Connect with us

Gospodarstvo

SAD strahuje od “izgubljenog desetljeća” u Europi

Objavljeno

-

Sjedinjene Države strahuju od “izgubljenog desetljeća” u Europi i pozivaju europske čelnike na “odlučno djelovanje” kako bi zaustavili pad gospodarskih aktivnosti, rekao je američki ministar financija Jacob Lew.

Svijet si ne može dopustiti izgubljeno desetljeće u Europi. Odlučno djelovanje nacionalnih vlasti i drugih europskih institucija potrebni su kako bi se smanjio rizik dubljeg pada regije, rekao je.

Nekoliko dana prije summita velikih sila skupine G20 u Australiji, Lew je ocijenio da “status quo u Europi” nije omogućio da se ostvare ciljevi “snažnog” i “trajnog” rasta kako ih je međunarodna zajednica definirala početkom 2014. Skupina G20, koja okuplja 19 najrazvijenijih gospodarstava svijeta i EU, odredila je u veljači cilj da poveća svjetsko bogatstvo za dva posto u idućih pet godina.

Dok Europa pokazuje nove znakove usporavanja, Lew je kazao da Europska središnja banka (ECB) ne može sama jamčiti povratak snažnog rasta. Kako sugeriraju nedavni ekonomski pokazatelji, pokazalo se da potezi Europske središnje banke sami nisu dovoljni da bi se omogućio povratak zdravog rasta, rekao je.

Istodobno, SAD ne može “kompenzirati” slab rast u glavnim gospodarskim silama, u Europi, ali i u Japanu, upozorio je. Svjetsko gospodarstvo ne može čekati da SAD postigne dovoljan napredak da bi kompenzirao slab rast u glavnim svjetskim gospodarstvima, rekao je.

hrt.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas