Connect with us

Iz Svijeta

SAD predane pomoći Tajvanu da se obrani

Objavljeno

-

Foto: EPA

Najviša američka predstavnica na Tajvanu Sandra Oudkirk rekla je u petak da su Sjedinjene Države predane u pomaganju Tajvanu da se samostalno obrani.

Oudkirk je na svojoj prvoj medijskoj konferenciji otkako je preuzela dužnost u srpnju naglasila da su odnosi SAD-a i Tajvana “čvrsti”.

“Sjedinjene Države imaju obvezu pomoći Tajvanu da osigura svoju samoobranu”, kazala je Oudkirk koja vodi Američki institut na Tajvanu, što je zapravo američko veleposlanstvo zbog nedostatka formalnih diplomatskih veza.

U posljednjim tjednima eskalirala je napetost između Tajvana i Kine, koja nije isključila mogućnost zauzimanja otoka na kojem vlada demokracija.

Iako SAD, kao i većina država, nemaju formalne odnose s Tajvanom na koji pravo polažu Kinezi, oni su njihov najvažniji međunarodni podupiratelj i glavni dobavljač oružja.

Administracija Joea Bidena ponovno je potvrdila tu podršku, uz negativne reakcije iz Pekinga.

Washington je po zakonu dužan Tajvanu osigurati sredstva za obranu, ali već dugo slijedi politiku “strateške dvosmislenosti” o tome hoće li vojno intervenirati kako bi zaštitio Tajvan u slučaju kineskog napada.

Na pitanje hoće li SAD stati u obranu Tajvana ako Kina napadne, Oudkirk je poručila da je politika prema Tajvanu jasna i ostaje nepromijenjena, navodeći nekoliko američkih zakona koji reguliraju odnose s Tajvanom.

Nedavna eskalacija kineskih vojnih vježbi u identifikacijskoj zoni protuzračne obrane Tajvana dio je onoga što Tajpej smatra pojačanim vojnim uznemiravanjem od Pekinga.

Američki državni tajnik Antony Blinken u utorak je pozvao sve države članice UN-a da “snažno” podrže sudjelovanje Tajvana u sustavu UN-a. (Hina)

Tajvanska predsjednica potvrdila da američki vojnici obučavaju tajvanske na otoku

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari