SAD objavile rat Islamskoj državi

0

Bijela kuća je priopćila u petak da su Sjedinjene Države “u ratu” protiv vojske ekstremističke sunitske organizacije “Islamska država”. Time je raščišćena semantička neizvijesnost strategije koju je u srijedu najavio predsjednik Barack Obama.

Državni tajnik John Kerry koji je u posjeti Bliskom Istoku da bi okupio najširu moguću koaliciju protiv “Islamske države”, izgledalo je da nerado izgovara riječ “rat” kada je opisivao širenje američke vojne operacije protiv “Islamske države” u Iraku i Siriji, prenosi AFP. Ali, u petak, Pentagon i Bijela kuća su ostavili malo sumnje o tome kako vide taj sukob.

“Sjedinjene Države su u ratu protiv ‘Islamske države’ isto kao što smo bili u ratu protiv Al Kaide i njenih saveznika širom svijeta”, rekao je novinarima na redovitom dnevnom brifingu glasnogovornik Bijele kuće, Josh Earnest.

John Kerry speaking in LondonIsta je bila i poruka glasnogovornika Pentagona, kontra-admirala Johna Kirbyja: “Mi smo u ratu protiv ‘Islamske države’ na isti način na koji smo bili i na koji smo i dalje u ratu s Al-Kaidom i njenim saveznicima”, rekao je on.

Državni tajnik John Kerry je dan ranije odabrao da u intervjuu za CBS govori o “velikoj anti-terorističkoj operaciji”. “Riječ ‘rat’ je terminološki loš i loša je analogija, ali činjenica je da smo angažirani u značajnom međunarodnom naporu da se suzbije terorizam”, izjavio je Kerry.

Taj ‘rat’ oko riječi može da izgleda besmisleno s obzirom su američki avioni i bespilotne letjelice od početka kolovoza izveli više od 160 napada u Iraku. Ali, to je znak da je američka administracija veoma oprezna pred javnim mnijenjem umornim od godina borbe protiv islamista u Iraku i Afganistanu.

Washington je, također, ponovio u petak da koordinacija SAD i režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u borbi protiv “Islamske države” ne dolazi u obzir. “Oni (Damask) su stvorili ovaj sigurnosni vakuum. Nećemo surađivati s njima”, rekla je Mari Harf, zamjenica glasnogovornika State Departmenta. To je bio odgovor sirijskom dužnosniku koji je u petak tražio uključivanje Damaska u međunarodnu koaliciju koju predvode SAD.

facebook komentari