Connect with us

Iz Svijeta

SAD prikriva informacije o padu bivše afganistanske vlasti

Objavljeno

-

Američko ministarstvo vanjskih poslova i Pentagon prikrivaju informacije koje su potrebne zakonodavcima i javnosti da razumiju pad bivše afganistanske vlade i vojske te kaotično povlačenje američkih trupa, u petak je priopćio američki regulator.

“Puna slika onoga što se dogodilo u kolovozu, i svi znakovi upozorenja koji su mogli predvidjeti ishod, bit će otkriveni samo ako se objave informacije koje su ministarstva obrane i vanjskih poslova već ograničili za javno objavljivanje”, rekao je specijalni glavni inspektor za rekonstruiranje Afganistana (SIGAR) John Sopko.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova rekao je da je odjel zatražio da se “neka izvješća privremeno uklone kako bi se redigirali identifikacijski podaci iz javnih evidencija i zaštitili identiteti Afganistanaca i afganistanskih partnerskih organizacija” zbog sigurnosnih pitanja vezanih uz evakuacije.

“Informacije za identifikaciju jedini su detalji koji se namjeravaju zaštititi”, rekao je glasnogovornik, dodajući da SIGAR ima ovlasti vratiti izvješća.

Pentagon nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.

Sopko je rekao da je, nakon što su talibani zauzeli Kabul, ministarstvo vanjskih poslova zatražilo od njega da privremeno obustavi internetski pristup određenim izvješćima koje je izdao kako bi osigurali sigurnost Afganistanaca povezanih sa SAD-om.

Ministarstvo „nikad nije moglo opisati bilo kakve konkretne prijetnje pojedincima, a koje su navodno bile sadržane u našim izvješćima”, rekao je Sopko koji je dodao da je “nevoljko” zabranio pristup dokumentima.

Dodao je kako je ministarstvo vanjskih poslova nedavno zatražilo redigiranje oko 2.400 stavki koje su ostale na SIGAR-ovoj internetskoj stranici.

Neki zahtjevi su bili “bizarni”, kao što je izbacivanje imena bivšeg afganistanskog predsjednika Ashrafa Ghanija iz izvješća, rekao je Sopko.

Nakon revizije, njegova je agencija pronašla samo četiri stavke koje zaslužuju redigiranje, a ostale je ostavila dostupnima.

Napominjući da ga je Kongres zadužio da istraži pad afganistanske vlade i vojske koju je SAD podržavao, Sopko je rekao da Pentagon od 2015. zabranjuje javno objavljivanje niza podataka, navodno na zahtjev bivše Ghanijeve vlade.

Većina tih informacija, uključujući podatke o žrtvama i snage postrojbi, bila je “sve što ste trebali znati da biste utvrdili jesu li afganistanske sigurnosne snage prava borbena sila ili kuća od karata”, rekao je. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas