Connect with us

Iz Svijeta

SAD otkazuje koncesije nafte i plina na Aljasci koje je izdala Trumpova administracija

Objavljeno

-

Foto: EPA

Ministarstvo unutarnjih poslova SAD-a u srijedu je priopćilo da će otkazati ugovore o koncesijama za naftu i plin u federalnom rezervatu za divlje životinje koje je dobila agencija za razvoj države Aljaske u posljednjim danima administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Trumpova republikanska administracija izdala je Upravi za industrijski razvoj i izvoz Aljaske (AIDEA) sedam ugovora o koncesiji u Arktičkom nacionalnom rezervatu za divlje životinje dan prije inauguracije predsjednika Joea Bidena, demokrata koji je obećao zaštititi stanište površine 7,7 milijuna hektara za polarne medvjede i karibue.

Zaštitnici okoliša i domorodačke skupine Aljaske pohvalili su taj potez dok ga je republikanski senator s Aljaske osudio. Dužnosnici AIDEA-e nisu odmah bili dostupni za komentar.

Ministarstvo je također objavilo da će zaštititi oko pet milijuna hektara u sjevernom dijelu države.

“Budući da klimatska kriza zagrijava Arktik više nego dvostruko brže od ostatka svijeta, imamo odgovornost zaštititi ovo dragocjeno područje”, rekao je Biden u izjavi. “Otkazivanje svih preostalih ugovora o koncesijama za naftu i plin izdanih pod prethodnom upravom i zaštita više od pet milijuna hektara u zapadnom Arktiku pomoći će u očuvanju naše arktičke zemlje i divljih životinja, uz poštovanje kulture, povijesti i trajne mudrosti domorodaca Aljaske koji su od pamtivijeka živjeli na ovim prostorima.”

Ti potezi su najnoviji Bidenov pokušaj da obuzda naftne i plinske aktivnosti na javnim površinama, što je dio šireg programa za borbu protiv klimatskih promjena.

Biden, koji se sprema za reizbor 2024., vjerojatno protiv Trumpa, također se suočava s pritiskom da poveća domaće zalihe goriva kako bi cijene na crpkama bile niske. Ranije ove godine, Ministarstvo je odobrilo projekt bušenja ConocoPhillipsa na Aljasci vrijedan sedam milijardi dolara što je izazvalo kritike Ujedinjenih naroda, koji su pozvali zemlje članice da ubrzaju prijelaz s fosilnih goriva.

Proizvodnja nafte na Aljasci smanjila se u posljednja tri desetljeća. Ta američka savezna država trenutno proizvodi manje od 500.000 barela sirove nafte dnevno, što je pad u odnosu na više od dva milijuna barela dnevno 1988. godine, prema podacima vlade. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari