kunduz.

S nekoliko sati razmaka pobunjenici su nakon žestokih borbi osvojili Kunduz, koji su tjednima držali u okruženju, Sar-e-Pul, 400 kilometara zapadnije, Taloqan u sjeveroistočnoj pokrajini Takhar te Zaranj u južnoj pokrajini Nimroz i Lashkar Gah, glavni grad pokrajine Helmand.

U ponedjeljak su pregazili Aybak, glavni grad pokrajine Samangan.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby je rekao da je SAD duboko zabrinut s razvojem događaja, ali da su afganistanske snage sigurnosti dobro obučene i sposobne suprotstaviti se talibanima.

Na pitanje što američka vojska može učiniti ako se afganistanske snage ne uspiju suprotstaviti odgovorio je: “Ne puno”.

“To su njihove vojne snage, njihovi gradovi i pokrajine, njihov narod koji treba braniti i sve će se svesti na vodstvo zemlje, kako će se pokazati u ovom konkretnom trenutku”, rekao je Kirby.

Američki dužnosnici koji su željeli ostati neimenovani su za Reuters kazali da su početkom godine upozorili Bidena da će s povlačenjem međunarodnih snaga glavni gradovi pokrajina pasti u ruke talibana, ali da su i oni iznenađeni brzinom kojom su ih talibani osvojili. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR