Pratite nas

Vijesti

SAD i Ukrajina pokrenuli zajedničke pomorske vojne vježbe u Crnom moru, idućeg tjedna počinju kopnene vojne vježbe “Rapid Trident” na zapadu Ukrajine

Objavljeno

na

Danas je počeo “Morski Povjetarac”, kako se nazivaju zajedničke pomorske vojne vježbe Ukrajine i SAD-a. Vježbe dvaju mornarica održavaju se na sjeverozapadu Crnog mora, a trajati će do sutra.

“Danas je na sjeverozapadu Crnog mora počela zajednička mornarička vojna vježba SAD-a i Ukrajine pod nazivom ‘Morski Povjetarac 2014‘. Vježbe će trajati do 10. rujna, a cilj je uspostaviti sigurnosne mjere na prostorima koji su opasni za brodove”, rekao je glasnogovornik ukrajinske vojske, Andrej Lišenko.

Iz ukrajinskog ministarstva obrane ističu kako je cilj vježbi “uspostaviti i osigurati pomorsku sigurnosnu zonu u kriznom području”. Vježbe su također dio programa obrambene suradnje između Kijeva i Washingtona koja je odobrena predsjedničkim dekretom 25. ožujka.

U vježbama sudjeluje 12 ratnih i pomoćnih brodova, uključujući i 7 ukrajinskih. Vojni zrakoplovi i helikopteri također će sudjelovati u vježbama. SAD i Ukrajina su glavni akteri u ovim vježbama, no u istima će tijekom dana također sudjelovati i predstavnici Španjolske, Kanade, Rumunjske, Gruzije i Turske.U vježbama također sudjeluje američki raketni razarač USS Ross, kanadska fregata HMCS Toronto, španjolska fregata ESPS Almirante Juan De Borbon te rumunjska fregata ROS Regele Ferdinand.

U izjavi američke mornarice ističe se: “Biti ćemo fokusirani na interoperabilnost i promoviranje regionalne stabilnosti i pomorske sigurnosti, kao i na jačanje međunarodnog vojnog partnerstva i stvaranje povjerenja između saveznika i partnera”.

Vježbe dolaze nekoliko dana nakon što je prihvaćen mirovni sporazum na prostoru istočne Ukrajine. Unatoč pojedinim incidentima, stanje na istoku Ukrajine još uvijek je mirno.

Rapid Trident
Idućeg tjedna u Ukrajini se pak održavaju kopnene vježbe, prve međunarodne vježbe otkako je izbila Ukrajinska kriza. Vježbe pod nazivom “Rapid Trident” (Brzi Trozubac), održavati će se na zapadu Ukrajine, a u njima će sudjelovati oko 1,300 vojnika iz ukupno 15 država. Vježbe će trajati od 15-og do 26-og rujna, a u njima će sudjelovati vojnici iz ovih 15 zemalja: SAD, Ukrajina, Azerbajdžan, Bugarska, Kanada, Gruzija, Njemačka, Britanija, Latvija, Litva, Moldavija, Norveška, Poljska, Rumunjska i Španjolska.

Vježbe “Rapid Trident” održavati će se na prostoru ukrajinskog poligona Javoriv, u pokrajini Lavov, na zapadu zemlje. Rusija već sada ističe kako je vrlo zabrinuta oko ovih vježbi. No, činjenica je kako će se one održavati najzapadnije moguće – Javoriv se nalazi u neposrednoj blizini poljske granice. Od Javoriva do Donjecka ima preko 1,000 kilometara, usporedbe radi, do Zagreba ima otprilike duplo manje. Drugim riječima, ove vojne vježbe nisu nešto što bi trebalo utjecati na još uvijek napetu situaciju na istoku Ukrajine.

Karta: vojni poligon Javoriv gdje će se od 15. do 26. rujna održavati vojne vježbe “Rapid Trident”

Advance.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

SIP potvrdio: Birački popis u BiH regularan, nema sumnji u izborni proces

Objavljeno

na

Objavio

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine odbacilo je u petak tvrdnje da je popis birača za predstojeće izbore u BiH neregularan što bi, po tvrdnjama dijela medija i političara, moglo dovesti do upitnosti izbornih rezultata.

Kako je priopćeno iz SIP-a članovi ove institucije susreli su se u petak s direktorom Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Arifom Nanićem kako bi utvrdili otkuda postoji razlika između broja upisanih birača u središnji birački popis te baze izdanih osobnih iskaznica.

Prema službenim podacima u birački popis upisano je oko 3,3 milijuna birača što je čak 250.000 osoba manje nego službena baza izdanih osobnih iskaznica u toj zemlji što je kod oporbe i dijela medija izazivalo sumnju u mogućnost prijevara na izborima.

Iz SIP-a su pojasnili da se zapravo radi o osobama čije su iskaznice prestale vrijediti ili su odselili iz BiH.

“Jednoglasno je konstatirano da nema nikakve sumnje u točnost središnjeg biračkog popisa”, navodi se u priopćenju iz SIP-a. Pojasnili su da se broj birača upisanih u birački popis ne temelji samo na broju izdanih osobnih iskaznica u BiH. Rekli su kako, u skladu s izbornim zakonom BiH, osobna iskaznica kojoj je istekao rok važenja istodobno ne znači i gubitak biračkog prava.

SIP je naveo i kako se u javnosti informacije sa stanjem biračkog popisa i broja izdanih osobnih iskaznica tumače na posve krivi način.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Menadžment Marka Perkovića Thompsona odgovorio ministrici Žalac

Objavljeno

na

Objavio

Jedna od najmlađih ministrica u Plenkovićevoj vladi, Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, komentirajući prosvjed u Vukovaru, kojega najavljuje gradonačelnik Ivan Penava, prozvala je Marka Perkovića Thompsona da iskorištava žrtvu Vukovara.

Vrlo brzo od Thompsonova menadžmenta stigao je odgovor:

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac rekla je prilikom gostovanja u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” da joj je najgore u toj priči to što se PREDVIĐA da će na najavljenom prosvjedu u Vukovaru pjevati Marko Perković Thompson i tako iskoristiti žrtvu Vukovara u to ime.

U zadnje vrijeme je ostalo popularno da hrvatski političari za svoje neuspjehe, pad popularnosti ili sakrivajući svoj kriminal (poput Jakovčića) pokušavaju skrenuti pozornost s problema optužujući Marka Perkovića Thompsona koji s njima ili njihovim djelima nema nikakve veze.

Ovom objavom želimo poručiti gospođi Žalac kako ona nije srpska baba vračara koja je nedavno PREDVIĐALA propast Hrvatske već ministrica u Hrvatskoj vladi i molimo je da se tako i ponaša. Iako ničim izazvana, optuživati hrvatske građane na ovaj način, ne bi se postidjeli ni radikalni istočni susjedi. Smatramo da je prije svog PREDVIĐANJA trebala imati minimum kulture i uputiti menadžmentu bar pitanje je li istina da Thompson nastupa na prosvjedu u Vukovaru.

Budući da se radi o Ministarstvu PREDVIĐANJA, odlučili smo joj pomoći.
Ne, Thompson ne nastupa na najavljenom prosvjedu u Vukovaru niti je njega u vezi toga itko kontaktirao kao niti njegov menadžment.

Menadžment Marka Perkovića Thompsona

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari