Connect with us

Kronika

SAD nam nudi Black Hawk umjesto helikoptera Mi 8?

Objavljeno

-

kolinda-grabar-kitarovic-110Kolinda Grabar-Kitarović: Zastupam nabavku zapadne tehnologije koja je kompatibilna s ostalim državama članicama NATO-a

Pomoćnica glavnog tajnika NATO-a i predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović za HRT je rekla kako nema informacija o službeno nepotvrđenom prijedlogu SAD-a da Hrvatska zamijeni svoje transportne helikoptere Mi 8 za američke Black Hawk. Hrvatski bi helikopteri, prema navodnom prijedlogu, bili poslani ukrajinskoj vojsci.

Inače osobno zastupam nabavku zapadne tehnologije koja je kompatibilna s ostalim državama članicama NATO-a – rekla je Grabar-Kitarović.

Dodala je da je stanje u hrvatskom zrakoplovstvu, kad je oprema u pitanju, više nego jadno.

blackhawk

– Na dan kada slavimo pobjedu u Domovinskom ratu padne MiG, a Vijeće za nacionalnu sigurnost još se uopće nije sastalo. To zapravo održava i stanje u Oružanim snagama općenito. One su u potpunosti zapostavljene i najviše ovise o ljudima koji rade u njima – rekla je Grabar-Kitarović, naglašavajući da imamo iznimno stručne ljude, ali opremu i uvjete rada koji su ispod razine.

Grabar-Kitarović rekla je da je 2016. godina, do koje treba donijeti odluku o budućnosti hrvatskog zrakoplovstva, “iza ugla”.

– To je odluka koja se ne donosi izolirano, ona mora biti dio sveopće vizije za razvoj Oružanih snaga za koju se bojim da smo je izgubili – rekla je.

– Pod hitno treba provesti široku raspravu i na stručnoj i na političkoj razini koja će voditi ka konsenzusu. Moramo znati što očekujemo od Oružanih snaga – napomenula je Grabar-Kitarović.

Za zrakoplovstvo, rekla je, postoji više opcija – vlastito zrakoplovstvo, air policing, kombinacija regionalnih snaga – a svaku od njih treba razmotriti prema više kriterija, uključujući i cijenu.

večernji list/hrt/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas