Connect with us

BiH

SAD sankcijama kaznile premijera Federacije BiH Novalića

Objavljeno

-

Američka vlada uvela je sankcije aktualnom premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i građevinskom poduzetniku iz BiH Slobodanu Stankoviću, potvrđeno je u ponedjeljak iz Ureda za kontrolu strane imovine (OFAC) koji djeluje pri Ministarstvu financija SAD-a.

Novalić, koji je već osam godina kao kadar Stranke demokratske akcije (SDA) na čelu vlade Federacije BiH, kažnjen je zbog zloporabe položaja i ovlasti uoči izborne kampanje 2018. jer je zlorabio osobne podatke umirovljenika kojima je obećavao povlastice ukoliko budu glasali za njega.

“Koristio je podatke o umirovljenicima do kojih je došao preko službenog položaja kako bi slao pisma u kojima je navodio svoja postignuća i obećavao povećanje mirovina u zemlji u kojoj to pitanje ima veliki politički značaj”, stoji u obrazloženju OFAC-a.

Poduzetnik Stanković vlasnik je tvrtke “Integral inženjering” čije je sjedište u Laktašima pokraj Banje Luke, a američka ga administracija definira kao osobu koja je bliska sadašnjem članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Američka je administracija utvrdila kako je Stanković veze s Dodikom koristio za osobno bogaćenje tako što je uz politički utjecaj dobivao unosne poslove financirane iz proračuna Republike Srpske.

Stankovićeva tvrtka dobila je i posao u Hrvatskoj vrijedan 286 milijuna kuna, a riječ je o gradnji pristupne ceste od novog mosta preko Save do autoceste Zagreb-Lipovac.

“Veliki građevinski projekti se često dodjeljuju Stankoviću bez poštene i otvorene konkurencije. Ogromna većina Stankovićevog bogatstva dolazi iz javnog novca. Stanković je također bivši vlasnik alternativne Televizije iz Banje Luke (ATV), medija pod osobnom kontrolom korumpiranog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, čija secesionistička retorika i djelovanje u RS ugrožavaju stabilnost i podrivaju Dejtonski sporazum”, obrazloženje je OFAC-a.

Iz američkog veleposlanstva u Sarajevu reagirali su na uvođenje sankcija najavom kako će SAD koristiti sva sredstva koja im stoje na raspolaganju kako bi pozvale na odgovornost one koji podrivaju demokratske procese u BiH ili podržavaju destabilizirajuće aktivnosti.

Pod američkim sankcijama koje znače zamrzavanje imovine i zabranu putovanja u SAD je još od 2007. Milorad Dodik, a one su mu u siječnju pooštrene.

Tada je sankcionirana i televizija ATV koja mu služi kao propagandno sredstvo.

Dodiku je sankcije uvela i Velika Britanija koja je zbog podrivanja Dejtonskog sporazuma na isti način kaznila i njegovu najbližu suradnicu Željku Cvijanović. Ona je, unatoč toj činjenici, na upravo završenim izborima u BiH izabrana za članicu Predsjedništva BiH. Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari