Connect with us

Iz Svijeta

SAD: U Georgiji borba za dva mjesta u Senatu

Published

on

Tko će kontrolirati američki Senat znat će se nakon izbora za dva zastupnička mandata u utorak u saveznoj državi Georgiji, tradicionalno naklonjenoj republikancima.

Georgija igra neuobičajeno važnu ulogu u ravnoteži moći između demokrata i republikanaca u novom sazivu Senata nakon predsjedničkih izbora održanih u studenome.

Na dan predsjedničkih izbora 3. studenoga popunjavala su se i dva mjesta u Senatu koje ima Georgija, no kako nijedan kandidat nije osvojio natpolovičnu većinu ide se u drugi izborni krug 5. siječnja.

Stoga su političke grupacije preplavile tu južnjačku državu s pravim cunamijem televizijskog oglašavanja.

Ukoliko bi nakon isteka šestogodišnjeg mandata republikanski senator David Perdue i senatorica Kelly Loffler pobijedili, njihova bi stranka zadržala tanku većinu i imala moć da blokira neke od Bidenovih najambicioznijih planova.

Ako bi pobijedili demokratski kandidati, tada bi obje političke stranke raspolagale jednakim brojem zastupnika, po 50. U tom bi slučaju Bidenova potpredsjednica Kamala Harris bila presudni 51 glas za demokrate.

Suparnik republikanskom senatoru Perdueu je demokrat i redatelj dokumentarnih filmova Jon Ossof. Glavni protukandidat senatorici Loeffler je Raphael Warnock, pastor u povijesnoj Crnačkoj baptističkoj crkvi Ebenezer u Atlanti.

Na predsjedničkim izborima Biden je tijesno pobijedio u Georgiji koja se iz snažne republikanske utvrde prometnula u jednu od ključnih, neodlučnih saveznih država i to je jedna od saveznih država u kojima Trump osporava “rezultate izbora”.

Ankete pokazuju da će izbori za dva senatorska mjesta biti neizvjesni. Iskoristivši pravo ranijeg glasovanja, do sada je svoj glas dalo tri milijuna birača.

Za demokrate će i ovi izbori uvelike ovisiti o crnim glasačima. Od pristiglih glasova čak dvije trećine su crnački glasovi.

Demokrat Bobby Jenkins je rekao da je zadovoljan tim brojkama, podsjetivši da se u kampanji išlo doslovce od vrata do vrata kako bi se crne glasače potaknulo da izađu na izbore.

“Sve će ovisiti o tome koliko će republikanskih glasača izaći na sam izborni dan”, rekao je Jenkins.

Za kampanje u Georgiji, posebice televizijsko političko oglašavanje, potrošeno je nevjerojatnih 490 milijuna dolara.

Biden će uz Ossof i Warnock u ponedjeljak održati skup u Atlanti, dok je potpredsjednica Kamala Harris posjetila Savannah.

Trump će posjettiti okrug Whitfield, u sjeverozapadnoj Georgiji. Neki su republikanci zabrinuti da bi zbog njegovih nepotkrepljenih optužbi o izbornoj prevari najvjerniji republikanski birači mogli ostati kod kuće, uvjereni da su izbori ionako namješteni.

Trump je zatražio ostavke guvernera Georgije Briana Kempa i državnog tajnika Brada Raffenspergera nakon što su odbili poduprijeti njegove tvrdnje o izbornoj prevari.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari