Connect with us

Naši u svijetu

SAD šalje u Poljsku dvanaest zrakoplova F-16

Published

on

Sjedinjene Države će do četvrtka poslati u Poljsku dvanaest lovaca F-16, priopćilo je u nedjelju poljsko ministarstvo obrane.

 Zrakoplovi “stižu na zahtjev Poljske, u okviru proširene vojne vježbe koja će se održati prije nego što je bilo planirano, u napetim političkim okolnostima zbog stanja u Ukrajini”.

Američki ministar obrane Chuck Hagel i poljski ministar Tomasz Siemoniak dogovorili su se u telefonskom razgovoru da će “raspoređivanje postrojbe američkog zrakoplovstva početi u nedjelju i završiti se u četvrtak”, po priopćenju ministarstva.

 “Postrojba će obuhvatiti dvanaest zrakoplova F-16, transportne zrakoplove i tristo vojnika”, dodao je za AFP glasnogovornik ministarstva Jacek Sonta.<

 Zrakoplovi “stižu na zahtjev Poljske, u okviru proširene vojne vježbe koja će se održati prije nego što je bilo planirano, u napetim političkim okolnostima zbog stanja u Ukrajini”, dodao je.

 SAD je u četvrtak poslao u Litvu četiri letjelice F-15 radi većeg nadzora baltičkog zračnog prostora.

 Njihovo slanje je, rekao je litavski ministar obrane Juozas Olekas, odgovor na “agresiju Rusije u Ukrajini i na jačanje ruske vojne djelatnosti na području Kalinjingrada”, ruske enklave između Litve i Poljske.

 Litavska predsjednica Dalia Grybauskaite pozvala je prije toga NATO da “bude više nazočan u baltičkim zemljama”.

 Dok poljska vojska ima 48 zrakoplova F-16, baltičke zemlje nemaju dostatno vojno zrakoplovstvo pa će zemlje NATO-a redom štititi njihov zračni prostor.

Politikaplus.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari