Connect with us

Iz Svijeta

SAD šalje bojne brodove i zrakoplove bliže Izraelu

Objavljeno

-

Foto: Hina/ilustracija

Sjedinjene Američke Države će poslati više bojnih brodova i zrakoplova bliže Izraelu u znak podrške, rekao je ministar obrane Lloyd Austin, a Washington vjeruje da je napad Hamasa možda motiviran željom da se poremeti normalizacija izraelsko-saudijskih odnosa.

Borci palestinske islamističke organizacije Hamas su upali u gradove u Izraelu, koji se u subotu suočio s najsmrtonosnijim danom u proteklih nekoliko desetljeća. Izrael je u nedjelju uzvratio zračnim napadima na Palestince u Gazi, a poginulo je više stotina ljudi s obje strane. Sve veće nasilje prijeti izbijanjem novog rata na Bliskom istoku.

Austin je također dodao da će SAD osigurati streljivo za Izrael te da će sigurnosna podrška krenuti u nedjelju. Pentagon će također poslati dodatne borbene zrakoplove u regiju, kazao je.

Američki predsjednik Joe Biden je izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu u nedjelju rekao da je dodatna pomoć za Izraelske obrambene snage na putu prema Izraelu te da će u narednim danima stići još više, objavila je Bijela kuća nakon telefonskog poziva između dvojice vođa.

Austin je rekao da je naredio premještanje udarne skupine nosača zrakoplova Ford i brodove koji ga podupiru bliže Izraelu.

“Naložio sam pomicanje udarne skupine nosača zrakoplova USS Gerald R. Ford u istočni Mediteran”, rekao je u priopćenju.

Napad Hamasa, započet u zoru u subotu, predstavlja najveći i najsmrtonosniji upad u Izrael otkako su ga Egipat i Sirija iznenada napale u pokušaju da vrate kontrolu nad teritorijem izgubljenim u Jomkipurskom ratu prije 50 godina.

“Ne bi bilo iznenađenje da je dio motivacije (za napad) možda bio ometanje napora da se zbliži Saudijsku Arabiju i Izrael, pored drugih zemalja koje se zanimaju za normalizaciju odnosa s Izraelom”, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken za televiziju CNN ranije u nedjelju.

Hamas je u subotu rekao da je napad potaknut nečime što je nazvao eskalacijom izraelskih napada na Palestince na Zapadnoj obali, Jeruzalemu i izraelskim zatvorima.

Vođa Hamasa Ismail Hanija je istaknuo prijetnje za jeruzalemsku džamiju Al-Aksu, nastavak izraelske blokade Pojasa Gaze i izraelsku normalizaciju sa zemljama u regiji.

SAD je u nedjelju rekao da bi napori za normalizaciju saudijsko-izraelskih odnosa trebali nastaviti unatoč napadu Hamasa.

“Smatramo da bi bilo u interesu obiju zemalja da nastave ići za tom mogućnošću”, rekao je zamjenik američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Jon Finer za televiziju Fox News. (Hina/K)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas