Connect with us

Iz Svijeta

SAD šalje Ukrajini streljivo s osiromašenim uranijem

Objavljeno

-

Foto: EPA

Bidenova administracija će prvi puta poslati u Ukrajinu kontroverzno streljivo za oklopna vozila s obogaćenim uranijem, piše u dokumentu koji je Reuters dobio na uvid i kojeg su odvojeno potvrdila dva američka dužnosnika.

Streljivo, koje bi moglo pomoći u uništavanju ruskih tenkova, dio je novog paketa vojne pomoći Ukrajini koji će biti predstavljen sljedeći tjedan.

Streljivo se može ispaliti iz američkih tenkova Abrams koji bi Ukrajini trebali biti dostavljeni idućih tjedana.

Jedan od dužnosnika je rekao da će sljedeći paket biti vrijedan između 240 i 375 milijuna dolara, ovisno o tome što u njega bude uključeno.

Iako je Britanija ranije ove godine poslala osiromašeni uranij u Ukrajini, ovo će biti prva takva američka pošiljka i vrlo vjerojatno će izazvati kontroverze. Ona se nadovezuje na raniju odluku Bidenove administracije da Ukrajini pošalje kasetne bombe, unatoč zabrinutosti da je takvo oružje opasno za civile.

Postoje žestoke rasprave o korištenju osiromašenog uranija, a međunarodna koalicija koja se zalaže za njegovu zabranu smatra da postoje opasni zdravstveni rizici od gutanja ili udisanja prašine osiromašenog uranija, uključujući različiče vrste tumora i defekte novorođenčadi.

Iako je osiromašeni uranij radioaktivan, znatno je manje radioaktivan od uranija u prirodi, no čestice se mogu zadržati dugo vrijeme.

Radioaktivni materijal mogao bi dodatko otežati ionako veliki problem zaostalih mina u Ukrajini nakon rata. Dijelovi zemlje već su ispunjeni neeksplodiranim streljivom od kasetnih bombi i stotinama tisuća protupješačkih mina.

SAD je koristio velike količine streljiva s osiromašenim uranijem 1990. i 2003. godine u Zaljevskim ratovima te u NATO-vom bombardiranju Jugoslavije 1999. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari