Pratite nas

Iz Svijeta

SAD poručio Srbiji: Morate priznati Kosovo ili nikada nećete ući u EU

Objavljeno

na

Dok traju pregovori predstavnika stranke Samoopredjeljenje i Demokratskog saveza Kosova o tome tko će biti novi premijer ili premijerka, Albin Kurti ili Vjosa Osmani, SAD je Srbiji poručio da mora priznati Kosovo ili nikada neće ući u EU.

Posebni izaslanik State Departmenta za zapadni Balkan Matthew Palmer na Kosovu je kazao da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zna da Srbija nikada neće ući u EU ako ne riješi problem s Kosovom naglasivši kako rješavanje “odnosa Kosova i Srbije” ostaje strateški prioritet SAD-a.

Posao za 300.000 ljudi

Isto tako, nakon sastanka s Kurtijem, kandidatom za premijera stranke Samoopredjeljenje, specijalni predstavnik kazao je da SAD potiče novu vladu Kosova da ojača plan dijaloga sa Srbijom, ali nije precizirao favorizira li SAD Albina Kurtija ili Vjosu Osmani na mjestu premijera.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjave specijalnog izaslanika Matthewa Palmera smatra poniženjem za Srbiju . – Ako je sve tako kao što je rekao Palmer, i to na Kosovu gdje sam očekivao da će tražiti smanjivanje očekivanja prištinskih vlasti i da će im ukazati na to da je neophodan kompromis, pitam se o čemu onda pregovarati.

O tome u kom trenutku da priznamo nezavisno Kosovo a da nam oni za to ukinu takse? – kazao je Vučić kojem je ministar vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacolli poslao jasnu poruku kazavši da se sa Srbijom o svemu može razgovarati, samo ne o tri stvari, a to su nezavisno Kosovo, Ustav Kosova i granica.

– Doveli bismo globalne kompanije, imali simboličan porez i za deset godina mogli bismo zaposliti 300.000 ljudi. Time bismo napravili bazu razvoja i postali predsoblje kojem bi EU samo otvorio vrata i svi bismo zajedno ušli u EU – poručio je Pacolli.

Vučića je iznenadila i činjenica da Palmer govori o agresivnoj kampanji Srbije u smislu povlačenja priznavanja nezavisnosti Kosova, a nisu prihvatili dogovor da odustanu od lobiranja.

– Nudio sam da i jedni i drugi prekinemo kampanje priznavanja i otpriznavanja, ali Albanci o tome nisu željeli razgovarati zato što bi, po njima, svaka priča o prestanku kampanje priznavanja značila da oni nisu država. Ali za mene je nevjerojatno da i Palmer i Albanci misle da samo oni imaju svoje interese a da ih Srbi nemaju – kritizirao je Vučić koji isto tako smatra da je nepravedno da Amerikanci zbog ruskog oružja prijete Srbiji.

Sporna vježba

Naime, američka diplomacija reagirala je na razmještaj S-400 i Pancira u Srbiji. Ti su najsuvremeniji raketni sustavi protuzračne obrane dopremljeni u okviru vojne vježbe Slavenski štit 2019. Palmer je rekao da se nada da će Beograd biti “oprezan glede takvih nabava”, natuknuvši da one “nose opasnost ponavljanja režima sankcija” prema Srbiji, piše Hassan Haidar Diab/Večernji list

 

Što je za Hrvatsku, a što za SAD osnovna vojna ravnoteža u regiji?

 

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

U jeku prosvjeda Macron hvali Francusku otvorenu businessu

Objavljeno

na

Objavio

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, suočen s velikim socijalnim prosvjedima, predstavio je u ponedjeljak na skupu “Choose France”gospodarstvenicima iz inozemstva svoju zemlju kao povoljnu destinaciju za ulaganja i pohvalio se s četiri milijarde eura novih investicija.

Na 47. dan štrajka protiv mirovinske reforme, Emmanuel Macron pohvalio se “lijepim vijestima”: četiri milijarde eura ulaganja najavljenih u ponedjeljak na 3. manifestaciji “Choose France” koja je ove godine u dvorcu Versailles blizu Pariza okupila predstavnike francuske vlade i 200 poslodavaca iz cijelog svijeta.

“Choose France” održava se od 2018., a skup je zamišljen kao susret gospodarstvenika prije Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u Davosu koji u utorak počinje u Švicarskoj.

“Lijepe vijesti ne stižu same od sebe. Stižu zato što smo proveli reforme”, rekao je Macron tijekom jutra za posjeta farmaceutskoj tvrtki AstraZeneca iz grada Dunkerque koja će se povećati kroz investiciju veću od 200 milijuna eura.

“Privlačni smo, ali ne zato što smo samo pucnuli prstima, već zato što provodimo konstantu gospodarsku politiku”, ustvrdio je ministar gospodarstva Bruno Le Maire.

Premijer Edouard Philippe objavio je da su potpisani sporazumi između brodogradilišta Chantiers de l’Atlantique i talijansko-francuskog naručitelja MSC za gradnju dva broda vrijednih dvije milijarde eura.

Međutim, skup nije prošao bez prosvjednika u u Versaillesu blizu Pariza kamo je stiglo između 200 i 3000 protivnika vladine politike i izvikivalo “Macron ostavka”.

Agencija France presse piše da socijalni prosvjedi, kako se čini, ne štete ulagačkoj klimi u Francuskoj te je ona zadržala drugo mjesto najprivlačnije zemlje u Europi za strana ulaganja iza Njemačke, a ispred Velike Britanije koja se priprema napustiti Europsku uniju.

Između 2017. i 2019. privlačnost Francuske za ulaganja narasla je s 22. na 15. mjesto, prema podacima Svjetskog gospodarskog foruma (WEF). To je “najbolji napredak među 20 prvih na ljestvici”, tvrdi francusko predsjedništvo.

Izravna strana ulaganja u francuska poduzeća narasla su za više od pet milijarda eura u 2018. (+20%), “a godina 2019. obećava potući nove rekorde”, navodi vlada.

U Versailles su stigli vlasnici američkih grupa kao što su Coca-Cola, Snap Inc, Fedex, Google, Netflix.., iz Azije velike tvrtke poput Hyundai Motors, Samsung Electronics, Fosun, Toyota, iz Afrike Cooper Pharma, Orascom, a iz Europe Rolls Royce, EY, ING Bank….

Također je najvaljeno da Coca-Cola ulaže milijardu eura na pet godina u Francusku.

“Francuska je zadnjih godina doista napredovala i provela teške reforme i vidimo da to nije lako”, rekao je Alain Dehaze, predsjednik švicarske grupe Adecco, najveći privatni poslodavac u Francuskoj sa 130.000 zaposlenika na ugovor. Adecco će osposobiti još 45.000 radnika na ugovor, tri puta više nego prije tri godine, najavljeno je.

Američka banka J.P. Morgan premjestit će 450 radnih mjesta u Pariz. (Hina)

Ivica Šola: Kako je baš Emmanuel Macron postao ‘kuga Europe’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Mitropolit SPC Amfilohije odbacio poziv vlasti Crne Gore za dijalog

Objavljeno

na

Objavio

SPC se protivi crnogorskom zakonu o pravu vlasništva nad vjerskim objektima izgrađenim u Crnoj Gori do 1918. godine.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije odbacio je poziv vlasti Crne Gore za dijalog o provedbi zakona o slobodi vjeroispovijedi u toj zemlji.

Srpska pravoslavna crkva može voditi dijalog s državom samo ako se povuče ovaj zakon, kazao je mitropolit Amfilohije u Podgorici, nakon protestne šetnje.

Ponovio je da je za crkvu taj zakon bezakonje i pokušaj otimanja svetinja te pozvao predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da posluša, kako je rekao, glas naroda.

Crnogorski predsjednik ponovio je kako povlačenje zakona nije opcija o kojoj se može razgovarati.

“Da smo smatrali da taj zakon treba biti povučen, sigurno ga ne bismo donosili. Sve argumente koje smo čuli protiv tog zakona, čuli smo u prethodne četiri godine”, izjavio je Đukanović.

Mitropolit Mihailo: Srbija i SPC nikada se nisu pomirili s tim da je Crna Gora postala nezavisna država

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari