SAD i Ukrajina pokrenuli zajedničke pomorske vojne vježbe u Crnom moru, idućeg tjedna počinju kopnene vojne vježbe “Rapid Trident” na zapadu Ukrajine

0

Danas je počeo “Morski Povjetarac”, kako se nazivaju zajedničke pomorske vojne vježbe Ukrajine i SAD-a. Vježbe dvaju mornarica održavaju se na sjeverozapadu Crnog mora, a trajati će do sutra.

“Danas je na sjeverozapadu Crnog mora počela zajednička mornarička vojna vježba SAD-a i Ukrajine pod nazivom ‘Morski Povjetarac 2014‘. Vježbe će trajati do 10. rujna, a cilj je uspostaviti sigurnosne mjere na prostorima koji su opasni za brodove”, rekao je glasnogovornik ukrajinske vojske, Andrej Lišenko.

Iz ukrajinskog ministarstva obrane ističu kako je cilj vježbi “uspostaviti i osigurati pomorsku sigurnosnu zonu u kriznom području”. Vježbe su također dio programa obrambene suradnje između Kijeva i Washingtona koja je odobrena predsjedničkim dekretom 25. ožujka.

U vježbama sudjeluje 12 ratnih i pomoćnih brodova, uključujući i 7 ukrajinskih. Vojni zrakoplovi i helikopteri također će sudjelovati u vježbama. SAD i Ukrajina su glavni akteri u ovim vježbama, no u istima će tijekom dana također sudjelovati i predstavnici Španjolske, Kanade, Rumunjske, Gruzije i Turske.U vježbama također sudjeluje američki raketni razarač USS Ross, kanadska fregata HMCS Toronto, španjolska fregata ESPS Almirante Juan De Borbon te rumunjska fregata ROS Regele Ferdinand.

U izjavi američke mornarice ističe se: “Biti ćemo fokusirani na interoperabilnost i promoviranje regionalne stabilnosti i pomorske sigurnosti, kao i na jačanje međunarodnog vojnog partnerstva i stvaranje povjerenja između saveznika i partnera”.

Vježbe dolaze nekoliko dana nakon što je prihvaćen mirovni sporazum na prostoru istočne Ukrajine. Unatoč pojedinim incidentima, stanje na istoku Ukrajine još uvijek je mirno.

Rapid Trident
Idućeg tjedna u Ukrajini se pak održavaju kopnene vježbe, prve međunarodne vježbe otkako je izbila Ukrajinska kriza. Vježbe pod nazivom “Rapid Trident” (Brzi Trozubac), održavati će se na zapadu Ukrajine, a u njima će sudjelovati oko 1,300 vojnika iz ukupno 15 država. Vježbe će trajati od 15-og do 26-og rujna, a u njima će sudjelovati vojnici iz ovih 15 zemalja: SAD, Ukrajina, Azerbajdžan, Bugarska, Kanada, Gruzija, Njemačka, Britanija, Latvija, Litva, Moldavija, Norveška, Poljska, Rumunjska i Španjolska.

Vježbe “Rapid Trident” održavati će se na prostoru ukrajinskog poligona Javoriv, u pokrajini Lavov, na zapadu zemlje. Rusija već sada ističe kako je vrlo zabrinuta oko ovih vježbi. No, činjenica je kako će se one održavati najzapadnije moguće – Javoriv se nalazi u neposrednoj blizini poljske granice. Od Javoriva do Donjecka ima preko 1,000 kilometara, usporedbe radi, do Zagreba ima otprilike duplo manje. Drugim riječima, ove vojne vježbe nisu nešto što bi trebalo utjecati na još uvijek napetu situaciju na istoku Ukrajine.

Karta: vojni poligon Javoriv gdje će se od 15. do 26. rujna održavati vojne vježbe “Rapid Trident”

Advance.hr

facebook komentari