Connect with us

Iz Svijeta

SAD pooštrio sankcije Huaweiju

Objavljeno

-

Sjedinjene Države su u ponedjeljak objavile da pooštravaju sankcije prema kineskom telekomunikacijskom divu Huaweju, proširivši ih na 38 njegovih podružnica kako bi mu ograničili pristup američkoj tehnologiji, navodi se u priopćenju američkog ministarstva trgovine.

Donald Trump je kinesku grupaciju nazvao “špijunom” u telefonskom razgovoru za Fox News.

Trumpova administracija predbacuje Huaweju da se svojim inozemnim podružnicama koristi kako bi zaobišao sankcije.

SAD ocjenjuje da je kompanija prijetnja sigurnosti njegove zemlje zbog povezanosti s kineskom vladom, što Huawei niječe.

Huwei i njegove podružnice su “pojačali napore kako bi nabavili najsuvremenije poluvodiče razvijene i proizvedene pomoću američkih informatičkih programa i tehnologije kako bi ostvarili političke ciljeve kineske Komunističke partije”, rekao je ministar trgovine Wilbur Ross u priopćenju.

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je da Trumpova administracija smatra Huawei “vojnim ogrankom kineske Komunističke partije zaduženim za nadzor”, navodi se u odvojenom priopćenju.

Ove se nove sankcije uvode radi “zaštite nacionalne sigurnosti SAD-a, privatnosti naših građana i cjelovitosti naše infrastrukture 5G od štetnog utjecaja Pekinga”, dodao je.

Washington želi spriječiti Huawei i druge kineske dobavljače da kontroliraju tržište novih tehnologija i mrežu 5G.

Huwei kojim je već godinu i pol zaokupljena Trumpova administracija, na američkoj je crnoj listi kako ne bi mogao pribaviti tehnologije “made in USA” koje su mu prijeko potrebne u proizvodnji telefona.

Sukobi Kine i SAD-a zaredali su nakon povijesnog trgovinskog ugovora potpisanog u siječnju koji je trebao smanjiti napetosti.

“Kina nam je napravila strašne stvari. Moglo ih se zaustaviti. Suzbili su bolest koju zovem kineski virus. Spriječili su njegovo širenje u Kini, ali ne i njegovo širenje na SAD i na ostatak svijeta”, požalio se Donald Trump u ponedjeljak. (Hina)

Boris Johnson naredio je da se oprema kineskog Huaweija potpuno ukloni iz britanske 5G mreže do 2027.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari