Connect with us

Događaji

SAD šalju borbene avione F-22 Raptor u Europu

Objavljeno

on

Američke zračne snage će uskoro u Europu poslati svoje najnaprednije borbene zrakoplove kako bi pokazale solidarnost sa saveznicima koji su zabrinuti zbog aktivnosti Rusije u Ukrajini.

[ad id=”68099″]

Američki zvaničnici su potvrdili da će zrakoplovi F-22 Raptor, koji su najveća uzdanica zračnih snaga, biti uskoro poslani u Europu.

“Ruska vojna aktivnost u Ukrajini nas i dalje zabrinjava, kao i naše europske saveznike. Vježbe sa savezničkim snagama, koje uključuju zrakoplove F-22, bit će izvođene širom Europe, a cilj nam je pokazati saveznicima našu odlučnost da sačuvamo sigurnost i stabilnost Europe”, izjavila je tajnica Američkih zračnih snaga Deborah James.

f22 raptor USAOna je rekla da zbog sigurnosnih razloga ne želi otkriti dolazak zrakoplova, no, general Mark Welsh III, jedan od zvaničnika Američkih zračnih snaga, dao je neke tragove.

“Avion F-22 Raptor ćemo poslati u baze koje bi se inače koristile u slučaju konflikta u Europi”, rekao je Welsh.

On tvrdi da je “nevidljivi” avion F-22 Raptor najbolje oružje u zraku. postao je operativan 2005. godine, no, prvi put je učestvovao u borbama kada je izvršen napad na ISIL-ove pozicije u Siriji krajem prošle godine. Osim napada na neprijateljske zrakoplove, F-22 Raptor može bombardovati i mete na tlu.

“F-22 Raptor se ne može uspoređivati ni s jednim današnjim zrakoplovom”, navodi se u dokumentima o zrakoplovu koji košta 143 milijuna dolara.

Američka vojska je s različitim zrakoplovima ove godine obavljala vježbe u Europi, a koristila je F-15, F-16 i A10 avione.

U međuvremenu su vojska i marinci poslali tenkove i oklopna vozila u Europu. U ponedjeljak je 400 padobranaca obavilo vježbu u Bugarskoj.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari