Connect with us

Iz Svijeta

SAD objavio da je ubio vođu Al Kaide u Siriji

Objavljeno

-

Foto: EPA (arhiva)

Vođa Al Kaide Abdul Hamid al-Matar ubijen je dronom u Siriji, objavila je američka vojska dva dana nakon nakon napada na bazu u Siriji kojom se koristi antidžihadistička koalicija predvođena Sjedinjenim Državama.

“Uklanjanje tog visokopozicioniranog vođe Al Kaide poremetit će sposobnosti terorističke organizacije da planira i izvodi napade kojima prijeti američkim građanima, našim partnerima i nedužnim civilima”, rekao je u petak glasnogovornik Središnjeg zapovjedništva američke vojske (CENTCOM), bojnik John Rigsbee.

Napad bespilotnom letjelicom izveden je dva dana nakon napada na američku bazu na jugu Sirije no Rigsbee u pisanu priopćenju nije rekao je li napad dronom izveden kao odmazda, prenosi Reuters.

Napad je izveden u regiji Soulouk, na sjeveru Sirije koje nadzire Turska, piše agencija AFP.

“Nismo ustanovili da je bilo civilnim žrtava u napadu, koji je izveden dronom MQ-9”, navodi se.

Al Kaida i dalje prijeti Sjedinjenim Državama i saveznicima i “koristi se Sirijom kao bazom za povlačenje kako bi se pregrupirala i koordinirala sa svojim ograncima i planirala operacije u inozemstvu”, kazao je Rigsbee.

Pentagon je krajem rujna eliminirao “drugog visokog vođu Al Kaide” u Siriji, Salima Abou-Ahmada za kojeg je rekao da je bio odgovoran za “planiranje, financiranje i odobravanje transregionalnih napada” koje je izvodila organizacija.

Oko 900 američkih vojnika raspoređeno je na sjeveroistoku Sirije i surađuje s Demokratskim sirijskim snagama (FDS) te u bazi Al-Tanf na jugu blizu Iraka i Jordana. (Hina)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari