Connect with us

Iz Svijeta

SAD: Uklonjen kip konfederacijskog zapovjednika Roberta E. Leeja

Objavljeno

on

Nakon višegodišnjih napetosti u vezi s raspravom o robovlasničkoj prošlosti Sjedinjenih Država, najvažniji spomenik kojeg su smatrali rasističkim simbolom zemlje uklonjen je u srijedu u Virginiji, golemi kip generala Roberta E. Leeja, zapovjednika južnjačkih država u američkom građanskom ratu.

Kip zapovjednika na konju koji se više od 130 godina uzdizao na 12-metarskom postamentu polagano je spušten pomoću dizalice u Richmondu, nekadašnjoj prijestolnici secesionista u građanskom ratu od 1861. do 1865.

Stotine ljudi promatrale su događaj s udaljenosti. Neki su mahali stisnutom šakom, drugi su dobacivali, a treći s odobravanjem klicali kada je golem brončani kip, djelo francuskog umjetnika Antonina Merciéa, dignut s postolja.

Glavni vojni zapovjednik konfederacijskih snaga Robert Lee ratovao je s južnjačkim državama protiv sjevernjačkih koje su bile ukinule ropstvo.

Uklanjanjem spomenika “briše se mrlja na povijesti Virginije i Amerike”, rekao je Muhammad Abdul-Rahman, mjesni čelnik.

Dok su mnogi konfederacijski spomenici diljem zemlje nedavno uklanjani u tajnosti – gdjekad i usred noći – pod pritiskom pokreta Crni životi vrijede, demokratski guverner Virginije Ralph Northam htio je da uklanjanje ovog spomenika odjekne u javnosti.

Spomenike u čast Robertu E. Leeju i drugim istaknutim osobama južnjačkih država “dobar dio Amerikanaca” danas smatra simbolima rasizma, a neki naprotiv drže da su dio povijesne baštine. Pitanje je i dalje osjetljivo. (H/K.)

Ristić: Dok ruše spomenike po SAD-u, demokrati podižu jedan veliki vlastitoj gluposti

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR