Connect with us

Iz Svijeta

SAD postrožio vizna pravila članovima ‘zloćudne’ kineske Komunističke partije

Objavljeno

on

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa u srijedu je donijela pravila o ograničenju putovanja u SAD članovima kineske Komunističke partije i njihovim obiteljima, objavio je u četvrtak list New York Times.

Nova pravila ograničavaju valjanost putnih viza za članove stranke i obitelji na mjesec dana i na jedan ulazak, izvijestio je list pozivajući se na osobe upoznate s tim pitanjem.

Prije su članovi stranke, poput ostalih kineskih državljana, mogli dobiti američke vize za posjetitelje u trajanju do 10 godina za višekratne ulaske u zemlju, navodi se.

Trumpova administracija nastoji zacementirati čvrsto naslijeđe predsjednika, u razdoblju kad su odnosi između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava potonuli na najnižu razinu u posljednjih nekoliko desetljeća.

Ta je mjera dio aktualnih napora da se SAD zaštiti od “zloćudna utjecaja” kineske Komunističke partije, rekao je glasnogovornik State Departmenta, a prenio list.

Washington i Peking sukobili su se zbog načina na koji je Kina postupala od početka pandemije koronavirusa, kineskog jačanja pritiska u Hong Kongu, sporova u Južnome kineskom moru, trgovine i optužbi za zločine vezane uz kršenje ljudskih prava Ujgura u Xinjiangu.

Prošli tjedan Reuters je izvijestio da su Sjedinjene Države spremne glavnoga kineskog proizvođača čipova SMIC i kineskog naftnog diva CNOOC staviti na crnu listu navodnih vojnih tvrtki, ograničavajući im pristup američkim investitorima.

Nove smjernice za vize omogućuju američkim dužnosnicima da odrede nečiji stranački status na temelju njegove prijave i razgovora, izvijestio je list. (Hina/K.)

Trump: Kina će platiti veliku cijenu za ono što su napravili nama i svijetu

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari