Connect with us

Iz Svijeta

SAD: Republikanci ojačani u utrci za Senat

Objavljeno

on

Republikanci su u utorak nakon reizbora Toma Tillisa u Sjevernoj Karolini zadržali jedno mjesto u američkom Senatu, zadajući udarac Joeu Bidenu i demokratima koji gube nadu da će imati većinu u gornjem domu.

“Upravo sam nazvao senatora Tillisa i čestitao mu”, napisao je na Twitteru Cal Cunningham, njegov demokratski protivnik poražen s malom razlikom, prije proglašenja konačnih rezultata.

Republikanci sada imaju 49 mjesta, a demokrati 48 u tom domu sa sto mjesta. Tri mjesta još treba popuniti: jedno u Aljasci, gdje zasad vodi senator na odlasku i dva u konzervativnoj Georgiji gdje će se glasati 5. siječnja.

Demokrati bi stoga trebali osvojiti ta dva posljednja mandata kako bi sustigli republikance. U slučaju da i republikanci i demokrati imaju u Senatu 50 mandata, presudit će glas “buduće potpredsjednice” Kamale Harris

Nijedan se zakon ne može donijeti bez gornjeg doma koji usto potvrđuje predsjednikova imenovanja: ministre, veleposlanike i sudce, napose u Vrhovni sud.

Ako Senat ostane u rukama republikanaca, Joe Biden, koji je 36 godina bio senator, morat će upotrijebiti sve svoje komunikacijske i pregovaračke sposobnosti. Novoizabrani predsjednik je u utorak izjavio da je siguran da će uspjeti okupiti dovoljan broj zastupnika sa suprotne strane. (Hina)

Mike Pompeo obećao glatku tranziciju prema ‘drugoj Trumpovoj administraciji’

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari