Connect with us

Iz Svijeta

SAD protjerao 35 ruskih diplomata

Objavljeno

on

Stigao je najavljeni odgovor SAD-a na, kako tvrde u Washingtonu, miješanje ruskih hakera i Moskve u američke izbore. Iz SAD-a su izbacili 35 ruskih diplomata koji imaju 72 sata da s obiteljima napuste zemlju.

Uz to zatvorili su dva objekta u New Yorku i Marylandu koje su Rusi navodno koristili za prikupljanje obavještajnih podataka.

Odluka usmjerena protiv diplomata ruskog veleposlanstva u Washingtonu i konzulata u San Franciscu odgovor je na rusku kampanju zastrašivanja američkih diplomata u Moskvi i uplitanje u američke izbore.

Ruski veleposlanik u SAD-u Sergej Kisljak neće biti protjeran.

Protjerivanje je naredio američki predsjednik Barack Obama. Također je uveo sankcije dužnosnicima ruskih obavještajnih službi za koje Washington vjeruje da su se uplitali u američke predsjedničke izbore.

Obama je rekao da to nisu sve sankcije i upozorio da će SAD poduzeti druge mjere kada za njih bude vrijeme, uključujući i one koje neće biti javno objavljene. U priopćenju s odmora na Havajima pozvao je “prijateljske i zemlje saveznice” SAD-a da zajedno rade na suprostavljanju ruskom potkapanju dobrih međunarodnih običaja i uplitanju u demokratski proces.

Iz Kremlja su odgovorili da SAD ovime uništavaju diplomatske odnose s Rusijom. Smatraju da je taj njihov potez nezakonit te dokaz američke agresivne vanjske politike.

Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina najavio je odgovor na sankcije. Dodao je kako dvoji da će mjere biti učinkovite budući da Obamina administracija za tri tjedna odlazi.

Mjere, koje je Obama uveo posljednjih dana svog mandata, novi su udarac američko-ruskim odnosima koji su već zategnuti zbog neslaganja oko Ukrajine i Sirije.

Trump, koji preuzima dužnost 20. siječnja, zauzima se za poboljšanje odnosa s Rusijom. Nije poznato hoće li on ove mjere poništiti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR