Connect with us

Balkan

SAD potiče Prištinu na postizanje sporazuma, Beograd očekuje dodatne pritiske

Objavljeno

-

Foto: Hina

Sjedinjene Države potiču Kosovo na napredak u dijalogu sa Srbijom, poručio je američki veleposlanik u Prištini Jeff Hovenier poslije izjave kosovskog premijera Albina Kurtija da prihvaća prijedlog EU-a za normalizaciju odnosa, dok Beograd očekuje dodatne pritiske.

„U potpunosti ćemo podržati sljedeće korake temeljem prijedloga EU-a”, objavio je Hovenier na Twitteru nakon razgovora Kurtija s višim savjetnikom State Departmenta Dereckom Cholletom.

“Pozdravljamo odluku Kosova da prihvati prijedlog EU-a za normalizaciju odnosa sa Srbijom kroz dijalog uz posredovanje EU-a. Sada nam je potrebna implementacija da bismo osiguralii značajne koristi za obje zemlje”, prethodno je na toj društvenoj mreži napisao Chollet poslije razgovora s Kurtijem.

Američki veleposlanik je, nastavno na Cholletov tvit, istaknuo da je taj “napredak značajan za Kosovo” jer SAD podržava “njegovu punu integraciju u euroatlantske i međunarodne strukture“.

Spremnost da prihvati plan pokazao je i Beograd izjavom srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića diplomatima SAD-a i EU-a na sastanku koncem siječnja u Beogradu.

Srbija je “spremna prihvatiti koncept europskog plana” i “raditi na primjeni predloženog sporazuma” o dijalogu za normalizaciju odnosa s Kosovom, rekao je Vučić, a tu njegovu izjavu potvrdio je poslije sastanka i posebni izaslanik EU-a Miroslav Lajčak.

U međuvremenu je, uz nekoliko dana suzdržanosti zbog zahtjeva SAD-a i EU-a da Priština, po sporazumu iz Bruxellesa iz travnja 2013. godine, formira Zajednicu srpskih općina, plan prihvatio i kosovski premijer Albin Kurti. Ocijenio je da plan predstavlja “dobru osnovu za dalje razgovore i solidnu platformu za napredovanje”.

Nastavak dijaloga je za sada neizvjestan, unatoč pozivu šefa eurodiplomacije Josepha Borrella vođama obiju strana na novi sastanak u Bruxelles narednih tjedana.

Dok Priština ne ispuni svoje obveze iz prethodnih sporazuma u  Bruxelles mogu samo kao turist, poručio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić reagirajući na Borrellov poziv i kao preduvjet zatražio da EU, koji je jamac sporazuma s Prištinom “isporuči” formiranje ZSO-a.

U međuvremenu je i američki veleposlanik u Beogradu Christopher Hill istaknuo da moralni kompas Srbije treba biti usmjeren prema Zapadu jer je Srbija dio Europe, ocijenivši da je rješenje kosovskog problema “važno pitanje” ne samo za Beograd i Prištinu, već i za Uniju.

Taj sporazum, kako su ga dvjema stranama u drugoj polovici sječnja predstavili američko-europski diplomati, predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu (Zajednica srpskih općina ZSO).

Beogradski mediji u subotu ocjenjuju da slijedi “dodatni pritisak” na Vučića i “novi krug posredničke diplomacije” kako bi se pripremio sljedeći sastanak u Bruxellesu.

Današnje “Večernje novosti”, bliske srbijanskom predsjedniku, pišu da je “najsporniji dnevni red tog sastanka o kojem je teško postići suglasnost”.

“Za Beograd bi svaki susret, ukoliko se prethodno ne formira Zasjednica srpskih općina, suštinski bio bez sadržaja”, piše list u subotnjem izdanju, oz ocjenu da je Kurti aktivirao “destruktivne elemente svoje politike”, uvjetujući formiranje ZSO prethodnim međusobnim priznanjem Srbije i Kosova.

Prema predviđanjima “Večernjih novosti”, trenutno se razmatra hoće li u Beograd i Prištinu ponovno putovati samo Lajčak ili će izaslanstvo biti pojačano nekim ‘jačim igračima’, uključujući i predstavnike Sjedinjenih Država.  (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari